Υπόθεση Σκριπάλ: Κύμα απελάσεων ρώσων διπλωματών – Ανω των 110 από ΗΠΑ-Αυστραλία-Ευρώπη

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν «τη σημαντικότερη απέλαση» Ρώσων «κατασκόπων» στην Ιστορία, στο πλαίσιο των συντονισμένων αντιποίνων που λαμβάνει η Δύση μετά τη δηλητηρίαση ενός Ρώσου πρώην πράκτορα στη Βρετανία για την οποία το Λονδίνο κατηγορεί τη Μόσχα και εξαιτίας της οποίας ο κόσμος βυθίζεται ξανά σε έναν Ψυχρό Πόλεμο.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν «τη σημαντικότερη απέλαση» Ρώσων «κατασκόπων» στην Ιστορία, στο πλαίσιο των συντονισμένων αντιποίνων που λαμβάνει η Δύση μετά τη δηλητηρίαση ενός Ρώσου πρώην πράκτορα στη Βρετανία για την οποία το Λονδίνο κατηγορεί τη Μόσχα και εξαιτίας της οποίας ο κόσμος βυθίζεται ξανά σε έναν Ψυχρό Πόλεμο.

Η Αυστραλία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα απελάσει δύο ρώσους διπλωμάτες, ανεβάζοντας σε τουλάχιστον 116 τον αριθμό των Ρώσων διπλωματών που πρόκειται να απελαθούν από 23 χώρες, εκ των οποίων οι 16 ανήκουν στην ΕΕ.
Η Νέα Ζηλανδία από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι θα ήθελε να απελάσει Ρώσους κατασκόπους, όμως δεν έχει εντοπίσει κανέναν στο έδαφός της.

«Πραγματοποιήσαμε ελέγχους στη Νέα Ζηλανδία. Δεν υπάρχουν εδώ μη δηλωμένοι πράκτορες των ρωσικών υπηρεσιών Πληροφοριών. Αν υπήρχαν, θα τους απελαύναμε», δήλωσε η πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντεν.

Από την πλευρά της η Αυστρία δεν πρόκειται να απελάσει Ρώσους διπλωμάτες, όπως ανακοίνωσαν ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς και η υπουργός Εξωτερικών της χώρας Κάριν Κνάισλ.

«Η Αυστρία είναι μια ουδέτερη χώρα η οποία θεωρεί ότι χτίζει γέφυρες μεταξύ ανατολής και δύσης», τόνισαν στην κοινή τους ανακοίνωση, ενώ πρόσθεσαν ότι επιθυμούν «να παραμείνουν ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με τη Ρωσία».

Η Μόσχα αρνείται ότι ευθύνεται για τη δηλητηρίαση του πρώην διπλού πράκτορα Σεργκεί Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια στις 4 Μαρτίου στο Σάλσμπερι της Βρετανίας, καταγγέλλοντας «μια πράξη προβοκάτσιας», ενώ έχει δεσμευθεί να απαντήσει.

«Η Ρωσία δεν είχε ποτέ και δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση αυτή», επαναλαμβάνει το Κρεμλίνο.

Η Ουάσινγκτον αποφάσισε να απελάσει 60 Ρώσους διπλωμάτες, τους οποίους θεωρεί «πράκτορες των υπηρεσιών Πληροφοριών» –48 από διάφορες ρωσικές αποστολές στις ΗΠΑ και 12 από τη ρωσική αποστολή στον ΟΗΕ–, αλλά και να κλείσει το ρωσικό προξενείο στο Σιάτλ καθώς βρίσκεται κοντά στη μεγαλύτερη αμερικανική βάση υποβρυχίων.

Πρόκειται για την πιο σημαντική έκφραση «αλληλεγγύης» προς το Λονδίνο και αυτό παρά τις επιφυλάξεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δεν έχει σχολιάσει την υπόθεση.

Καταγγέλλοντας «ένα μεγάλο πλήγμα τόσο ποσοτικό όσο και ποιοτικό» στη ρωσική παρουσία στις ΗΠΑ ο Ρώσος πρεσβευτής Ανατόλι Αντόνοφ εκτίμησε μιλώντας στο Sputnik ότι η Ουάσινγκτον «και καταστρέφει το λίγο που είχε απομείνει στις ρωσοαμερικανικές σχέσεις».

Σχολιάζοντας πιθανά ρωσικά αντίμετρα, ο Αντόνοφ είπε πως η απάντηση της Μόσχας θα είναι ανάλογη και πως οι Ηνωμένες Πολιτείες το μόνο που καταλαβαίνουν είναι η ισχύς, σύμφωνα με το RIA.

«Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να συνεργαστούν για να χτίσουν μια καλύτερη σχέση με τη Ρωσία, όμως αυτό δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο αν η ρωσική κυβέρνηση αλλάξει στάση», σχολίασε ο Λευκός Οίκος.

Πολύ επιθετική, η Αμερικανίδα πρεσβευτής σον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι δήλωσε ότι στη Νέα Υόρκη «η Ρωσία χρησιμοποιεί τον ΟΗΕ ως καταφύγιο για τις επικίνδυνες δραστηριότητές της μέσα στα ίδια τα σύνορά μας».

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Μάλκομ Τέρνμπουλ εκτίμησε ότι η επίθεση στο Σάλσμπερι αποτελεί μέρος ενός «σχεδίου επικίνδυνης και σκόπιμης συμπεριφοράς του ρωσικού κράτους που αποτελεί αυξανόμενη απειλή για τη διεθνή ασφάλεια».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ προειδοποίησε ότι «δεν αποκλείονται νέες απελάσεις».
«Για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ένα χημικό όπλο χρησιμοποιήθηκε στην Ευρώπη», υπογράμμισε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας.

Η Γαλλία, η Γερμανία και η Πολωνία έχουν ζητήσει η κάθε μία σε τέσσερις Ρώσους διπλωμάτες να εγκαταλείψουν το έδαφός τους, ακολούθησαν οι χώρες της Βαλτικής, η Ουγγαρία και η Ισπανία. Η Ουκρανία απέλασε 13 και πολλές άλλες χώρες, στην πλειονότητά τους μέλη του ΝΑΤΟ, κήρυξαν ανεπιθύμητα πρόσωπα Ρώσους διπλωμάτες.
Η Ισλανδία ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2018 που θα διεξαχθεί τον Ιούνιο και τον Ιούλιο στη Ρωσία.

Τι απαντά η Μόσχα

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε την Τρίτη ότι η Μόσχα θα απαντήσει κατάλληλα στο κύμα απελάσεων ρώσων διπλωματών από ΗΠΑ και Ευρώπη και το κλείσιμο του ρωσικού προξενείου στο Σιάτλ, σύμφωνα με το πρακτορείο RIA..

Η απόφαση περισσότερων από 20 χωρών να απελάσουν ρώσους διπλωμάτες μετά τη δηλητηρίαση του ρώσου πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ στη Βρετανία ήταν «αποτέλεσμα των κολοσσιαίων πιέσεων» της Ουάσινγκτον, εκτίμησε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

«Όταν ζητάνε από έναν ή δύο διπλωμάτες να εγκαταλείψουν αυτή ή την άλλη χώρα, μουρμουρίζοντας δικαιολογίες στο αυτί, γνωρίζουμε επακριβώς ότι αυτό είναι αποτέλεσμα κολοσσιαίων πιέσεων, κολοσσιαίου εκβιασμού, τα οποία αποτελούν δυστυχώς το βασικό όπλο της Ουάσινγκτον στη διεθνή σκηνή», κατήγγειλε ο Λαβρόφ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από την Τασκένδη, η οποία μεταδόθηκε από τη ρωσική τηλεόραση.

«Θα απαντήσουμε, μην αμφιβάλλετε! Διότι κανείς δεν μπορεί να ανεχθεί μια τέτοια αγένεια και δεν πρόκειται να το κάνουμε ούτε εμείς», τόνισε ο Λαβρόφ.

«Για νέα περίοδο Ψυχρού Πολέμου» κάνουν λόγο τα ρωσικά ΜΜΕ

Ο ρωσικός Τύπος εκτιμά σήμερα πως οι συντονισμένες απελάσεις ρώσων διπλωματών από μια εικοσαριά χώρες μετά τη δηλητηρίαση ενός ρώσου πρώην διπλού πράκτορα βυθίζουν τις σχέσεις ανάμεσα στη Μόσχα και τους Δυτικούς σε μια νέα «περίοδο Ψυχρού Πολέμου».

Πρόκειται για ένα «ρωσοφοβικό flashmob», είναι ο τίτλος της Ιζβέστια, όπου flashmob είναι η ξαφνική συγκέντρωση κόσμου σ’ ένα σημείο, συνήθως με ραντεβού που ορίζεται στο Ίντερνετ.

Η εφημερίδα Νεζαβίσιμαγια Γκαζέτα υπενθυμίζει πως «ουδέποτε μέχρι τώρα είχαν υπάρξει συντονισμένες απελάσεις».

«Η σχέση ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση εισέρχεται σε μια περίοδο πλήρους Ψυχρού Πολέμου», συνοψίζει ο αναλυτής Φιοντόρ Λουκιάνοφ στις σελίδες της εφημερίδας «Βεντομόστι» εκτιμώντας πως οι απελάσεις «είναι ιδιαίτερα καταστροφικές για τις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις».

«Αυτό δεν είναι το τέλος της κλιμάκωσης, είναι σαφές ότι θα επιδεινωθεί, περιμένουμε ακόμη πιο αυστηρά μέτρα απ’ ό,τι πριν, οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας», προειδοποιεί.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Κομερσάντ, αυτά «τα μέτρα χωρίς προηγούμενο αυστηρότητας (…) δεν είναι παρά μια νέα επιδέινωση των σχέσεων ανάμεσα στη Ρωσία και τους Δυτικούς».

Για τον ανεξάρτητο ραδιοσταθμό Ηχώ της Μόσχας, «όλη η πολιτική της Ρωσίας από το 2014 επικεντρώνει την ενέργειά της στην αυτοκαταστροφή». Ο ραδιοσταθμός αναφέρεται στη χρονιά της προσάρτησης της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας από τη Μόσχα, την οποία ακολούθησε σειρά δυτικών κυρώσεων.

«Όσο περισσότερο κακή είναι η σχέση ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση, τόσο καλύτερα είναι ο πρόεδρος» Βλαντίμιρ Πούτιν, διαβεβαιώνει η Ηχώ της Μόσχας. «Αν βρίσκεσαι μέσα σε μια πολιορκημένη ακρόπολη, οφείλεις να προκαλείς διαρκώς επιθέσεις (…) διαφορετικά η νομιμότητά σου έχει χαθεί».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk