Ανησυχία Ρεπουμπλικάνων για τυχόν αποπομπή Μάλερ από Τραμπ

Η κλιμακούμενη μέσω Twitter επιθετικότητα του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, κατά του ειδικού ανακριτή Ρόμπερτ Μάλερ στην διάρκεια του Σαββατοκύριακου, προκάλεσε ανησυχία στους Ρεπουμπλικάνους που είναι μέλη του Κογκρέσου, σημειώνει το “Politico.”

Ωστόσο, οι Ρεπουμπλικάνοι δεν γνωστοποίησαν τα μέτρα που θα λάβουν στην περίπτωση που ο Τραμπ, προσπαθήσει ν’ απολύσει τον Μάλερ.

Ο πρόεδρος Τραμπ ασκεί εδώ και μήνες κριτική στον Μάλερ, που ερευνά οποιαδήποτε εγκληματική δραστηριότητα γύρω από την προσπάθεια της Ρωσίας, να επηρεάσει τις προεδρικές εκλογές του 2016, αλλά και το αν τα μέλη της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ είχαν συμμετοχή σε οποιαδήποτε προσπάθειας συνωμοσίας με την Μόσχα. Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγορεί υψηλόβαθμα στελέχη του FBI, αλλά και του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης ότι έχουν ξεκινήσει ένα “κυνήγι μαγισσών” εναντίον του.

Από την άλλη μεριά, η κριτική που ασκεί ο Τραμπ στον Μάλλερ κρατήθηκε σε χαμηλό επίπεδο, στο πλαίσιο στρατηγικής νομικής φύσης που υιοθέτησε ο πρόεδρος, σύμφωνα με την οποία μία δημόσια εικόνα συνεργασίας με τον ανακριτή, είναι ο πιο σωστός τρόπος για την αντιμετώπιση της κατάστασης με λιγότερο πολιτικό κόστος.

Ωστόσο, η στρατηγική αυτή, εγκαταλείφθηκε ξαφνικά κατά τις προηγούμενες ημέρες, μετά την δημοσίευση ειδήσεων για την κλήτευση των επιχειρήσεων Τραμπ από τον ειδικό ανακριτή, προκειμένου να παραδώσουν αρχεία. Στην διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο Τραμπ έγραψε στο Twitter ότι η έρευνα του Μάλερ δεν εξυπηρετεί τίποτα και ότι πραγματοποιείται από “σκληροπυρηνικούς Δημοκρατικούς.”

Οι Ρεπουμπλικάνοι, που διεξήγαγαν την δική τους έρευνα για την Ρωσία στην Βουλή των Αντιπροσώπων, προειδοποίησαν τον Τραμπ για να μην προχωρήσει στην λήψη οποιουδήποτε μέτρου κατά του Μάλερ, χωρίς ωστόσο, να προχωρήσουν στην διατύπωση προτάσεων για τις κινήσεις και τις αντιδράσεις τους, απέναντι σ’ ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ο Γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ (Νότια Καρολίνα) δήλωσε ότι οποιαδήποτε απόφαση του Τραμπ ν’ απαλλάξει από τα καθήκοντά του τον Μάλερ “θα είναι η αρχή του τέλους της προεδρίας του.” “Ο Μάλερ ακολουθεί τον δρόμο των αποδείξεων. Νομίζω ότι πολύ σημαντικό να του επιτραπεί να κάνει την δουλειά του, χωρίς παρεμβάσεις. Υπάρχουν αρκετοί Ρεπουμπλικάνοι που συμφωνούν με την άποψη αυτή,” τόνισε ο Γκράχαμ.

Από την άλλη μεριά δικομματική νομοθεσία που είχε ως στόχο να εμποδίσει οποιαδήποτε μονόπλευρη ενέργεια του προέδρου Τραμπ να διώξει τον Μάλερ, βρίσκεται εδώ και μήνες στο Κογκρέσο. Οι Ρεπουμπλικάνοι και οι Δημοκρατικοί, συνεργάζονται προκειμένου να συμβιβάσουν διαφορετικές προτάσεις, ενώ σε γενικότερο επίπεδο η όλη νομοθετική προσπάθεια για το συγκεκριμένο ζήτημα φαίνεται να καθυστερεί, ακόμη και από τα μέλη του Κογκρέσου, που έχουν αναλάβει την προώθηση της πρωτοβουλίας. Μέχρι το Σαββατοκύριακο που πέρασε, οι ίδιοι, έδιναν έμφαση στον σεβασμό που τρέφει ο Τραμπ για τον Μάλερ, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, δεν θα στραφεί τελικά κατά του ειδικού ανακριτή.

Η εκτίμηση αυτή, άλλαξε ξαφνικά του Σάββατο, όταν ο δικηγόρος του Τραμπ, Τζον Ντόουντ, δήλωσε ότι η έρευνα του Μάλερ θα πρέπει να τερματιστεί, υποστηρίζοντας ότι σχεδιάστηκε από τον πρώην διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ και στηρίχθηκε σε ένα ντοσιέ, που έδωσε στο FBI, ο πρώην κατάσκοπος των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, Κρίστοφερ Στιλ. “Προσεύχομαι ότι ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Ροντ Ρόζενσταϊν θα ακολουθήσει το γενναίο παράδειγμα του Γραφείου Επαγγελματικής Ευθύνης του FBI, αλλά και του υπουργού Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς, τερματίζοντας την έρευνα για την υποτιθέμενη συνωμοσία με την Ρωσία, που κατασκευάστηκε από το αφεντικό του Μακέιμπ, τον Τζέιμς Κόμεϊ. Η έρευνα αυτή, στηρίχτηκε σ’ ένα δόλιο και διεφθαρμένο ντοσιέ,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ντόουντ.

Η έρευνα του FBI είχε αρχίσει αρκετούς μήνες πριν η αναφερόμενη υπηρεσία να λάβει το ντοσιέ του Στιλ, σύμφωνα με τα υπομνήματα Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών στην Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, που συντάχθηκαν επί τη βάσει απόρρητων εγγράφων του FBI, τα οποία αποχαρακτηρίστηκαν.

Την δήλωση του Ντόουντ ακολούθησε ο πρόεδρος Τραμπ, με πολλαπλές επιθέσεις κατά τις έρευνας του Μάλερ. “Νομίζει κανείς ότι αυτό είναι δίκαιο; Και για ακόμη μια φορά ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ!” Έγραψε χαρακτηριστικά ο Τραμπ στο Twitter.

Από την άλλη μεριά, μία απόφαση του Τραμπ ν’ απολύσει τον Μάλερ θα είναι πολύπλοκη. Σε τεχνικό επίπεδο, η απόφαση αυτή, είναι αρμοδιότητα του Ρόζενσταϊν ο οποίος επιβλέπει την διεξαγωγή της, ενώ έχει εκφράσει πολλές φορές την υποστήριξή του στον Μάλερ. Μόνο ο Ρόζενσταϊν έχει την δικαιοδοσία να τερματίσει την έρευνα. Ωστόσο, ο Τραμπ έχει την εξουσία να μετακινήσει ή ν’ αποπέμψει τον Ρόζενσταϊν αντικαθιστώντας τον με κάποιον άλλον που θα είναι πιο πρόθυμος να πραγματοποιήσει μία τέτοια προεδρική εντολή.

Οι επικριτές του προέδρου Τραμπ από την πλευρά τους, πιστεύουν ότι μια τέτοια κίνηση θα γίνει απροειδοποίητα, όπως συνηθίζει να ενεργεί ο Τραμπ.

Από την πλευρά του Κογκρέσου δεν έχει διευκρινιστεί ποιες θα είναι οι αντιδράσεις των Ρεπουμπλικάνων στην περίπτωση που ο Τραμπ τερματίσει με οποιοδήποτε τρόπο την έρευνα του Μάλερ. Οι ηγέτες των επιτροπών που επιβλέπουν την λειτουργία του υπουργείου Δικαιοσύνης, δεν αντέδρασαν άμεσα στα σχόλια του Τραμπ.

Οι περιορισμένες αντιδράσεις των Ρεπουμπλικάνων καταγράφηκαν παρά τα ανανεωμένα αιτήματα των Δημοκρατικών για την απενεργοποίηση οποιονδήποτε κινήσεων που θα μπορούσε να κάνει ο πρόεδρος Τραμπ κατά του Μάλερ. “Ήλπιζα ότι ως αποτέλεσμα όλων των κινήσεων μιας, θα μπορούσε να διασφαλιστεί ο διορισμός ενός ανεξάρτητου ανακριτή,” δήλωσε ο Άνταμ Σιφ από την Καλιφόρνια, που είναι ηγετικό στέλεχος των Δημοκρατικών στην Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, στην εκπομπή του τηλεοπτικού δικτύου ABC “This Week.”

Ο Μάλερ ανέλαβε την ευθύνη της διεξαγωγής της έρευνας του FBI αναφορικά με την πιθανή εμπλοκή της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, μετά την αιφνιδιαστική αποπομπή από τον Τραμπ του πρώην διευθυντή του FBI, Κόμεϊ, τον περασμένο Μάιο. Ο διορισμός του έγινε από τον Αμερικανό υφυπουργό Δικαιοσύνης Ρόζενσταϊν, καθώς ο υπουργός Δικαιοσύνης Σέσιονς έχει αυτοεξαιρεθεί από την έρευνα μετά την δημοσιοποίηση πληροφοριών για προεκλογικές συναντήσεις του, με Ρώσους αξιωματούχους. Η αυτοεξαίρεση του Σέσιονς έχει προκαλέσει την οργή του προέδρου Τραμπ.

Ο Μάλερ πέρα από τα ανακριτικά, έχει και ειδικά εισαγγελικά καθήκοντα για την απαγγελία κατηγοριών, ενώ μετά την αποπομπή του Τζέιμς Κόμεϊ διερευνά και το ενδεχόμενο παρεμπόδισης του έργου της δικαιοσύνης, από τον πρόεδρο Τραμπ ή υψηλόβαθμα στελέχη του Λευκού Οίκου. Η έρευνα του, έχει επεκταθεί διερευνώντας το ενδεχόμενο συνωμοσίας πρώην στελεχών της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ με την Ρωσία, ενώ εξετάζονται και οι επιχειρηματικές και οικονομικές δραστηριότητες πρώην στελεχών της προεκλογικής εκστρατείας, αναφορικά με την εκπροσώπηση ρωσικών ή άλλων συμφερόντων στις ΗΠΑ.

Παράλληλα, με την έρευνα Μάλερ διεξάγονται έρευνες στο Κογκρέσο (Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Γερουσίας, Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας). Οι έρευνες αυτές, έχουν ως στόχο την ενημέρωση της αμερικανικής κοινής γνώμης για το ενδεχόμενο εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Οι Ρεπουμπλικάνοι στην Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, αποφάσισαν τον τερματισμό της έρευνας τους για την Ρωσία, προκαλώντας την αντίδραση των Δημοκρατικών, που υποστήριξαν την συνέχιση της έρευνας.

Σε πολιτικό επίπεδο, η ανάληψη οποιασδήποτε ενέργειας από τον Τραμπ κατά του Μάλερ θα επηρεάσει πολιτικά την διεξαγωγή των ενδιάμεσων εκλογών για το Κογκρέσο που θα πραγματοποιηθούν στις αρχές Νοεμβρίου. Το ενδεχόμενο αυτό, φαίνεται ότι απασχολεί τους Ρεπουμπλικάνους, που με δεδομένη την πολιτική επιβολής δασμών εισαγωγής από τον πρόεδρο Τραμπ, βλέπουν ότι χάνουν το προεκλογικό πλεονέκτημα της ψήφισης του νέου φορολογικού νομοσχεδίου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk