Ρωσία: Αυλαία στην προεκλογική περίοδο

Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή η προεκλογική εκστρατεία για την ανάδειξη νέου προέδρου στη Ρωσία. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο Βλ. Πούτιν αναμένεται να λάβει ποσοστό 57-70%.

Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή η προεκλογική εκστρατεία για την ανάδειξη νέου προέδρου στη Ρωσία. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο Βλ. Πούτιν αναμένεται να λάβει ποσοστό 57-70%.

Οι υποψήφιοι είχαν τη δυνατότητα να αναπτύξουν το πρόγραμμα τους επισκεπτόμενοι πολλές περιοχές της αχανούς χώρας, ωστόσο η (χρονική) μερίδα του λέοντος του προεκλογικού αγώνα αναλώθηκε στα κεντρικά ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα.

Σε αντίθεση με άλλες χώρες όπου η προσοχή επικεντρώνεται στην κεντρική τηλεμαχία, στη Ρωσία ανάλογες αναμετρήσεις με όλους ανεξαιρέτως τους υποψήφιους γινόταν σχεδόν σε καθημερινή βάση και με διαφορετική κάθε φορά θεματολογία. Κάποιοι υποψήφιοι μετείχαν αυτοπροσώπως κάποιοι έστελναν εκπρόσωπο τους, όταν οι ίδιοι βρισκόταν σε περιοδεία.

Ο χρόνος κάθε υποψηφίου στις τηλεοπτικές συζητήσεις ήταν μεν ορισμένος, αλλά οι ομιλητές είχαν δυνατότητα να διαλέγονται και να αντιπαρατίθενται μεταξύ τους κάνοντας τη συζήτηση πιο «ζωντανή».

Δεν έλειψαν και τα «παρατράγουδα», κυρίως ανάμεσα στον βετεράνο εκκεντρικό πολιτικό Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι και τη νεαρή υποψήφια Ξένια Σομπτσάκ.

Γνωρίζοντας καλά την τέχνη της τηλεόρασης από τη θητεία της στα νεανικά τοκ σόου, η κα Σομπτσάκ χειρονόμησε πρώτη, ρίχνοντας ένα ποτήρι νερό στο πρόσωπο του Ζιρινόφσκι που την κατηγορούσε. Εκείνος με χυδαίες εκφράσεις την έστειλε να πάει στον…παιδικό σταθμό και να μην «χώνεται σε γεωπολιτικά πράγματα που είναι για σκληρούς άνδρες» υπονοώντας τον εαυτό του.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν συμμετείχε προσωπικά στις τηλεοπτικές αναμετρήσεις. Οι καιρικές συνθήκες στη Ρωσία δεν συμβάλλουν στην οργάνωση ανοικτών προεκλογικών συγκεντρώσεων ούτε είναι στην ψυχοσύνθεση των Ρώσων η απόλυτη επικέντρωση στην προεκλογική διαδικασία. Η μεγαλύτερη συγκέντρωση ήταν αυτή του Βλαντίμιρ Πούτιν που έγινε στο τεράστιο στάδιο Λουζνικί (το παλιό στάδιο Λένιν όπου έγιναν οι Ολυμπιακοί το 1980), με 130 χιλ. ανθρώπους.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk