Διαμεσολαβητής ΕΕ: Επανεξέταση της επαγγελματικής δραστηριότητας Μπαρόζο

Να επανεξεταστεί το ζήτημα της επαγγελματικής δραστηριότητας του πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόζο, ο οποίος απασχολείται στην Goldman Sachs και θεωρείται ύποπτος για λόμπινγκ στις Βρυξέλλες ζητά η Ευρωπαία Διαμεσολαβητής από την Επιτροπή Ηθικής της Κομισιόν, Έμιλι Ο’Ρ’αιλι.

Να επανεξεταστεί το ζήτημα της επαγγελματικής δραστηριότητας του πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόζο, ο οποίος απασχολείται στην Goldman Sachs και θεωρείται ύποπτος για λόμπινγκ στις Βρυξέλλες ζητά η Ευρωπαία Διαμεσολαβητής από την Επιτροπή Ηθικής της Κομισιόν, Έμιλι Ο’Ρ’αιλι.

Η Εμιλι Ο’Ράιλι διατύπωσε το αίτημα αυτό «με δεδομένο ότι η αρχική αξιολόγηση της Επιτροπής Ηθικής βασιζόταν στη δέσμευση του κ. Μπαρόζο να μην κάνει λόμπινγκ προς την Κομισιόν» και αυτή η δέσμευση έχει τεθεί σε αμφισβήτηση «από μία συνάντηση» ανάμεσα στον ίδιο και τον «αντιπρόεδρο της Κομισιόν» τον Φινλανδό Γιούρκι Κατάινεν, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Δεν έχω κάνει λόμπινγκ προς την Ευρωπαϊκή Ενωση και δεν θα κάνω», έσπευσε να δηλώσει με ένα tweet ο Μπαρόζο.

Η συνάντηση στην οποία αναφέρεται η Εμιλι Ο’Ράιλι πραγματοποιήθηκε στις 25 Οκτωβρίου 2017 σε ξενοδοχείο των Βρυξελλών.

«Αυτή η συνάντηση καταγράφηκε ως συνάντηση από την Goldman Sachs και κατά συνέπεια θεωρήθηκε συνάντηση για λόγους άσκησης λομπινγκ», ακόμη και αν «ο κ. Μπαρόζο και ο αντιπρόεδρος δήλωσαν στη συνέχεια» ότι επρόκειτο «για ιδιωτική και προσωπική συνάντηση», εξηγεί η Ευρωπαία Διαμεσολαβητής.

Αυτή η συνάντηση «είναι σε απόλυτη συμφωνία με τους κανόνες», κυρίως διότι ήταν δημόσια, είχε δηλώσει τον Φεβρουάριο για το θέμα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. «Δεν είναι τίποτε», είχε πει.

«Δεν είχαμε πει ποτέ ότι ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δεν μπορούσε να συναντήσει επιτρόπους», επέμεινε τότε ο Γιούνκερ.

Η πρόσληψη του κ. Μπαρόζο από την αμερικανική επενδυτική τράπεζα το 2016, έπειτα από δεκαετή θητεία στη προεδρία της Επιτροπής (2004-2014) είχε δημιουργήσει σφοδρή πολεμική, αλλά ο ενδιαφερόμενος είχε διαβεβαιώσει με επιστολή του προς τον Γιούνκερ ότι «δεν προσελήφθη για να κάνει λόμπινγκ, ούτε έχει τέτοια πρόθεση».

Η Επιτροπή Ηθικής της Κομισιόν είχε συνέλθει τότε και, παρά το ότι εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για την επιλογή του Πορτογάλου, είχε φθάσει στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει παραβίαση των ισχυόντων κανόνων.

«Η δέσμευση του κ. Μπαρόζο να μην ασκήσει λόμπινγκ εκ μέρους της Goldman Sachs ανταποκρίνεται στη ρήτρα ακεραιότητας και διακριτικότητας που επιβάλλει η συνθήκη», είχε συμπεράνει η Επιτροπή Ηθικής.

Η Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια εξηγεί ότι έρευνα έχει ξεκινήσει για τον Μπαρόζο από τον Φεβρουάριο 2017, δηλαδή πριν από την συνάντηση με τον Κατάινεν, έπειτα από σειρά προσφυγών, ανάμεσά τους και μίας προσφυγής που προέρχεται από «ομάδα πρώην και νυν μελών του προσωπικού της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δεχθεί πρόσφατα σφοδρές επικρίσεις και για τον διορισμό του Γερμανού Μάρτιν Σελμάιερ, που υπήρξε το δεξί χέρι του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στο πόστο κλειδί του γενικού γραμματέα της Κομισιόν.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk