Με νέeς δηλώσεις του πιο προκλητικές από κάθε άλλη φορά ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας κ. Γιλντιρίμ κατηγορεί την Αθήνα ότι δεν έπραξε καλά που έθεσε το θέμα της σύλληψης των δύο ελλήνων στρατιωτικών στα ευρωπαίκά όργανα και θεωρεί ως υπεύθυνη την Ελλάδα για το κάψιμο της τουρκικής σημαίας.

Επιπλέον είπε ότι «οι προκλητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο θα έχουν την απάντησή τους,» αναφερόμενος στην έρευνες φυσικού αερίου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον κατοχικό ‘πρωθυπουργό’ του ψευδοκράτους Τουφάν Ερχουρμάν μετά τη συνάντησή τους στην Άγκυρα ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι οι μονομερείς δραστηριότητες δεν αντικρίζονται θετικά ούτε από την Τουρκία ούτε από τους Τ/κ. “Αυτές οι δραστηριότητες μπορούν να γίνουν μόνο όταν υπάρξει μια λύση μόνιμη,βιώσιμη με ένα σχήμα ενός κράτους δικοινοτικού. Η προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων και τέτοιου είδους προκλητικές δραστηριότητες θα έχουν την απάντησή τους”, ανέφερε ο Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι με βάση την πρακτική η πρώτη επίσκεψη της ‘κυβέρνησης’ που σχηματίζεται στα κατεχόμενα πραγματοποιείται στην Τουρκία και η δεύτερη στο Αζερμπαϊτζάν. Κατά τη συνάντηση, πρόσθεσε, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν περιεκτικά θέματα συνεργασίας. “Οπωσδήποτε ένα από τα βασικά ζητήματα είναι το Κυπριακό και η επίλυσή του. Το συζητήσαμε περιεκτικά. Συζητήσαμε και ανταλλάξαμε απόψεις για το τί θα γίνει και πως, έπειτα από την αποτυχία τν διαπραγματεύσεων πέρσι στο Κραν Μοντανά». Με ικανοποίηση θέλω να δηλώσω ότι δεν υπάρχει καμιά διαφορά απόψεων σε αυτό το θέμα με τον αξιότιμο «πρωθυπουργό» και τον αξιότιμο «υπουργό εξωτερικών», ανέφερε ο Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι πρέπει να αναλυθεί καλά το γιατί δεν υπήρξε αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. “Εδώ η διεθνής κοινότητα, ο τομέας της ‘νοτίου Κύπρου’ πρέπει να σκεφτούν ξανά κάτι με ουσιώδη τρόπο. Για να είναι δυνατή μια βιώσιμη λύση στο νησί, η ε/κ πλευρά πρέπει να είναι έτοιμη ψυχολογικά για κάτι τέτοιο Πρέπει να είναι έτοιμη για το διαμοιρασμό όχι μόνο στα λόγια αλλά και ψυχολογικά και πρέπει να μπορεί να πείσει γι αυτό και την ‘βόρεια Κύπρο’. Εδώ ποιο είναι το βασικό; Η διασφάλιση εμπιστοσύνης μεταξύ των λαών των δύο πλευρών σε μια ομοσπονδιακή δομή δύο κοινοτήτων στη βάση της πολιτικής ισότητας, της δίκαιης διοίκησης και της κοινής ευημερίας. Επιπλέον η προστασία ενάντια σε κάθε εσωτερικό και εξωτερικό κίνδυνο της ανεξαρτησίας που έχει εξασφαλιστεί με μεγάλο τίμημα, της διασφάλισης της ζωής και της περιουσίας, δηλαδή οι όροι της ασφάλειας και εγγυήσεων της Τουρκίας, να συνεχιστούν σε κάθε περίπτωση. Αυτά αν δεν τεθούν καθαρά και σαφώς κάθε προσπάθεια για λύση θα μείνει χωρίς αποτέλεσμα από την αρχή και δεν θα διασφαλιστεί μια βιώσιμη λύση”, ανέφερε ο κ. Γιλντιρίμ.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη ότι “στην λεγόμενη‘τδβκ’ (που αναγνωρίζει μόνον η Τουρκία) έχουν γίνει σοβαρά προγράμματα για την ανάπτυξη των υποδομών στους τομείς της εκπαίδευσης, του τουρισμού, της γεωργίας. “Ασφαλώς οι δυνατότητες είναι πολύ μεγαλύτερες”, πρόσθεσε λέγοντας ότι είδε με ικανοποίηση ότι η προτεραιότητα της ‘νέας κυβέρνησης’ είναι η ανάπτυξη της ‘βόρειας Κύπρου’. Ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι δεν θα αφήσουν εδώ “αυτό τον δίκαιο αγώνα με τον οποίο έχουν καταφέρει να κερδίσουν πολλά παρά τις δυσκολίες, τα εμπόδια και την απομόνωση.

“Όποιες και να είναι οι συνθήκες η Τουρκία είναι πάντοτε δίπλα στους Τ/κ και θα συνεχίσει να είναι δίπλα τους. Αν και είμαι βέβαιος ότι θα τεθούν υπό αποτελεσματικό έλεγχο οι δραστηριότητες κάποιων ασήμαντων οργανισμών οι οποίοι προσπάθειας να βγάλουν γλώσσα εναντίον των δίκαιων υποθέσεων της χώρας μας και η νέα κυβέρνηση θα δώσει προσοχή σε αυτό το θέμα”, είπε.

Ελληνοτουρκικά

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι πριν από λίγες ημέρες 2 Έλληνες παραβίασαν τα σύνορα και η νομική διαδικασία συνεχίζεται. “Το να έρθει αυτό το θέμα ενώπιον της ΕΕ είναι πολύ έξυπνο. Είναι μια συνήθεια πια όποιο θέμα έχει να κάνει με την Τουρκία να τίθεται ενώπιον της ΕΕ για στήριξη. Αυτό και παρόμοιες εξελίξεις δεν πηγαίνουν μπροστά τις σχέσεις μας με την ΕΕ, αλλά ούτε και πίσω», ανέφερε.

Για το κάψιμο τουρκικής σημαίας στην Αθήνα σε διαδήλωση, ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι “προσβολή στη σημαία μιας χώρας σημαίνει ότι έγινε στη χώρα εκείνη η προσβολή. Αυτό δεν μπορεί να γίνει επ ουδενί αποδεκτό. Η σημαία μας με το μισοφέγγαρο είναι η περηφάνια μας. Στο όνομα αυτής της σημαίας δίνουμε τη ζωή μας. Δεν συζητάμε καν με αυτούς που κάνουν τέτοιες αδιακρισίες”