• Αναζήτηση
 • Αγνοια δηλώνει ο Τζανακόπουλος για το επίδομα της Αντωνοπούλου

  «Ατυχώς ψηφίστηκε και εφαρμόστηκε η διάταξη για την επιδότηση ενοικίου σε πολιτικούς» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, με αφορμή την υπόθεση της Ράνιας Αντωντοπούλου προσθέτοντας πως η απόφαση για την πρώην αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας δεν ελήφθη εν θερμώ καθώς έπρεπε να δοθούν πρώτα εξηγήσεις.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  «Ατυχώς ψηφίστηκε και εφαρμόστηκε η διάταξη για την επιδότηση ενοικίου σε πολιτικούς»
  υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, με αφορμή
  την υπόθεση της Ράνιας Αντωντοπούλου προσθέτοντας πως η απόφαση για την
  πρώην αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας δεν ελήφθη εν θερμώ καθώς έπρεπε να
  δοθούν πρώτα εξηγήσεις.

  Μιλώντας στην τηλεόραση του Alpha , ο κ. Τζανακόπουλος δήλωσε ότι είχε άγνοια ότι η κ. Αντωνοπούλου ελάμβανε το επίμαχο επίδομα ενοικίου ενώ ερωτηθείς για το αν αποπέμφθηκε, υπογράμμισε πως η πρώην αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας παραιτήθηκε.

  «Οι αποφάσεις για αυτά τα ζητήματα δεν λαμβάνονται εν θερμώ. Έπρεπε πρώτα να δοθούν εξηγήσεις. Δράσαμε γρήγορα και αναδείξαμε μία κεφαλαιώδη διαφορά μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

  Κάνοντας την αυτοκριτική του, υπογράμμισε πως η διάταξη για την επιδότηση ενοικίου που ήρθε στη Βουλή τον Αύγουστο του 2015 «ατυχώς ψηφίστηκε και εφαρμόστηκε από την κυβέρνηση».

  Για την ανακοίνωση της ΝΔ σχετικά με τις δηλώσεις Πάιατ

  Για προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων κατηγόρησε τη ΝΔ, ο υπουργός Επικρατείας, κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, με αφορμή την ανακοίνωση που εξέδωσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με δηλώσεις του Αμερικάνου πρέσβη, Τζέφρι Πάιατ, για τη Novartis, κατά τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

  Ο κ. Τζανακόπουλος, υπογράμμισε πως η έρευνα των αμερικανικών Αρχών ξεκίνησε στο πλαίσιο ελέγχου των πολυεθνικών εταιρειών και τη συμμετοχή αυτών στο αμερικανικό χρηματιστήριο. Όπως είπε μιλώντας στην τηλεόραση του Aplha, το FBI ελέγχει το κατά ποσό πολυεθνικές εταιρείες αναπτύσσουν πολιτικές διαφθοράς, «δεν ελέγχουν πολιτικά πρόσωπα». Υπογράμμισε, δε, πως δεν μπορεί μια ξένη κυβέρνηση να στοχεύει σε πολίτες και υπενθύμισε ότι με την ίδια διαδικασία οι αμερικανικές Αρχές ξεκίνησαν την έρευνα για τη Siemens και κατόπιν προέκυψε εμπλοκή πολιτικών προσώπων και στελεχών της εταιρείας.

  Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε πως η ανακοίνωση της ΝΔ για τον κ. Πάιατ, εντάσσεται στην προσπάθειά της να δημιουργήσει εντυπώσεις, κάτι το οποίο -όπως εκτίμησε ο υπουργός- δεν θα καταφέρει.

  Μιλώντας επί της ουσίας της υπόθεσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως ο τρόπος λειτουργίας των πολυεθνικών είναι το να ρίχνουν τις τιμές των γενοσήμων έτσι ώστε να αποσύρονται από την αγορά και να μένουν τελικά μόνο τα δικά τους φάρμακα. Ο κ. Τζανακόπουλος παρέπεμψε στις έρευνες των εισαγγελικών Αρχών αναφορικα με την επίμαχη πρακτική των πολυεθνικών.

  Το σκάνδαλο Novartis, όπως σημείωσε ο υπουργός, εξετάζεται σε δύο στάδια: στον πιθανό χρηματισμό γιατρών με στόχο την υπερσυνταγογράφηση -και αυτό δεν αποτελεί πολιτικό θέμα, όπως τονίστηκε- αλλά υπάρχει και το ζήτημα με τη χειραγώγηση της τιμής του φαρμάκου. «Υπάρχει μια ποινική διαδικασία για τη χειραγώγηση της τιμής του φαρμάκου» είπε ο κ. Τζανακόπουλος και παρέπεμψε στα αποτελέσματα που θα προκύψουν από την προανακριτική επιτροπή.

  Αναφερθείς στη στάση του Άδωνι Γεωργιάδη, ο εκπρόσωπος είπε πως «είθισται, όταν ένας πολιτικός κατηγορείται, να παραιτείται για λόγους ευθιξίας». Πάντως, κατέληξε, «ο καθένας κρίνει και κρίνεται στη βάση των επιλογών του».

  Ερωτηθείς για πιθανή εμπλοκή του υπουργού Ναυτιλίας, Παναγιώτη Κουρουμπλή, στην υπόθεση Novartis, ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε πως δεν υπάρχει καμία εμπλοκή και πως το μόνο που υπάρχει είναι μια μήνυση σε βάρος του κ. Κουρουμπλή από τον Ανδρέα Λοβέρδο και την Εύη Χριστοφιλοπούλου.

  Για την τουρκική προκλητικότητα

  Ερωτηθείς για την ένταση με τη γείτονα Τουρκία, ο κ. Τσανακόπουλος σημείωσε πως υπάρχει «προβληματισμός και ανησυχία, αλλά και εγρήγορση και στενή παρακολούθηση των κινήσεων της Τουρκίας». Εκτίμησε πως με την κρίση στα σύνορα με τη Συρία, αλλά και με το κουρδικό ζήτημα, η Τουρκία προσπαθεί να ανοίξει πολλά μέτωπα πιστεύοντας πως με αυτόν τον τρόπο αποκτά διπλωματική δύναμη.

  Υπογραμμίζοντας τη σημασία της συντονισμένης απάντησης της ΕΕ, ο εκπρόσωπος σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως «κανείς δεν αμφισβητεί τη στρατιωτική και την περιφερειακή δυναμη της Τουρκίας, αλλά δεν μπορεί (σσ: η Τουρκία) να αγνοεί άλλες δυνάμεις, όπως οι ΗΠΑ και η ΕΕ». Ο κ. Τζανακοπούλος τόνισε πως η -για πρώτη φορά- συντονισμένη απάντηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση απασχολεί την Τουρκία και πρόσθεσε πως σε αυτή τη φάση η Ένωση αποτελεί ασπίδα προστασίας για την Ελλάδα.

  Για την κυπριακή ΑΟΖ και το μπλοκάρισμα των ερευνών από την Τουρκία, ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε πως σχετίζεται και με το Κυπριακό, αλλά και με τη διάθεση να εμπλακεί και η Ιταλία στο θέμα. Για τους λόγους αποχώρησης του ερευνητικού ιταλικού σκάφους εκτίμησε πως πιθανότατα να μη θέλει η Ιταλία, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, να μπει σε αυτή την ένταση. Πάντως, κάλεσε τις εγχώριες πολιτικές δυνάμεις «εάν υπάρχουν άλλες επιλογές εκτός από τη διπλωματική πίεση, να τις καταθέσουν στο τραπέζι του διαλόγου».

  Σε ερώτηση για τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι από την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα οι διμερείς σχέσεις δεν πάνε και πολύ καλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι από την επίσκεψη και μετά έχει προκύψει και η στρατιωτική παρέμβαση της γείτονος στο Αφρίν της Συρίας.

  «Εδώ έχουμε την τάση να ερμηνεύουμε τα πάντα στη βάση της εσωτερικής πολιτικής κουζίνας. Επειδή η ΝΔ θέλει να αποδείξει ότι η επίσκεψη Ερντογάν δεν ήταν καλά προετοιμασμένη, προσπαθεί να ερμηνεύσει τις κινήσεις Ερντογάν σε σχέση με την επίσκεψη του στη χώρα μας. Πρόκειται για γελοίο επιχείρημα» είπε ο κ. Τζανακόπουλος.

  Για το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ

  Τέλος, αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ και την άρνηση Ζάεφ σε δύο σημαντικά ζητήματα που έχει θέσει η ελληνική πλευρά, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε πως η κυβέρνηση έχει συγκεκριμένη θέση. «Αν οι γείτονές μας έχουν τη διάθεση και τη βούληση, θα υπάρξει λύση, αν δεν θέλουν, δεν θα υπάρξει λύση» υπογράμμισε.

  Πολιτική