• Αναζήτηση
 • Πρωτοφανές άνοιγμα του Ισραήλ στη Σαουδική Αραβία

  Ο υπουργός Πληροφοριών του Ισραήλ επιβεβαίωσε την Πέμπτη ότι η ισραηλινή κυβέρνηση προσκάλεσε τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν να επισκεφθεί τη χώρα παρά το γεγονός ότι τα δύο κράτη δεν διατηρούν διπλωματικές σχέσεις.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Ο υπουργός Πληροφοριών του Ισραήλ επιβεβαίωσε την Πέμπτη ότι η ισραηλινή κυβέρνηση προσκάλεσε τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν να επισκεφθεί τη χώρα παρά το γεγονός ότι τα δύο κράτη δεν διατηρούν διπλωματικές σχέσεις.

  Η ισραηλινή ηγεσία διαμηνύει ότι η ολοένα κι αυξανόμενη επιρροή του Ιράν και οι ανησυχίες που προκαλεί σε ορισμένες χώρες της περιοχής, ιδίως στη Σαουδική Αραβία, δημιουργούν νέα σύγκλιση συμφερόντων. Αφήνουν να εννοηθεί ότι αυτή η σύγκλιση θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναμόρφωση των διπλωματικών σχέσεων στην περιοχή, την ώρα που μονάχα δύο αραβικές χώρες (Αίγυπτος, Ιορδανία) έχουν αναγνωρίσει το Ισραήλ.

  Ο Γίσραελ Κατς, που είναι επίσης υπουργός Μεταφορών και μέλος ομάδας επιφορτισμένης με ζητήματα στρατηγικής, αποκάλυψε την πρόσκληση σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ενημερωτικό ιστότοπο Elaph, τον οποίο έχει ιδρύσει σαουδάραβας επιχειρηματίας και εδρεύει στη Βρετανία, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργού, Αρίγε Σαλικάρ.

  Η πρόσκλησή του δεν συμπεριλαμβάνεται ωστόσο στην έκδοση της συνέντευξης που αναρτήθηκε στον Elaph. Ο εκπρόσωπος Τύπου δεν διευκρίνισε τους λόγους για αυτό.

  «Να απευθύνει επίσημη πρόσκληση στον Νετανιάχου»

  Οταν ωστόσο το ραδιοφωνικό δίκτυο του ισραηλινού στρατού με τη σειρά του ρώτησε τον υπουργό εάν η κυβέρνηση προσκάλεσε τον σαουδάραβα διάδοχο, ο Κατζ απάντησε «ναι, βεβαίως».

  «Πρόκειται για πρόσκληση, δεν μπορώ να πω ότι υπάρχει συντονισμός στο θέμα (με τους Σαουδάραβες) και είναι προφανές ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει αύριο» τόνισε ο ίδιος.

  «Καλώ τη Σαουδική Αραβία, η πλουσιότερη και με τη μεγαλύτερη επιρροή χώρα στον αραβικό κόσμο, να αναλάβει την πρωτοβουλία και να εκπροσωπήσει τους Παλαιστίνιους, που είναι πάρα πολύ αδύναμοι και διχασμένοι» συμπλήρωσε.

  «Η Σαουδική Αραβία αναγνωρίζει περισσότερο το Ισραήλ σε σχέση με τους Παλαιστινίους» τόνισε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι υπάρχουν «μεγάλες πιθανότητες συνεργασίας» μεταξύ των δύο χωρών εναντίον του Ιράν, «του απόλυτου εχθρού μας».

  Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Κατζ, ο υπουργός Πληροφοριών είπε στην Elaph ότι ζήτησε «από τον βασιλιά (της Σαουδικής Αραβίας) να απευθύνει επίσημη πρόσκληση στον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου να επισκεφθεί το Ριάντ και (να ζητήσει ο Νετανιάχου) από τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, τον γιο του, να έρθει να επισκεφθεί το Ισραήλ».

  Κόσμος