• Αναζήτηση
 • Η κρίση στη Μέση Ανατολή και το πολιτικό παιχνίδι της Τουρκίας

  ΤοΒΗΜΑ Team

  «Η κοινότητα των μουσουλμάνων δεν πρέπει να παραμείνει σιωπηλή μπροστά σε αυτή την απόφαση. Η απόφαση που έλαβαν οι ΗΠΑ είναι άκυρη», δήλωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά την έναρξη της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών των χωρών του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας αναφερόμενος στην απόφαση Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ, ως πρωτεύουσα του κράτους του Ισραήλ.

  H Σύνοδος των ΥΠΕΞπροηγήθηκε της συνόδου κορυφής του ΟΙΣ στην Κωνσταντινούπολη, που γίνεται με πρωτοβουλία του τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον Τσαβούσογλου να προτείνει ως απάντηση στην κίνηση Τραμπ την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ, ως πρωτεύουσας του παλαιστινιακού κράτους, σημειώνοντας: «Εμείς που αναγνωρίζουμε την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα της Παλαιστίνης πρέπει να παρακινήσουμε τις άλλες χώρες να αναγνωρίσουν το παλαιστινιακό κράτος στη βάση των συνόρων του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ».

  Ο πρόεδρος του ΟΙΣ, ο Ρ. Ερντογάν, ελπίζει να ενώσει τον μουσουλμανικό κόσμο πίσω από τη σκληρή γραμμή του απέναντι στην αμερικανική απόφαση, ενώ εμφανίζεται να ηγείται της υπεράσπισης των παλαιστινίων, με ιδιαίτερα σκληρή ρητορική, κίνηση την οποία οι αναλυτές αποδίδουν σε ψηφοθηρικούς λόγους.

  Ωστόσο η προσπάθεια του δεν αναμένεται εύκολη, με δεδομένο ότι ο μουσουλμανικός κόσμος είναι βαθιά διχασμένος και πολλές χώρες της περιοχής, όπως η Σαουδική Αραβία, επιθυμούν να καλλιεργήσουν καλές σχέσεις με την Ουάσινγκτον, κυρίως απέναντι στον κοινό τους εχθρό, το Ιράν.

  Αν και οι περισσότεροι ηγέτες της περιοχής έχουν καταδικάσει την κίνηση Τραμπ, οι αναλυτές εκτιμούν ότι δεν είναι πολύ πιθανό να ανακοινώσουν σκληρά μέτρα ή κυρώσεις μετά τη σύνοδο της Τετάρτης.

  «Πολλές μεγάλες χώρες του “μουσουλμανικού κόσμου” δε θέλουν να ξεκινήσουν μια αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ, ούτε καν με το Ισραήλ, στο πλαίσιο των αυξανόμενων διαδογματικών εντάσεων με το Ιράν», εξήγησε ο Σινάν Ουλγκέν, πρόεδρος του Centre for Economics and Foreign Policy (Edam) με έδρα την Κωνσταντινούπολη.
  Για τους ηγέτες της Σαουδικής Αραβίας και άλλων χωρών του Κόλπου είναι «πιο σημαντικό» να αντικρούσουν την επιρροή του Ιράν «από το να λάβουν επιθετικά μέτρα που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τις σχέσεις με την Ουάσινγκτον», πρόσθεσε.

  Οι Τούρκοι αξιωματούχοι το γνωρίζουν: «Έχουμε δει πολύ μετριοπαθείς αντιδράσεις από κάποιες χώρες» της περιοχής, κατήγγειλε την Τρίτη ο Τσαβούσογλου. «Κάποιες αραβικές χώρες φαίνεται ότι φοβούνται να αψηφήσουν» την Ουάσινγκτον, εκτίμησε.
  Στο πλαίσιο αυτό η σύνοδος της Κωνσταντινούπολης αναμένεται να καταλήξει σε μια «ανακοίνωση για όλες τις περιστάσεις», επισημαίνει ο Άαρον Στάιν του Atlantic Council.

  Ο Αραβικός Σύνδεσμος ήδη την προηγούμενη εβδομάδα περιορίστηκε να εκδώσει μια προφορική καταδίκη, καλώντας τις ΗΠΑ να «ακυρώσουν την απόφασή τους για την Ιερουσαλήμ».

  Μεταξύ των είκοσι ηγετών που απάντησαν στην έκκληση του Ερντογάν είναι ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί, ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα Β’, ο εμίρης του Κατάρ σεΐχης Τάμιμ μπιν Χάμαντ αλ Θάνι και ο Λιβανέζος πρόεδρος Μισέλ Αούν. Παρών θα είναι και ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος χθες συναντήθηκε με τον Ερντογάν.

  Η Αίγυπτος, που έχει τεταμένες σχέσεις με την Τουρκία, έστειλε στη σύνοδο τον υπουργό Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι. Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι θα εκπροσωπηθεί στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών από τον υπουργό αρμόδιο για τις Εξωτερικές Υποθέσεις Νιζάρ Μαντάνι, όμως δεν είναι γνωστό το επίπεδο της εκπροσώπησης του Ριάντ στη σύνοδο κορυφής.

  Η Τουρκία και ο «μεγαλύτερος στρατός του κόσμου»

  Χαρακτηριστικά του τι προσπαθεί να επικοινωνήσει ο Ερντογάν, μέσω της Συνόδου, είναι δημοσιεύματα σε φιλικά ΜΜΕ της Τουρκίας, όπως αυτό της Yeni Safak, με τίτλο «Τι θα γινόταν αν συστηνόταν ένας μουσουλμανικός στρατός ενάντια στο Ισραήλ;». Η εφημερίδα υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι αν οι χώρες του ΟΙΣ ενωθούν στρατιωτικά θα μπορέσουν να δημιουργήσουν τον «μεγαλύτερο στρατό του κόσμου», με 5.206.100 στρατιώτες και αμυντικές δαπάνες 175 δισ. δολαρίων, δυνάμεις τις οποίες συγκρίνουν με αυτές του Ισραήλ, το οποίο έχει 160.000 ενεργούς στρατιώτες και αμυντικές δαπάνες 15,6 δις. δολαρίων.

  Αρχικά όπως υποστηρίζουν το Ισραήλ θα περικυκλωθεί στρατιωτικά με 250.000 στρατιώτες να συμμετέχουν σε πρώτη φάση και βάσεις χερσαίες, αεροπορικές και ναυτικές σε κρίσιμα σημεία να αξιοποιούνται. από στεριά, αέρα και θάλασσα.

  Σύμφωνα με το δημοσίευμα ακόμα και η Τουρκία μόνης μπορεί να συντρίψει το Ισραήλ καθώς διαθέτει τον δεύτερο αριθμητικά στρατό στο ΝΑΤΟ με 4.000 άρματα μάχης, 1.000 αεροσκάφη, 13 υποβρύχια και 194 πλοία. Στο δημοσίευμα αναφέρεται και το Πακιστάν, ως μουσουλμανική χώρα η οποία διατηρεί πυρηνικά, σαν μία ακόμα «προειδοποίηση»….

  Κόσμος
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk