• Αναζήτηση
 • Το 70% των Γερμανών βλέπει «μεγάλο συνασπισμό»

  Η συντριπτική πλειονότητα (70%) των Γερμανών εκτιμά ότι στο τέλος των διαπραγματεύσεων θα προκύψει συμφωνία για «μεγάλο» συνασπισμό μεταξύ της Χριστιανικής Ενωσης (CDU/CSU) και των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), σύμφωνα με το τελευταίο «Πολιτικό Βαρόμετρο» της χρονιάς, για το ZDF.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Η συντριπτική πλειονότητα (70%) των Γερμανών εκτιμά ότι στο τέλος των διαπραγματεύσεων θα προκύψει συμφωνία για «μεγάλο» συνασπισμό μεταξύ της Χριστιανικής Ενωσης (CDU/CSU) και των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), σύμφωνα με το τελευταίο «Πολιτικό Βαρόμετρο» της χρονιάς, για το ZDF.

  Από τη δημοσκόπηση προκύπτει ότι μόλις το 11% πιστεύει πως θα προκύψει κυβέρνηση μειοψηφίας, ενώ το 11% προβλέπει νέες εκλογές.

  Αν γίνονταν πάλι εκλογές…

  Αν πάντως οι διαπραγματεύσεις κατέληγαν σε αδιέξοδο και γίνονταν πράγματι νέες εκλογές, CDU/CSU θα έπαιρναν 32% (+1), το SPD 23% (+2), η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) 12% (+1), οι Φιλελεύθεροι (FDP) 8% (-2), η Αριστερά 9 (0) και οι Πράσινοι 12% (0).

  Υπέρ του «μεγάλου συνασπισμού» τάσσεται το 47%, υπέρ της κυβέρνησης μειοψηφίας το 30% και υπέρ των νέων εκλογών το 29%, με το 60% να εκτιμά ότι κυβέρνηση μειοψηφίας της Χριστιανικής Ενωσης δεν θα ήταν σταθερή.

  Πρώτος ο Σόιμπλε, πτώση Μέρκελ

  Σε ό,τι αφορά τη δημοτικότητα των πολιτικών, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από τη νέα του θέση, του προέδρου του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, ενισχύει τα ποσοστά του και παραμένει πρώτος, ενώ ακολουθεί ο «Πράσινος» πρωθυπουργός της Βάδης-Βυρτεμβέργης Βίνφριντ Κρέτσμαν, ο οποίος συγκυβερνά με τους Χριστιανοδημοκράτες και υπήρξε εκ των ενθουσιωδών υποστηρικτών του συνασπισμού «Τζαμάικα».

  Η Ανγκελα Μέρκελ βρίσκεται στην τρίτη θέση, έχοντας χάσει μιάμιση μονάδα, και έπονται ο υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο συμπρόεδρος των Πρασίνων Τζεμ Εζντεμιρ και ο αρχηγός του SPD Μάρτιν Σουλτς.

  Ο Λίντνερ πληρώνει την αποτυχία…

  Σε πτώση βρίσκονται ο αρχηγός του FDP Κρίστιαν Λίντνερ, ο οποίος φαίνεται να χρεώνεται την ευθύνη για την αποτυχία της «Τζαμάικα» και ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ, ο οποίος μετά τις τεράστιες εκλογικές απώλειες του Σεπτεμβρίου υποχρεώθηκε να συμφωνήσει σε πρόωρη αποχώρηση από τη θέση του, στις αρχές του 2018.

  Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα σε ό,τι αφορά το κατά πόσο τα κόμματα στηρίζουν τους αρχηγούς τους, με το 54% να θεωρεί ότι ο προσφάτως επανεκλεγείς Μάρτιν Σουλτς δεν στηρίζεται επαρκώς από το κόμμα του, το 67% να πιστεύει το ίδιο για τον Χορστ Ζεεχόφερ και τους Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) και το 51% να έχει ανάλογη γνώμη για το CDU και τη Μέρκελ.

  Η γνώμη για το ευρώ

  Η δημοσκόπηση ερωτά ακόμη τους πολίτες για τη γνώμη τους σχετικά με το ευρώ. Οπως φαίνεται από τα αποτελέσματα, το κοινό νόμισμα εξακολουθεί να θεωρείται θετική εξέλιξη, με το 68% να το χαρακτηρίζει «καλό» και το 29% κακό. Ακόμη μεγαλύτερη είναι η πεποίθηση ότι το κοινό νόμισμα θα μακροημερεύσει, με το 72% να πιστεύει ότι το ευρώ θα είναι μακροπρόθεσμα επιτυχημένο.

  Σχετικά με το Brexit, το 86% απαντά ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να κάνει καθόλου ή όχι μεγάλες παραχωρήσεις προς τη Βρετανία, ενώ μόλις το 9% απαντά ότι οι παραχωρήσεις πρέπει να είναι μεγάλες ή πολύ μεγάλες.

  Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στη γερμανική κοινωνία είναι και το εύρημα που θέλει το 75% των πολιτών να δηλώνει ότι το 2017 ήταν καλό για το ίδιο προσωπικά και μόλις το 4% να προβλέπει ότι το 2018 θα είναι κακό.

  Κόσμος
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Extravagant σκηνικό… Η στάχτη από το πούρο έπεσε ξαφνικά πάνω στο βαρύτιμο χαλί του 18ου αιώνα. Δίπλα ακριβώς στον πίνακα του... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk