• Αναζήτηση
 • Ιράκ: Ελλειψη εθνικής στρατηγικής για τα εγκλήματα του ΙΚ

  Οι δράστες των χειρότερων κακοποιήσεων μεταξύ των χιλιάδων ανθρώπων που φέρονται ότι ανήκαν στο Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ, θα πρέπει να δικαστούν κατά προτεραιότητα, ανακοίνωσε την Τρίτη το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καταγγέλλοντας την έλλειψη «εθνικής στρατηγικής» για το θέμα.

  ΤοΒΗΜΑ Team
  Ιράκ: Ελλειψη εθνικής στρατηγικής για τα εγκλήματα του ΙΚ | tovima.gr

  Οι δράστες των χειρότερων κακοποιήσεων μεταξύ των χιλιάδων ανθρώπων που φέρονται ότι ανήκαν στο Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ, θα πρέπει να δικαστούν κατά προτεραιότητα, ανακοίνωσε την Τρίτη το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καταγγέλλοντας την έλλειψη «εθνικής στρατηγικής» για το θέμα.

  Συγκεκριμένα, σε μια έκθεση 76 σελίδων το Παρατηρητήριο, εκτιμά ότι «δεν υπάρχει εθνική στρατηγική που να διασφαλίζει αξιόπιστες νομικές διαδικασίες εναντίον εκείνων που έχουν διαπράξει τα πιο σοβαρά εγκλήματα».

  Η ΜΚΟ επισημαίνει ότι «οι ευρείες προσφυγές βάσει της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας εναντίον όλων όσοι είχαν δηλώσει πίστη στο αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, χωρίς ιεράρχηση, κινδυνεύουν να εμποδίσουν τη μελλοντική συμφιλίωση και να γεμίσουν τις φυλακές επί δεκαετίες».

  Με αυτό τον τρόπο «η ιρακινή δικαιοσύνη εμποδίζει να γίνει διαχωρισμός μεταξύ των γιατρών που προστάτευσαν ζωές υπό το καθεστώς του ΙΚ και των υπεύθυνων για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», εξήγησε η Σάρα Λία Ουίτσον, διευθύντρια της ΜΚΟ για τη Μέση Ανατολή στην έκθεση αυτή με τίτλο: «Παραλείψεις της δικαιοσύνης: Ευθύνη για τα εγκλήματα του ΙΚ στο Ιράκ».

  Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, οι αρχές προσφεύγουν εναντίον «όλων όσοι φέρονται να ανήκαν στο ΙΚ (…) χωρίς να επικεντρώνονται στα συγκεκριμένα εγκλήματα ή ενέργειες που ενδέχεται να έχουν διαπραχθεί». Η ΜΚΟ έχει καταγράψει από το 2014, 7.374 απαγγελίες κατηγοριών, 200 καταδίκες και 92 εκτελέσεις βάσει της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας. Ο συνολικός των ανθρώπων που βρίσκονται στη φυλακή στο Ιράκ με την κατηγορία ότι ανήκαν στο ΙΚ ανέρχεται σε 20.000, σύμφωνα με τους ερευνητές.

  Βάσει της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας, μπορούν να απαγγέλλονται κατηγορίες εναντίον ατόμων που δεν έχουν εμπλακεί σε βίαιες ενέργειες, αλλά φέρονται να βοήθησαν το ΙΚ, όπως γιατροί που εργάζονταν σε νοσοκομεία που διαχειριζόταν η τζιχαντιστική οργάνωση ή ένας μάγειρας που προετοίμαζε το φαγητό των μαχητών.

  Η απαγγελία κατηγοριών βάσει της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας, αντί να επιλέγεται ένα συγκεκριμένο κατηγορητήριο βάσει του ποινικού κώδικα είναι πιο εύκολη για τις αρχές διότι πρέπει απλώς να αποδείξουν ότι οι κατηγορούμενοι ανήκαν το ΙΚ, τονίζει το Παρατηρητήριο. 

  «Με αυτό τον τρόπο δεν μπορεί να δημιουργηθεί μια ιεραρχία εγκλημάτων», καταγγέλλει. Η οργάνωση εκτιμά εξάλλου ότι οι αρχές «δεν έχουν καταβάλει καμία προσπάθεια να ζητήσουν τη συμμετοχή των θυμάτων ως μαρτύρων στις δικές».

  «Υπάρχουν πολλές κατηγορίες για βασανιστήρια από τις δυνάμεις ασφαλείας στη διάρκεια των ανακρίσεων με στόχο την απόσπαση ομολογιών και τίποτε δεν δείχνει ότι οι δικαστές επεμβαίνουν για να κριθούν άκυρες οι ομολογίες αυτές», αναφέρει το Παρατηρητήριο.

  Κόσμος
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk