• Αναζήτηση
 • Brexit: Σε συμφωνία Βρετανία και ΕΕ για την Ιρλανδία

  Οι διαπραγματευτές της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit κατέληξαν σε συμφωνία πάνω σε όλα τα θέματα που αφορούν την Ιρλανδία, μεταξύ άλλων και στην ευθυγράμμιση των κανονιστικών ρυθμίσεων στο νησί, ώστε να αποφευχθεί ένα σκληρό σύνορο, δήλωσαν στο Reuters δύο πηγές στην ιρλανδική κυβέρνηση.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Οι διαπραγματευτές της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit κατέληξαν σε συμφωνία πάνω σε όλα τα θέματα που αφορούν την Ιρλανδία, μεταξύ άλλων και στην ευθυγράμμιση των κανονιστικών ρυθμίσεων στο νησί, ώστε να αποφευχθεί ένα σκληρό σύνορο, δήλωσαν στο Reuters δύο πηγές στην ιρλανδική κυβέρνηση.

  «Καταλήξαμε σε μια συνολική συμφωνία για τα ιρλανδικά ζητήματα», δήλωσε η μία από τις πηγές.

  «Η φράση κλειδί είναι μια σαφής δέσμευση να διατηρηθεί η ευθυγράμμιση των κανονιστικών ρυθμίσεων αναφορικά με τους κανονισμους της τελωνειακής ένωσης και της εσωτερικής αγοράς που απαιτείται για να στηριχθούν η Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής, η οικονομία ολόκληρου του νησιού και τα σύνορα».

  FT: Στα πρόθυρα συμφωνίας Λονδίνο και Βρυξέλλες

  Στα πρόθυρα συμφωνίας βρίσκονται Βρετανία και ΕΕ, καθώς η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι μεταβαίνει σήμερα, Δευτέρα, στις Βρυξέλλες έχοντας ενδεχομένως λύσεις για τα δύο σημαντικότερα πολιτικά εμπόδια προκειμένου να ξεκινήσουν οι συνομιλίες για τη μελλοντική σχέση των δύο πλευρών, αναφέρουν σε σημερινό δημοσίευμά τους οι Financial Times.

  Τα ζητήματα της Βόρειας Ιρλανδίας και του μελλοντικού ρόλου των ευρωπαϊκών δικαστηρίων στη Βρετανία αναμένεται να κυρωθούν σε ένα κοινό σχέδιο που θα υπογραφεί σήμερα από τις δύο πλευρές. Το μόνο που θα μπορούσε να χαλάσει τη σημερινή συμφωνία θα ήταν οι αντιρρήσεις της τελευταίας στιγμής από πολιτικούς της Βόρειας Ιρλανδίας στο Μπέλφαστ ή στο Λονδίνο, σχολιάζουν αρμόδιοι διπλωμάτες.

  Σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους, «η συμφωνία είναι δύσκολη αλλά πιθανή μεταξύ εταίρων που είναι λογικοί». Οι εν λόγω αξιωματούχοι υπογραμμίζουν ότι αυτό θα αποδειχθεί από το κατά πόσο η Τερέζα Μέι θα έχει «απόλυτη εντολή» για επίτευξη συμφωνίας.

  Από την πλευρά τους, ιρλανδοί υπουργοί επισημαίνουν ότι το Δουβλίνο και το Λονδίνο δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε συμφωνία για τις εγγυήσεις της Βρετανίας προκειμένου να αποφευχθεί η επιστροφή στα «σκληρά σύνορα» μετά το Brexit.

  Σύμφωνα με τους Times πάντως, η συμφωνία για το Brexit είναι έτοιμη κατά 90%, δηλώνει αξιωματούχος της ΕΕ. Ωστόσο, τα εμπόδια παραμένουν τη στιγμή που η Μέι πηγαίνει για Βρυξέλλες –για συναντήσεις που θεωρούνται «τελική προθεσμία» για την επίτευξη συμφωνίας. Πρέπει να βρεθεί και μια φόρμουλα που να ικανοποιεί την Ιρλανδία, τόνισε ευρωπαίος διπλωμάτης που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις. Και οι συζητήσεις για τη δικαιοδοσία των ευρωπαϊκών δικαστηρίων έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί, πρόσθεσε.

  Ο αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, και η Τερέζα Μέι «έχουν μερικά ανοιχτά σημεία προς επίλυση», αλλά προέβλεψε ότι και οι δύο πλευρές βρίσκονται στα πρόθυρα να συμφωνήσουν για τους όρους αποχώρησης. «Το ζήτημα είναι επιλύσιμο», είπε. «Είμαστε κατά 85-90% κοντά στο στόχο».

  Οι διπλωμάτες προειδοποίησαν ότι η βρετανίδα πρωθυπουργός πρέπει να κάνει περισσότερα για να πείσει το Δουβλίνο να υποστηρίξει μια συμφωνία. Το ιρλανδικό υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει το πρωί της Δευτέρας για να συζητήσει το Brexit, συμπεριλαμβανομένων των συνόρων με τη Βόρεια Ιρλανδία. «Απαιτείται εργασία για να βρούμε μια φόρμουλα που να ικανοποιεί την Ιρλανδία», δήλωσε ευρωπαίος διπλωμάτης που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις.

  Κόσμος