• Αναζήτηση
 • Ώρα μηδέν για την Καταλωνία

  Αβέβαιο είναι το μέλλον στην Ισπανία, καθώς η πολιτική κρίση κορυφώθηκε έπειτα από την επίσημη ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας από την τοπική Βουλή.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Αβέβαιο είναι το μέλλον στην Ισπανία, καθώς η πολιτική κρίση κορυφώθηκε έπειτα από την επίσημη ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας από την τοπική Βουλή.

  Μπορεί το καταλανικό κοινοβούλιο να ψήφισε την ανεξαρτησία της επαρχίας, ωστόσο η Μαδρίτη ήταν προετοιμασμένη, κι έτσι η ισπανική Γερουσία αμέσως προχώρησε στην ενεργοποίηση του άρθρου 155 του ισπανικού Συντάγματος.

  Αμέσως μετά, ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, σε διάγγελμά του, ανακοίνωσε τη διάλυση της καταλανικής Βουλής και προκήρυξε πρόωρες εκλογές την 21η Δεκεμβρίου.

  «Είναι τα πρώτα μέτρα που εφαρμόζουμε προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο εκείνοι που ήταν έως σήμερα επικεφαλής (της καταλανικής διοίκησης) να μπορέσουν να συνεχίσουν την κλιμάκωση της ανυπακοής», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

  Ενώ συνέχισε, λέγοντας πως «πιστεύουμε ότι επείγει να ακούσουμε τους πολίτες της Καταλονίας, όλους ανεξαιρέτως, ώστε να μπορούν να αποφασίζουν για το μέλλον τους και κανείς να μην μπορεί να ενεργεί εκτός του νόμου για λογαριασμό τους».

  Νωρίτερα, η γενική εισαγγελία της Ισπανίας ανακοίνωσε ότι θα κινηθεί την επόμενη εβδομάδα δικαστικά σε βάρος του προέδρου της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζδεμόντ, με την κατηγορία της «εξέγερσης». «Η εισαγγελία θα καταθέσει μήνυση την επόμενη εβδομάδα κατά του Κάρλες Πουτζντεμόν με την κατηγορία της εξέγερσης», μια κατηγορία που επισύρει ποινή κάθειρξης έως και 30 έτη, επισήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου.

  Το ρήγμα ανάμεσα σε Μαδρίτη και Καταλονία, που είναι η πιο εύπορη από τις 17 περιφέρειες της χώρας, έχει βυθίσει την Ισπανία στη μεγαλύτερη πολιτική κρίση από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας τη δεκαετία του ’70.

  Ευρώπη και ΗΠΑ στηρίζουν την Μαδρίτη

  Στήριξη στην κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας έδωσαν η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες, αφότου η καταλανική Βουλή πέρασε ψήφισμα ανεξαρτητοποίησης από την ιβηρική χώρα.

  Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι η Ισπανία παραμένει ο μοναδικός συνομιλητής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαμηνύοντας εμμέσως ότι οι Βρυξέλλες δεν αναγνωρίζουν καταλανικό κράτος.

  Προέτρεψε, ωστόσο, τη Μαδρίτη να επιλέξει το δρόμο του διαλόγου με τους καταλανούς, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η ισπανική κυβέρνηση θα προτιμήσει τη δύναμη του επιχειρήματος κι όχι το επιχείρημα της δύναμης».

  «Κανένας στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρόκειται να αναγνωρίσει αυτή την κήρυξη», έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι.

  Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν την Καταλονία αναπόσπαστο τμήμα της Ισπανίας. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε ακόμα την πλήρη στήριξή του στα μέτρα που έλαβε η Μαδρίτη ώστε να διατηρήσει την Ισπανία «δυνατή και ενωμένη».

  Η Μαδρίτη απέλυσε τον αρχηγό της αστυνομίας της Βαρκελώνης

  Η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσημα την απόλυση του Αρχηγού της Αστυνομίας της Καταλωνίας, Τζοσέπ Λουίς Τραπέρο. Πρόκειται για μέρος των μέτρων που λαμβάνει εφαρμόζοντας το άρθρο 155 του Συντάγματος, παίρνοντας δηλαδή τον έλεγχο της Καταλωνίας.

  Την Παρασκευή, ο Μαριάνο Ραχόι είχε απαλλάξει από τα καθήκοντά του τον διοικητικό διευθυντή της περιφερειακής αστυνομίας, των λεγόμενων «Mossos d’Esquadra» καθώς και μέλη της περιφερειακής διοίκησης της Καταλωνίας, μετά τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας του περιφερειακού κοινοβουλίου.

  Παράλληλα, σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα El Pais, η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία, αναλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος των καθηκόντων του προέδρου και του αντιπροέδρου της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλωνίας, σύμφωνα με τα βασιλικά διατάγματα που δημοσιεύτηκαν το πρωί στην Επίσημη Εφημερίδα του Κράτους.

  Όπως αναφέρει η εφημερίδα, μετά τις απομακρύνσεις του Κάρλας Πουτζντεμόν και του Οριόλ Ζουνκέρας, όπως και όλων των μελών της κυβέρνησης, η Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία θα παίξει ρόλο κλειδί στο συντονισμό της μεταφοράς των διοικητικών αρμοδιοτήτων από τη Βαρκελώνη στη Μαδρίτη.

  Κόσμος
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk