• Αναζήτηση
 • Πιτέλα: Φιλί θανάτου οι πολιτικές λιτότητας στην Ευρώπη

  «Φιλί του θανάτου» χαρακτηρίζει ο Τζιάνι Πιτέλα, τις πολιτικές οικονομικής λιτότητας που εφαρμόστηκαν τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη. «Το χρέος δεν έχει μειωθεί, η ανεργία έχει αυξηθεί και η Δημοκρατία είναι πιο ευάλωτη σε σχέση με παλιότερα» τονίζει. Ερωτηθείς για τη στήριξη του στην Ελλάδα λέει: «Δεν μπορούσα να δεχθώ ότι οι Έλληνες πολίτες, ιδιαίτερα οι πιο φτωχοί, έπρεπε να υποστούν και πρόσθετα μέτρα μετά από πολλά χρόνια λιτότητας».

  ΤοΒΗΜΑ Team

  «Φιλί του θανάτου» χαρακτηρίζει ο επικεφαλής της ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Τζιάνι Πιτέλα, τις πολιτικές οικονομικής λιτότητας που εφαρμόστηκαν τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη.

  «Όσοι ήταν υπέρμαχοι της λιτότητας, βλέπουν τώρα ότι το αποτέλεσμα της πολιτικής αυτής υπήρξε καταστροφικό. Το χρέος δεν έχει μειωθεί, η ανεργία έχει αυξηθεί και η Δημοκρατία είναι πιο ευάλωτη σε σχέση με παλιότερα. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής λιτότητας» αναφέρει ο Τζ. Πιτέλα σε συνέντευξή του εφ’ όλης της ύλης στην ιστοσελίδα Euractiv.

  Όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα, ο Ιταλός πολιτικός ήταν από τους πρώτους που στήριξαν την Ελλάδα κατά τη διάρκεια των δυσκολιών που αντιμετώπισε η χώρα και σε οικονομικό επίπεδο, αλλά και στο μέτωπο της προσφυγικής κρίσης.

  Ερωτηθείς εάν αισθάνεται δικαιωμένος σήμερα που έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία η δεύτερη αξιολόγηση και οι δανειστές έχουν στείλει θετικά μηνύματα για την τρίτη αξιολόγηση, τονίζει ότι ο ίδιος ήταν πρώτα απ’ όλα κοντά στους πολίτες και στήριξε τη σημερινή κυβέρνηση, ακριβώς επειδή είχε εκλεγεί από το λαό.

  «Δεν μπορούσα να δεχθώ ότι οι Έλληνες πολίτες, ιδιαίτερα οι πιο φτωχοί, έπρεπε να υποστούν και πρόσθετα μέτρα μετά από πολλά χρόνια λιτότητας. Ανεξάρτητα από το ποιος ήταν στο τιμόνι της χώρας, εγώ θα στήριζα τους πολίτες. Έτσι θα ενώσουμε την Ευρώπη και θα πετύχουμε ουσιαστική ισορροπία», αναφέρει ο επικεφαλής των Ευρωσοσιαλιστών.

  Όσον αφορά τις πολιτικές διεργασίες στο χώρο της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα, και την εσωτερική διάσταση απόψεων σχετικά με την πιθανότητα συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία, ο Τζιάνι Πιτέλα τονίζει ότι δεν θέλει να επέμβει σε μία εσωτερική συζήτηση.

  «Γνωρίζω ότι έχει δρομολογηθεί μία δημοκρατική διαδικασία, ότι θα γίνουν εκλογές στο χώρο αυτό. Δεν θέλω να αναμιχθώ σε αυτή τη δυναμική. Η απόφαση εναπόκειται στην ηγεσία που θα εκλεγεί».

  Σε ερώτηση εάν και σήμερα επιμένει στην ανάγκη για μία προοδευτική συμμαχία στην Ελλάδα, ο Πιτέλα απαντάει ότι «αυτό είναι απόφαση της ηγεσίας του τόπου. Δεν θέλω να την υποκαταστήσω. Η ευρωπαϊκή μου γραμμή είναι σαφής. Εργάζομαι για μία δυνατή, μεγάλη και ανοιχτή προοδευτική συμμαχία».

  Αναφερόμενος, τέλος, στη Συνθήκη του Δουβλίνου ΙΙ και στο ερώτημα, εάν τα κράτη- μέλη, έχουν πειστεί για την αναγκαιότητα μεταρρύθμισής της, ο Πιτέλα τονίζει: «Κάθε λογικός άνθρωπος κατάλαβε ότι είναι άδικο και απαράδεκτο ολόκληρο το βάρος να πέφτει στις χώρες πρώτης εισόδου και στις χώρες που φιλοξενούν τους πρόσφυγες. Είναι καιρός να αλλάξουμε αυτή την παράλογη και επονείδιστη ρύθμιση. Είναι πολύ δύσκολο για τα κράτη- μέλη στο Συμβούλιο να αρνηθούν αυτή τη μεταρρύθμιση».

  Κόσμος