• Αναζήτηση
 • Iράκ: Ακύρωση αποτελεσμάτων δημοψηφίσματος στο Ιρακινό Κουρδιστάν

  Θα δεχθεί «μόνο την ακύρωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος» για την ανεξαρτησία του Ιρακινού Κουρδιστάν, δήλωσε σήμερα ο ιρακινός πρωθυπουργός, Χάιντερ αλ Αμπάντι, απορρίπτοντας την πρόταση που διατύπωσαν χθες, Τετάρτη, οι Κούρδοι.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Θα δεχθεί «μόνο την ακύρωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος» για την ανεξαρτησία του Ιρακινού Κουρδιστάν, δήλωσε σήμερα ο ιρακινός πρωθυπουργός, Χάιντερ αλ Αμπάντι, απορρίπτοντας την πρόταση που διατύπωσαν χθες, Τετάρτη, οι Κούρδοι.

  «Θα δεχθούμε μόνο την ακύρωση του δημοψηφίσματος και τον σεβασμό του Συντάγματος», δήλωσε ο Αμπάντι που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Ιράν, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του στη Βαγδάτη.

  Το βράδυ της Τρίτης, το Ιρακινό Κουρδιστάν πρότεινε «το πάγωμα των αποτελεσμάτων» του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία του, το οποίο έχει προκαλέσει βαθιά κρίση μεταξύ της Βαγδάτης και της Αρμπίλ, προκειμένου να αποφευχθεί «ο πόλεμος» και «η καταστροφή του κοινωνικού ιστού».

  Παράλληλα η κυβέρνηση των Κούρδων πρότεινε την άμεση κατάπαυση του πυρός ώστε «να ξεκινήσει ένας ανοικτός διάλογος με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση βάσει του ιρακινού Συντάγματος».

  Η απάντηση του Αμπάντι ήρθε λίγη ώρα αφού το Συμβούλιο Ασφαλείας της Περιφέρειας του Κουρδιστάν ανακοίνωσε ότι ο ιρακινός στρατός έχει ξεκινήσει επιχείρηση εναντίον των Κούρδων μαχητών στο βόρειο Ιράκ, στα σύνορα με την Τουρκία.

  Το Συμβούλιο Ασφαλείας έκανε λόγο για «βομβαρδισμό από βαρύ πυροβολικό» στην επαρχία Ζούμαρ, βορειοδυτικά της Μοσούλης και κοντά στο μεθοριακό πέρασμα Φις- Χαμπούρ μέσα στην περιοχή του Ιρακινού Κουρδιστάν.

  Το πέρασμα αυτό είναι ζωτικής σημασίας τόσο για την Αρμπίλ όσο και για τη Βαγδάτη, καθώς από εκεί περνά ένας πετρελαιαγωγός μέσω του οποίου εξάγεται προς την Τουρκία το πετρέλαιο του Ιράκ και κυρίως αυτό του Ιρακινού Κουρδιστάν.

  Μέχρι στιγμής το Κουρδιστάν, που έχει βυθιστεί σε οικονομική και πολιτική κρίση μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος της 25ης Σεπτεμβρίου, αρνούνταν κάθε προϋπόθεση για την έναρξη διαλόγου με τη Βαγδάτη.

  Όμως, την Τρίτη ξέσπασαν νέες συγκρούσεις μεταξύ των πεσμεργκά και του ιρακινού στρατού στο βόρειο τμήμα του Ιράκ, στη μεθόριο με την Τουρκία, και η Βαγδάτη εμφανίστηκε αποφασισμένη να ανακαταλάβει τον έλεγχο όλων των μεθοριακών περασμάτων της ημιαυτόνομης περιοχής.

  Κόσμος
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Extravagant σκηνικό… Η στάχτη από το πούρο έπεσε ξαφνικά πάνω στο βαρύτιμο χαλί του 18ου αιώνα. Δίπλα ακριβώς στον πίνακα του... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk