• Αναζήτηση
 • Ξανάρχισε τις πυρηνικές δοκιμές η Βόρεια Κορέα

  Η Βόρεια Κορέα προχώρησε σε νέες εργασίες στο υπόγειο πεδίο πυρηνικών δοκιμών, πριν συμπληρωθούν 24 ώρες από το νέο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

  Ξανάρχισε εργασίες στο υπόγειο πεδίο πυρηνικών δοκιμών η Βόρεια Κορέα την Τετάρτη, δείχνοντας ότι θα συνεχίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα παρά τις τελευταίες κυρώσεις από τον ΟΗΕ. Στην πρώτη επίσημη αντίδραση της Πιονγκιάνγκ για τις κυρώσεις που αποφάσισε το Συμβούλιο Ασφαλείας την Τρίτη, το υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι αυτές θα ενισχύσουν την επιθυμία της χώρας να συνεχίσει το πυρηνικό πρόγραμμα «με γρηγορότερο ρυθμό και χωρίς την παραμικρή απόκλιση».

  Το ψήφισμα για τις κυρώσεις, το ένατο αφότου η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε την πρώτη της πυρηνική δοκιμή το 2006, στερεί από την Πιονγκιάνγκ το 30% των ετήσιων εισαγωγών πετρελαίου και απαγορεύει στις υπόλοιπες χώρες να εισάγουν κλωστοϋφαντουργικά από τη Βόρεια Κορέα.

  Πριν καλά-καλά κλείσουν 24 ώρες από το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, αναλυτές εντόπισαν μέσω εικόνων από δορυφόρο οχήματα και άλλα είδη δραστηριότητας στο Πουνγκιέ-ρι, το υπόγειο πεδίο πυρηνικών δοκιμών στα βορειοανατολικά της χώρας. Παράλληλα αναθεώρησαν προς τα πάνω, στους 250 κιλοτόνους, την ισχύ της βόμβας υδρογόνου που δοκίμασε η Πιονγκιάνγκ στις 3 Σεπτεμβρίου.

  Το Μεξικό και το Περού απέλασαν τους πρέσβεις της Βόρειας Κορέας ως απάντηση στη δοκιμή αυτή, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε ότι πρόκειται να ακολουθήσει και μια χώρα της Μέσης Ανατολής την οποία δεν κατονόμασε.

  Κόσμος
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk