Νέες πορείες χαράζει πλέον η Minoan Lines. Mε στόχο να επικεντρωθεί στη διεκδίκηση νέων ακτοπλοϊκών γραμμών στην Ελλάδα, οι Μινωικές Γραμμές αποσύρονται μετά από 35 χρόνια από τις γραμμές της Αδριατικής, ενώ θα λειτουργούν πλέον ως εκπρόσωποι πωλήσεων «General Sales Agent» για το μητρικό όμιλο Grimaldi.
Ο ιταλικός όμιλος, που ελέγχει τις Μινωικές Γραμμές στην Ελλάδα, αποφάσισε να αποσύρει από τις διεθνείς γραμμές της Αδριατικής τη Minoan Lines, όπου η εταιρεία είχε παρουσία από το 1981 και τα δύο πλοία «Cruise Europa» και «Cruise Olympia» που εκτελούν τη γραμμή Πάτρα – Ηγουμενίτσα – Αγκόνα – Βενετία θα τα διαχειρίζεται πλέον η ναυτιλιακή εταιρεία Grimaldi Euromed SpA, θυγατρική του Grimaldi Group, αντί της Minoan Lines.
Οι Μινωικές θα διαχειρίζονται πλέον δύο πλοία («Knossos Palace» και «Festos Palace») στη γραμμή Πειραιάς – Ηράκλειο.
Η Minoan έχει στον στόλο της τέσσερα πλοία, τα «Festos Palace», «Knossos Palace», ενώ τα πλοία «Europa Palace» και «Olympia Palace» είναι ναυλωμένα στον όμιλο Grimaldi. Επίσης διαθέτει και το 48,4% της Hellenic Seaways.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του κ. Αντώνη Μανιαδάκη, διευθύνοντα σύμβουλο των Μινωικών, η εταιρεία «κατά τους τελευταίους μήνες, έχοντας εκτιμήσει τη μεταβολή των λειτουργικών συνθηκών, αποφάσισε να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη και αναβάθμιση των ελληνικών θαλάσσιων «δρόμων»».
Αναφέρει ότι η σημαντική μείωση της επιβατικής κίνησης λόγω των αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους, το άνοιγμα των βαλκάνιων αυτοκινητόδρομων αλλά και η αύξηση των τιμών των καυσίμων σε συνδυασμό με τη μείωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας ευρώ – δολαρίου θα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό το επίπεδο κερδοφορίας με αποτέλεσμα να ληφθεί η απόφαση για να επικεντρωθούν οι Μινωικές στους ελληνικούς θαλάσσιους δρόμους.
Τονίζει επίσης ότι «στόχος των Μινωικών παραμένει η απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου της Hellenic Seaways, όπου η εταιρεία μας κατέχει το 48,4%, σχεδιάζοντας επιπλέον την επέκτασή μας σε νέες γραμμές, μικρών και μεσαίων αποστάσεων, με τη δρομολόγηση νεότευκτων πλοίων με σκοπό την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών αντίστοιχων με εκείνες που προσφέρουμε στη γραμμή Ηράκλειο – Πειραιάς».
Σημειώνεται ότι ο Όμιλος Grimaldi έχει έδρα τη Νάπολη (Ιταλία), ελέγχει ένα στόλο με περισσότερα από 100 πλοία και απασχολεί περίπου 10.000 εργαζόμενους.
Στον επιβατικό τομέα, εκτός από τη Grimaldi Lines, ο Όμιλος ελέγχει τη Finnlines, που κατέχει ηγετική θέση στη Βαλτική Θάλασσα και τις Μινωικές Γραμμές στην Ελλάδα με έδρα το Ηράκλειο στην Κρήτη.