ΕΕ: Σταδιακή προσαρμογή τραπεζών στους νέους κεφαλαιακούς κανόνες

Η Κομισιόν διεκδικεί περισσότερο χρόνο για την προσαρμογή των τραπεζών της ΕΕ στους νέους κανόνες περί κεφαλαιακής επάρκειας για την αντιμετώπιση κινδύνων από το χαρτοφυλάκιο συναλλαγών τους, συμφωνα με προσχέδιο νόμου που είδε το Reuters. Μια ένδειξη ότι η ΕΕ επιθυμεί να χαλαρώσει την πίεση στις τράπεζες, ορισμένες εκ των οποίων – όπως η Monte dei Paschi και η Deutsche Banκ – προσπαθούν σκληρά για να πείσουν τους επενδυτές ότι διαθέτουν την απαραίτητη κεφαλαιακή επάρκεια.

Οι τράπεζες στην ΕΕ θα έχουν περισσότερο χρόνο να προσαρμοστούν στους νέους κανόνες περί κεφαλαιακής επάρκειας για την αντιμετώπιση κινδύνων από το χαρτοφυλάκιο συναλλαγών τους (trading book), σύμφωνα με έγγραφο της ΕΕ την Τετάρτη.

Νωρίτερα φέτος οι τραπεζικές εποπτικές αρχές της επιτροπής Βασιλείας, δημοσίευσαν τα στάνταρ των κεφαλαιακών απαιτήσεων, αναφορικά με την κάλυψη κινδύνων από συναλλαγές στο trading book.

H EE αναμένεται να προτείνει τον επόμενο μήνα νομοθεσία που θα προβλέπει την εφαρμογή τους, καθώς και άλλες αλλαγές σχετικά με την κεφαλαιακή επάρκεια που προβλέπονται από την «Βασιλεία».

Ωστόσο, αντί να υιοθετεί ως ημερομηνία εφαρμογής το 2019, η Κομισιόν προτείνει φάση προσαρμογής, σύμφωνα με προσχέδιο νόμου της ΕΕ που είδε το Reuters.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί ένδειξη για το ότι η ΕΕ επιθυμεί να διαφοροποιηθεί από τα διεθνή στάνταρ, χαλαρώνοντας την πίεση στις τράπεζές της, ορισμένες εκ των οποίων – όπως η ιταλική Monte dei Paschi di Siena και η γερμανική Deutsche Banκ – προσπαθούν σκληρά για να πείσουν τους επενδυτές ότι διαθέτουν την απαραίτητη κεφαλαιακή επάρκεια.

Άλλες διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα ισχύοντα της «Βασιλείας» περιλαμβάνουν ευνοϊκότερη κεφαλαιακή αντιμετώπιση των καλυμμένων ομολογιών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk