Η παρακολούθηση κι η ανάλυση τηλεφωνικών κλήσεων μίας νεαρής γυναίκας, τουρκικής καταγωγής, που ζούσε σε Βέλγιο και Ολλανδία και εμφανιζόταν ως «συνεργάτης» δικηγόρου της δίκης του Noor-1 έχει οδηγήσει τις ελληνικές και ξένες διωκτικές αρχές στην αποκάλυψη των οργανωτών της μεταφοράς δύο τόνων ηρωίνης από το Ντουμπάι στην Ελευσίνα κι η οποία αποκαλύφθηκε τον Ιούνιο του 2014.

Η νεαρή φέρεται να ήταν απεσταλμένη Βέλγου – τουρκικής καταγωγής – που έχει ήδη συλληφθεί στο εξωτερικό σαν ένας από τους κεντρικούς πρωταγωνιστές της αγοραπωλησίας των δύο τόνων ηρωίνης, αξίας τουλάχιστον 50 εκ ευρώ.
Παράλληλα έχουν εντοπισθεί πρόσωπα και στοιχεία που συνδέουν τους Βέλγους διακινητές με σειρά δολοφονιών στην Τουρκία, επίσης συμμετεχόντων στην υπόθεση του Noor-1.
«Το Βήμα» αποκαλύπτει τα άγνωστα στοιχεία που διαθέτουν οι διωκτικές και δικαστικές αρχές για την πολύκροτη υπόθεση και τα οποία φέρεται να έχουν συνεκτιμηθεί στην πρόσφατη απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων .
Το δικαστήριο καταδίκασε σε ισόβια και σε πολυετείς καθείρξεις σειρά κατηγορουμένων ενώ αποφάσισε την αποφυλάκιση με αναστολή τεσσάρων επιχειρηματιών – ανάμεσά τους κι αθλητικός παράγοντας – που καταδικάσθηκαν σε φυλάκιση 8 έως 10 χρόνων ως «απλώς συνεργοί» στην μεταφορά των ναρκωτικών.
Κύριο σκεπτικό του δικαστηρίου είναι ότι «στο εδώλιο του κατηγορουμένου δεν βρίσκονταν οι εγκέφαλοι της διακίνησης των ναρκωτικών. Κι αυτό το σημείο του σκεπτικού του δικαστηρίου και στον καταλογισμό των ποινών προκάλεσε σειρά σχολίων κι ερωτημάτων. Ωστόσο φέρεται να βασίζεται σε σειρά στοιχείων που έχουν συγκεντρώσει πλέον οι διωκτικές αρχές για το σύνολο της υπόθεσης του Noor-1.
Το φορτίο λοιπόν των δύο τόνων ηρωίνης θα μεταφερόταν – σύμφωνα με τον προγραμματισμό – από την Μέση Ανατολή στο Βέλγιο και την Ολλανδία μέσω Ελλάδας. Επειδή οι χερσαίες μεταφορές της ηρωίνης εντοπίζονταν συχνά και υπήρχαν και δυσχέρειες λόγω του πολεμικού μετώπου στην Μέση Ανατολή, αποφασίσθηκε η χρησιμοποίηση του πλοίου Noor-1 με Έλληνες πλοιοκτήτες για την φόρτωση της ηρωίνης καταμεσής του Περσικού και στην συνέχεια άφιξη του πλοίου – μέσω διώρυγας Σουεζ – στην Ελευσίνα.
Στην συνέχεια, μετά από πρόχειρη αποθήκευση της ηρωίνης αυτή θα μεταφερόταν οδικώς στο Βέλγιο και την Ολλανδία. Έτσι ώστε ν ακολουθήσει διανομή της στην ευρωπαϊκή «πιάτσα» ναρκωτικών.
Η τελική συμφωνία για τη συμμετοχή Ελλήνων επιχειρηματιών, που είχαν έδρα στο Ντουμπάι, στην μεταφορά ηρωίνης υπήρξε η συνάντηση την 1η Μαρτίου 2014 σε γραφείο στην Κωνσταντινούπολη, που ανήκε στον 42χρονο ιρανικής καταγωγής Τούρκος Νάτσι Σερίφι Ζιντάστι. Ο Ζιντάστι είχε συλληφθεί ξανά για διακίνηση ναρκωτικών, αλλά και ως εμπλεκόμενος στην υπόθεση «Εργκένεκον» που είχε ξεκινήσει ύστερα από ένα τροχαίο δυστύχημα στο Σουσουρλούκ το 1996, όταν οι νεκροί επιβαίνοντες στο ίδιο όχημα διαπιστώθηκε ότι ήταν υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της τουρκικής αστυνομίας και αρχιμαφιόζοι.
Στο ραντεβού αυτό στην Κωνσταντινούπολη φέρεται να έδωσε παρόν ο αδελφός του Ζιντάστι που ζούσε στην Αγγλία. Επίσης στην ίδια συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη ήταν παρών – όπως ανέφερε κι ο ίδιος στις ελληνικές αρχές αργότερα – κι ο 42χρονος επιχειρηματίας Ευθύμιος Γιαννουσάκης, που καταδικάσθηκε για το ταξίδι του Noor-1, χωρίς να του αναγνωρισθεί ότι ήταν πληροφοριοδότης των ελληνικών αρχών. Ως παραγγέλων και παραλήπτης της ηρωίνης θεωρείται από τις αρχές ο ήδη συλληφθείς 44χρονος βέλγος επιχειρηματίας, τουρκικής καταγωγής, που ονομάζεται Ορχάν Ουρμ κι ο οποίος θεωρείτο ύποπτος και για άλλες υποθέσεις μεταφοράς ναρκωτικών ουσιών από Μέση Ανατολή στην Ευρώπη.
Ο Ουρμ φέρεται να ήταν αυτός που φρόντισε για την παρουσία 5-6 Βέλγων και Ολλανδών, επίσης τουρκικής καταγωγής, στην Αθήνα για την παραλαβή του φορτίου ναρκωτικών, μετά την άφιξη του Noor-1 στην Ελευσίνα. Ακολούθησε ο εντοπισμός των δύο τόνων ηρωίνης από τους αξιωματικούς της ασφάλειας λιμεναρχείου Πειραιά. Κι ανάμεσα στους συλληφθέντες ήταν κι οι «απεσταλμένοι» του Ορχάν Ουρμ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει προσφάτως οι ελληνικές αρχές κύριος συνεργάτης του Ουρμ ήταν ομοεθνής του από το Βέλγιο και την Ολλανδία, που επίσης συνελήφθη το καλοκαίρι του 2014 στην Αθήνα.
Το συγκεκριμένο άτομο είχε δύο αδέλφια. Το πρώτο είχε συλληφθεί στην Κωνσταντινούπολη για άλλη μεταφορά εκατοντάδων κιλών ηρωίνης, πάλι μετά από εντολή του Ορχάν Ουρμ. Ο δεύτερος αδελφός του, που ήταν και ο μοναδικός που ήταν ελεύθερος, ανέλαβε – σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν οι ελληνικές υπηρεσίες – την «εκδίκηση» του Ουρμ για τον εντοπισμό των δύο τόνων ηρωίνης. Ο Βέλγος αρχιδιακινητής θεώρησε υπεύθυνο διαρροής της πληροφορίας για την μεταφορά των δύο τόνων ηρωίνης τον Ζιντάστι.
Έτσι λοιπόν στις 26 Σεπτεμβρίου 2014 (περίπου τρεις μήνες μετά την αποκάλυψη του μεγάλου φορτίου ναρκωτικών στην Ελευσίνα) δολοφονήθηκε εν ψυχρώ από δύο δράστες η 19χρονη κόρη του Ζιντάστι κι ο 32χρονος οδηγός της, σε ενέδρα στο προάστιο Τσενκμετζέ της Κωνσταντινούπολης. Τα δύο θύματα επέβαιναν σε λευκό τζιπ που γαζώθηκε από τους δολοφόνους. Λίγες ώρες αργότερα ο Ζιντάστι ανέφερε ότι η δολοφονία της κόρης του και του οδηγού του συνδέεται με την υπόθεση του «Νoor 1». Ακολούθησαν «ανταποδοτικές» δολοφονίες στην Κωνσταντινούπόλη που οδήγησαν προσφάτως και σε σύλληψη του Ζιντάστι.
Τα στελέχη των ελληνικών και ξένων αρχών επικέντρωσαν το ενδιαφέρον τους στην νεαρή γυναίκα, τουρκικής καταγωγής που ερχόταν τακτικά στην χώρα μας από το Βέλγιο, είχε επαφή με Τούρκους κατηγορουμένους του Noor-1, τους οποίους και επισκεπτόταν στις φυλακές Κορυδαλλού. Η γυναίκα αυτή παρουσιαζόταν ως βοηθός ενός εκ των δικηγόρων που υπερασπίζονταν κατηγορουμένους του Noor-1. Στην πορεία όμως της έρευνας φέρεται να αναδείχθηκε ότι η νεαρή ήταν κόρη ενός φίλου και συνεργάτη του Ορχάν Ουρμ. Η γυναίκα έπαιζε τον ρόλο «συνδέσμου» του οργανωτή της μεταφοράς ηρωίνης και των συλληφθέντων συνεργών του στην Αθήνα.
Η παρακολούθηση, η προσαγωγή, η καταγραφή των κλήσεων της νεαρής και οι μεταγενέστερες παρακολουθήσεις υπόπτων φέρεται να οδήγησαν στην συγκέντρωση περαιτέρω στοιχείων για το «δίκτυο του Βελγίου», αλλά κι άλλων χωρών στην τρίτη φάση της μεταφοράς της ηρωίνης. Μυστήριο πάντως καλύπτει πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στα σπίτια, στην Ολλανδία, δύο Τούρκων κατηγορουμένων για το Noor-1. Ερευνάται το ενδεχόμενο αν αυτό υπήρξε για την είσπραξη των χρημάτων από ασφαλιστικές εταιρείες. Κι αυτό γιατί λόγω εντοπισμού του φορτίου των δύο τόνων ηρωίνης και των χαμένων «εσόδων» τους, φέρεται να αντιμετώπιζαν οικονομικά προβλήματα.
Πάντως νομικοί ανέφεραν ότι «οι κινήσεις Ελλήνων και ξένων αξιωματούχων για τον προσδιορισμό όλων των ξένων εμπλεκομένων στην υπόθεση των δύο τόνων ηρωίνης παρουσίασε καθυστέρηση. Κι έπρεπε τα συγκεκριμένα στοιχεία να είχαν ήδη τεθεί επισήμως υπ όψιν του δικαστηρίου που έκρινε την υπόθεση…»