Η περίπτωση του Πειραιά είναι ενδεικτική του πώς αντιμετωπίζεται το Προσφυγικό στην Ελλάδα: στην αρχή αφέθηκε να δημιουργηθεί ένας άτυπος καταυλισμός 4.500 προσφύγων, στη συνέχεια θεωρήθηκε ότι το θέαμα που παρουσίαζαν δεν ήταν κατάλληλο για τουρίστες –ιδίως για την προβλήτα όπου προσεγγίζουν τα κρουαζιερόπλοια -, δόθηκε ένα χρονοδιάγραμμα για την εκκένωση του λιμανιού ως το Πάσχα και σήμερα 1.289 πρόσφυγες παραμένουν σε χώρους του ΟΛΠ.
Η φιλοξενία και το μέλλον των 57.000 προσφύγων που βρίσκονται συνολικά στην Ελλάδα παραμένουν προσωρινά και αβέβαια. Προτεραιότητα του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής είναι να αδειάσουν οι μη οργανωμένες δομές, με πρώτη την Αίθουσα Αφίξεων του παλαιού αεροδρομίου στο Ελληνικό, μετά το Μπέιζμπολ και το Χόκεϊ στο Ελληνικό και, τέλος, ο Πειραιάς. Το χρονοδιάγραμμα που δίνεται για την εκκένωση του Ελληνικού είναι πριν από το τέλος του καλοκαιριού.
Τρεις επαναπροωθήσεις
Στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα, όπου φιλοξενούνται σήμερα περισσότεροι από 8.600 πρόσφυγες, οι δευτεροβάθμιες επιτροπές προσφυγών έχουν αποφανθεί, σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένη πηγή, ότι οι 113 από τις 116 περιπτώσεις που έχουν εξεταστεί ως σήμερα δεν πρέπει να επιστραφούν στην Τουρκία και μπορούν να παραμείνουν στην Ελλάδα για να καταθέσουν αίτημα ασύλου. Μόνο για τρεις κρίθηκε ότι μπορούν να επιστραφούν στην Τουρκία.
Οι 113 δεν είναι Κούρδοι της Συρίας ούτε πολύ ευάλωτες περιπτώσεις αλλά Σύροι γενικώς και το σκεπτικό των δευτεροβάθμιων επιτροπών είναι ότι το καθεστώς που τους προσφέρει η Τουρκία δεν είναι εφάμιλλο της Σύμβασης της Γενεύης.
Παρά το γεγονός ότι την 1η Απριλίου ψηφίστηκε στη Βουλή νόμος για το άσυλο που ορίζει ότι τα μέλη των επιτροπών προσφυγών επιλέγονται από έναν βοηθό Συνήγορο του Πολίτη, έναν σύμβουλο του ΑΣΕΠ και έναν ειδικό που υποδεικνύεται από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Μουζάλας κατέθεσε πρόσφατα τροπολογία για την ίδρυση Ανεξάρτητων Επιτροπών Προσφυγών που θα αποτελούνται από δύο διοικητικούς δικαστές και ένα μέλος προερχόμενο από την Υπατη Αρμοστεία.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», οι επιτροπές προσφυγών θα είναι συνολικά πέντε και θα αρχίσουν να λειτουργούν ως το τέλος Ιουνίου. Οι σημερινές επιτροπές θα ολοκληρώσουν όσα αιτήματα θα έχουν αρχίσει να εξετάζουν ως τότε.
Το Skype δεν… πιάνει σήμα
Παράλληλα συνεχίζεται από τις 8 Ιουνίου η προκαταγραφή των προσφύγων από κλιμάκια της Υπηρεσίας Ασύλου τα οποία πηγαίνουν στις δομές φιλοξενίας αφού το σύστημα μέσω Skype είχε φανεί εδώ και μήνες ότι δεν λειτουργούσε. Ως σήμερα έχουν προκαταγραφεί 9.628 πρόσφυγες στους οποίους θα δοθεί ραντεβού για να πάνε στην υπηρεσία να καταθέσουν το αίτημα για άσυλο από την 1η Σεπτεμβρίου και μετά. Μόνο 100-200 άτομα δήλωσαν μέχρι στιγμής ότι δεν επιθυμούν να αιτηθούν άσυλο στην Ελλάδα. Η ειδοποίηση για το ραντεβού με την Υπηρεσία Ασύλου θα γίνει με γραπτό μήνυμα και σε όσους δεν διαθέτουν κινητό η Υπατη Αρμοστεία έχει δώσει κάρτες κινητής τηλεφωνίας. Οι προκαταγεγραμμένοι έχουν δικαίωμα να γράψουν τα παιδιά τους στα ελληνικά σχολεία. Η Υπηρεσία Ασύλου υπολογίζει ότι θα παραδώσει τα συγκεντρωτικά στοιχεία της προκαταγραφής στο υπουργείο Παιδείας στις αρχές Αυγούστου. Είναι όμως δύσκολο να φανταστούμε ότι στα μέσα Σεπτεμβρίου που θα ανοίξουν τα σχολεία θα υπάρχει αξιόπιστη λύση για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων.
1.000 έρχονται, 300 φεύγουν
Από την 1η ως τις 20 Ιουνίου τα νησιά του Αιγαίου είχαν 981 νέες αφίξεις μεταναστών και προσφύγων. Τον Μάιο οι αφίξεις ήταν συνολικά 1.457, ενώ κατά μέσον όρο μετεγκαθίστανται από την Ελλάδα στην Ευρώπη 260 ως 300 άτομα τον μήνα. Αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός των προσφύγων στη χώρα μας αυξάνεται κατά περισσότερα από 1.000 άτομα τον μήνα, αριθμός κάθε άλλο παρά αμελητέος τη στιγμή που δεν έχουν διεκπεραιωθεί ούτε εκείνοι που εγκλωβίστηκαν στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ