Βουλευτικές εκλογές στην Κύπρο: Η οικονομία και η ανάπτυξη το ζητούμενο

Άνοιξαν στις επτά το πρωί οι κάλπες στην Κύπρο για τις βουλευτικές Εκλογές 2016. Οι κάλπες θα κλείσουν στις 6 το απόγευμα με ενδιάμεσο διάλειμμα από τις 12.00 μ. έως τη 1.00 μ.μ. Τις 56 έδρες, διεκδικούν 493 υποψήφιοι, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ.

Άνοιξαν στις επτά το πρωί οι κάλπες στην Κύπρο για τις βουλευτικές Εκλογές 2016. Οι κάλπες θα κλείσουν στις 6 το απόγευμα με ενδιάμεσο διάλειμμα από τις 12.00 μ. έως τη 1.00 μ.μ. Τις 56 έδρες, διεκδικούν 493 υποψήφιοι, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ.

Ο συνολικός αριθμός των εγγεγραμμένων εκλογέων, που έχουν δικαίωμα ψήφου ανέρχεται στους 542.915, ο οποίος είναι κατά 12 χιλιάδες περίπου μεγαλύτερος απ΄ αυτόν των βουλευτικών εκλογών του 2011 και αποτελεί το μεγαλύτερο εκλογικό σώμα που υπήρξε ποτέ στην Κύπρο σε εθνικές εκλογές. Στην Ελλάδα έχουν στηθεί 6 κάλπες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα για να ψηφίσουν 3. 607 Κύπριοι που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους

Η ψηφοφορία για τις βουλευτικές εκλογές στην Κύπρο διεξάγεται ομαλά, αν και το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα πολιτικά κόμματα είναι η αποχή. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν προβάδισμα 4,5 ποσοστιαίες μονάδες στο (δεξιό) κόμμα του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ), Πρόεδρος του οποίου είναι ο Αβέρωφ Νεοφύτου, έναντι του (κομμουνιστικού) ΑΚΕΛ γενικός γραμματέας του οποίου είναι ο Αντρος Κυπριανού, πλην όμως οι δημοσκόποι την τελευταία εβδομάδα του προεκλογικού αγώνα σήκωσαν τα χέρια ψηλά μη μπορώντας να υπολογίσουν την αποχή.

Υπάρχουν οργανώσεις που κάλεσαν τους πολίτες σε αποχή, ή να ψηφίσουν μικρά κόμματα για να τιμωρήσουν τα μεγάλα για τις υποσχέσεις που δεν τήρησαν. Αντιθέτως ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης( οποίος προέρχεται από το ΔΗΣΥ) κάλεσε τους ψηφοφόρους να ενισχύσουν τη Βουλή. Το ίδιο έπραξαν και οι αρχηγοί όλων των πολιτικών κομμάτων. Πάντως έως τις 10 το πρωί η προσέλευση στις κάλπες ήτα ελαφρώς μειωμένη. Το πλαφόν για είσοδο στην κυπριακή Βουλή των Αντιπροσώπων είναι στο 3,6% και από εκεί και πέρα οι κατανομές των εδρών γίνονται με απλή αναλογική.

Η οικονομία και οι προοπτικές για ανάπτυξη που έχει η Κύπρος μετά το Μνημόνιο εκπαραθύρωσαν από τη πρώτη θέση το εθνικό πρόβλημα, δηλαδή τη λύση του Κυπριακού, που κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου απλώς έχουν αναπαραχθεί οι δηλώσεις των Αναστασιάδη και Ακιντζί για λύση του κυπριακού εντός του 2016 (ευχολόγιο που έγινε και πέρυσι από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων).
Οι βουλευτικές εκλογές κλείνουν σήμερα, μετά από μια μακρά περίοδο που φάνηκε κυρίως στις υποσχέσεις που έδωσαν οι υποψήφιοι βουλευτές στους ψηφοφόρους. Είτε από τις προτάσεις νόμων που προτίθενται να καταθέσουν στη Βουλή για τη διαχείριση προβληματικών δανείων, των αξιόγραφων, για τις καταχρηστικές ρήτρες των τραπεζών και για τους κουρεμένους καταθέτες, είτε μέσα από εκκρεμότητες νομοσχεδίων που άφησαν και νομοθετήματα που κατέθεσαν για σκοπούς εντυπωσιασμού. Το μενού της μετεκλογικής περιόδου έχει αρκετά καυτά θέματα που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών με επίκεντρο την ανεργία, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και με ποιο τρόπο η οικονομική ανάπτυξη θα έχει ανταποδοτικότητα για τον πολίτη.

Ωστόσο η λήξη σήμερα της εκλογικής περιόδου δεν σημαίνει ότι λύνει και τα προβλήματα τα οποία είναι μπροστά και τώρα αρχίζουν. Η Κυβέρνηση καλείται να διαχειρισθεί τη δημοσιονομική σταθερότητα και η νομοθετική εξουσία μπορεί να καταθέτει προτάσεις νόμου που να διαταράσσουν το δημοσιονομικό ισοζύγιο ή να μην ψηφίζει νομοσχέδια που προτείνει η Κυβέρνηση. Ο κ. Αναστασιάδης επιζητεί νίκη και μάλιστα με διαφορά του ΔΗΣΥ, ώστε η κυβέρνηση να μπορεί να περνά πιο εύκολα τα νομοσχέδια της μεταμνημονιακής περιόδου, τα οποία έχουν πολιτικό κόστος.

Οι πλειστηριασμοί ακινήτων είναι κάτι που αναπόφευκτα θα γίνουν και ήδη έχουν δρομολογηθεί οι εξελίξεις τουλάχιστον για τις περιπτώσεις που υπάρχουν τελεσίδικες αποφάσεις δικαστηρίων Η Κύπρος αναμένεται να έχει πρωτογενή πλεονάσματα και μικρό έλλειμμα τα επόμενα χρόνια που, σε συνδυασμό με τον ρυθμό ανάπτυξης, θα συμβάλουν σε μείωση του δημοσίου χρέους από το 109% που είναι σήμερα στο 91% το 2019. Το αξιόχρεό της παραμένει στην κατηγορία των «σκουπιδιών», τόσο λόγω του υψηλού δημόσιου χρέους όσο και λόγω του ιδιαίτερα υψηλού ιδιωτικού χρέους. Τα σπουδαία για τις αξιολογήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι μπροστά και θα καθορίσουν σε σημαντικό βαθμό τον δανεισμό του κράτους που στοχεύει για έξοδο στις αγορές προς το τέλος του έτους. Στις 15 Ιουλίου αναμένεται η αξιολόγηση του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s.

Δηλώσεις αρχηγών κομμάτων μετά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος

Τη βεβαιότητα πως η κυπριακή κοινωνία θα σφραγίσει τη σταθερή προοπτική για τη χώρα, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος. Ο κ. Νεοφύτου είπε πως «σήμερα είναι μέρα της Δημοκρατίας. Είναι η μέρα των πολιτών».

Από αύριο πρωί, συνέχισε «όλοι μαζί πρέπει να φτιάξουμε την καλύτερη Κύπρο, απαλλαγμένη από την κατοχή και με γερές βάσεις στην οικονομία», κατέληξε ο κ. Νεοφύτου.

Το μήνυμα ότι η αποχή δεν αποτελεί λύση, αλλά είναι η συμμετοχή που συμβάλλει στο να πάει ο τόπος μπροστά, έστειλε ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ ‘Αντρος Κυπριανού, διαβεβαιώνοντας πως το κόμμα του θα καταβάλει κάθε προσπάθεια μετά τις εκλογές, μέσω συνεργασιών εντός και εκτός Βουλής, για να υλοποιήσει τους στόχους που έθεσε.Ο κ. Κυπριανού είπε πως η σημερινή εκλογική διαδικασία αποτελεί κορυφαία στιγμή για την Κυπριακή Δημοκρατία .

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, τόνισε ότι σήμερα μιλάει ο λαός. «Η σημερινή μέρα δεν μπορεί να είναι μόνο μέρα διαμαρτυρίας, αλλά και εντολής. Καλούμε τον κόσμο του ΔΗΚΟ να στηρίξει το κόμμα μας για να μας δώσουν τη δύναμη για να προωθήσουμε τα σχέδια μας. Ούτε δεξιά ούτε αριστερά,με το ΔΗΚΟ μπορούμε να πάμε την Κύπρο μπροστά», ανέφερε.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, δήλωσε ότι ελπίζει η συντριπτική πλειοψηφία του λαού να ασκήσει το εκλογικό της δικαίωμα. «Ως ΕΔΕΚ είμαστε ικανοποιημένοι γιατί ολοκληρώσαμε την προεκλογική εκστρατεία με σύνεση και ταυτόχρονα αποφύγαμε οποιαδήποτε πρόκληση» ανέφερε.

Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, δήλωσε ότι οι πολίτες με την ψήφο τους, με κριτική σκέψη και ελεύθερη συνείδηση θα επιλέξουν αυτούς που θέλουν να τους εκπροσωπούν στο κοινοβούλιο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk