ΣΕΒ: Το κλείσιμο της αξιολόγησης ανοίγει υπό όρους το δρόμο για ανάκαμψη

Την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης προεξοφλεί ο ΣΕΒ, γεγονός, που, όπως επισημαίνει, οδηγεί στην εκταμίευση σημαντικών πόρων, κλείνει έναν γύρο παρατεταμένης και βλαπτικής αβεβαιότητας και ανοίγει, «υπό πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις», την προοπτική για την ανάκαμψη της οικονομίας. αποκρατικοποιήσεων.

Την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου μνημονίου προεξοφλεί ο ΣΕΒ, γεγονός, που, όπως επισημαίνει, οδηγεί στην εκταμίευση σημαντικών πόρων της χρηματοδοτικής βοήθειας, κλείνει έναν γύρο παρατεταμένης και βλαπτικής αβεβαιότητας και ανοίγει, «υπό πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις», την προοπτική για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Επαναλαμβάνει ότι η δημιουργία πλούτου προϋποθέτει ιδιωτικές επενδύσεις, καλώντας την κυβέρνηση να δείξει μεγάλη αποφασιστικότητα, χωρίς καθυστερήσεις και παλινωδίες, στην εφαρμογή των διαθρωτικών μεταρρυθμίσεων και των αποκρατικοποιήσεων.

Σε ότι αφορά δε τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα ο ΣΕΒ επισημαίνει ότι «παρά τη διαβεβαίωση των ευρωπαϊκών εταίρων για τη χρηματοδοτική στήριξη της Ελλάδας, μέσω του πλαισίου ελάφρυνσης του χρέους και την υιοθέτηση του μηχανισμού ετοιμότητας λήψης πρόσθετων μέτρων, η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, μέσω νέας χρηματοδότησης, παραμένει αβέβαιη».

Βελτίωση της ρευστότητας

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία οικονομική ανάλυση του Συνδέσμου, η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης αναμένεται να επιτρέψει την εκταμίευση δόσεων ύψους 5,7 δισ. ευρώ, που εκκρεμούν από το 2015 και μέρος ενδεχομένως των 9,6 δισ. ευρώ που προβλέπονται στο α’ εξάμηνο του 2016, από τις οποίες 3 δισ. ευρώ συνολικά αφορούν σε πληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Έτσι, οι συνθήκες ρευστότητας στην οικονομία αναμένεται να βελτιωθούν, ενώ ευεργετική για τράπεζες και επιχειρήσεις θα είναι και η επίδραση των μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης που έχει λάβει η ΕΚΤ, προσθέτει.

Ζητά αποφασιστικότητα από την κυβέρνηση

«Η κυβέρνηση καλείται να δείξει μεγάλη αποφασιστικότητα, χωρίς καθυστερήσεις και παλινωδίες, στην εφαρμογή των διαθρωτικών μεταρρυθμίσεων και των αποκρατικοποιήσεων που έχουν συμφωνηθεί και που μπορούν να μεταμορφώσουν άρδην το τοπίο άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας προς όφελος των επενδύσεων και της απασχόλησης» επισημαίνει ο ΣΕΒ.

Ήδη, τονίζει, «το οικονομικό περιβάλλον είναι βεβαρημένο λόγω των ακραίων συνθηκών υπερφορολόγησης που έχουν επιβληθεί στην εργασία και την επιχειρηματικότητα. Θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντισταθμιστούν οι υφεσιακές επιπτώσεις του προγράμματος στην οικονομική δραστηριότητα, απλά και μόνο από την διαφαινόμενη ανάκαμψη της εμπιστοσύνης στις αγορές που θα ακολουθήσει την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.»

» Η κυβέρνηση καλείται να οδηγήσει τη χώρα, με σύνεση και περίσκεψη, στην ανάκαμψη, εμπιστευόμενη και διευκολύνοντας την ιδιωτική οικονομία. Χωρίς ιδιωτικές επενδύσεις, που αυξάνουν την παραγωγικότητα, τα εισοδήματα και την αποταμίευση μιας κοινωνίας, κάθε προσπάθεια επέκτασης του κρατισμού στην οικονομία είναι καταδικασμένη σε αποτυχία, ιδιαίτερα σήμερα που δεν υπάρχουν δανεικά, αφού τα λεφτά των άλλων τέλειωσαν και η υπό διαπραγμάτευση ελάφρυνση του χρέους δεν θα φέρει άμεση ανακούφιση από τις επιπτώσεις του προγράμματος λιτότητας».

«Σε κάθε περίπτωση, μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τη δημοσιονομική προσαρμογή της τριετίας 2016-18, επαφίεται πλέον στην κυβέρνηση να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στην υλοποίηση των διαθρωτικών μέτρων της συμφωνίας, που αποτελούν και την καλύτερη εγγύηση για την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας και την έξοδο από την κρίση» τονίζει ο ΣΕΒ.

Τέλος, ο Σύνδεσμος σημειώνει πως εντυπωσιάζει το γεγονός ότι, το 2016, αποτελούν ακόμα αντικείμενο του μνημονίου ζητήματα, όπως η διευκόλυνση εξαγωγών και καλύτερη λειτουργία των τελωνείων, η επιτάχυνση της δικαιοσύνης και αντιμετώπιση των εκκρεμών υποθέσεων, η καταπολέμηση της διαφθοράς, η καλύτερη οργάνωση του δημοσίου και η διαχείριση ανθρωπίνων πόρων σε αυτό, καθώς και οι δημόσιες προμήθειες.

«Αντίστοιχα, είναι εντυπωσιακό ότι εμφανίζεται (μόλις!) το 2016 ως κρίσιμο παραδοτέο ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο για τη χώρα, αν και μία αναφορά σε σχέδιο ενεργών δράσεων αποκατάστασης της χρηματοδότησης της ιδιωτικής οικονομίας συνεχίζει να απουσιάζει» καταλήγει.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk