Οι πρακτικές ευελιξίας των εργασιακών σχέσεων, όταν δεν συνδέονται με την κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων, μπορούν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην αγορά εργασίας τόνισε ο υπουργός Εργασίας Γ.Κατρούγκαλος κατά την παρέμβαση του στη Σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών για θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολτικής της ΕΕ (EPSCO).

Αναφέρθηκε στην απορρύθμιση της ελληνικής αγοράς εργασίας με τα μνημόνια και επανάλαβε ότι για την κυβέρνηση αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, πράγμα που θα επιδιωχθεί στην επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ενημέρωση από το υπουργείο, αναφέρθηκε στην απορρύθμιση της ελληνικής αγοράς εργασίας με τα μνημόνια και επανάλαβε ότι για την κυβέρνηση αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, πράγμα που θα επιδιωχθεί στην επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς.

στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου για τις διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις και στην εφαρμογή των ειδικών ανά χώρα συστάσεων κυρίως ως προς τον κατακερματισμό της αγοράς εργασίας, ο υπουργός κατά την παρέμβασή του υπογράμμισε ότι οι πρακτικές ευελιξίας των εργασιακών σχέσεων, όταν δεν συνδέονται με την κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων, μπορούν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην αγορά εργασίας.

Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στην απορρύθμιση που προωθήθηκε στην Ελλάδα με τα προηγούμενα Μνημόνια εν μέσω λιτότητας. Ανέφερε ως παράδειγμα παρόμοιων πρακτικών τη μείωση από το πρώτο μνημόνιο των κατώτατων μισθών για τους νέους κατά 32% έναντι μείωσης 22% του κατώτατου μισθού της ΕΓΣΣΕ, η οποία οδήγησε στην εκτόξευση της ανεργίας των νέων.

Το ότι στους παράγοντες που επιτείνουν την ανισότητα καθοριστική είναι η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας καταλήγει και η πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ «Αιτίες και συνέπειες της ανισότητας».

Για τους λόγους αυτούς, τόνισε, αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, πράγμα που θα επιδιωχθεί στην επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς.

Στη συζήτηση που αφορούσε στις δεξιότητες του εργατικού δυναμικού και στην Ατζέντα για Δεξιότητες για την Ευρώπη, ο υπουργός Εργασίας, αναφέρθηκε κυρίως στο μηχανισμό διάγνωσης των αναγκών της αγοράς εργασίας, με τη συνεργασία των συναρμόδιων υπουργείων, των κοινωνικών εταίρων, της τοπικής αυτοδιοίκησης καθώς και άλλων εμπλεκομένων φορέων.

Στόχος του μηχανισμού είναι η βέλτιστη αντιστοίχιση προσφοράς και ζήτησης ειδικοτήτων και ο σχεδιασμός των νέων προγραμμάτων απασχόλησης και επαγγελματικής, στη βάση των εκροών του μηχανισμού.