Οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης παραμένουν, τονίζει ο Ευ.Τσακαλώτος

«Εάν η συμφωνία ήταν καλή ή όχι θα το δείξει μόνο ο χρόνος» απαντά ο Ευ.Τσακαλώτος ερωτώμενος εάν ήταν μια ήττα της αριστερής κυβέρνησης. Σε ότι αφορά την εναλλακτική λύση λέει με νόημα ότι υπάρχουν ζητήματα «που δεν εξαφανίζονται εγκαταλείποντας απλώς το ευρώ». Υπεραμύνεται «της συμφωνίας που ήταν καλύτερη από εκείνη που μας πρότειναν αρχικά» και του δημοφίσματος που συνέβαλε σε αυτό. Τονίζει δε ότι για την κυβέρνηση ισχύουν απολύτως οι κόκκινες γραμμές για την προστασία των αδυνάμων και περιγράφει τα επόμενα βήματα, ώστε η κυβέρνηση να κερδίσει μια λύση για το χρέος.

«Εάν η συμφωνία ήταν καλή ή όχι θα το δείξει μόνο ο χρόνος» απαντά ο Ευκ.Τσακαλώτος ερωτώμενος εάν η συμφωνία με τους δανειστές ήταν μια ήττα της αριστερής κυβέρνησης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα El Mundo. Σε ότι αφορά την εναλλακτική λύση του Grexit λέει με νόημα ότι υπάρχουν ζητήματα «που δεν εξαφανίζονται εγκαταλείποντας απλώς το ευρώ».

Ο υπουργός εξηγώντας τις συνθήκες υπεραμύνεται «της συμφωνίας που ήταν καλύτερη από εκείνη που μας πρότειναν αρχικά» και του δημοφίσματος που συνέβαλε σε αυτό. Τονίζει δε προς πάσα κατεύθυνση ότι για την κυβέρνηση ισχύουν απολύτως οι κόκκινες γραμμές για την προστασία των αδυνάμων.

Δηλώνει ότι παραμένει πάντα μαρξιστής οικονομολόγος, περιγράφει τα επόμενα βήματα ώστε η κυβέρνηση να κερδίσει αποτελεσματική λύση σε ότι αφορά το κεφαλαιώδους σημασίας ζήτημα του χρέους και αναδεικνύει τη σημασία αλλαγής των συσχετισμών στην Ευρώπη μέσω ισχυροποίησης της Αριστεράς.

Ειδικότερα, στη συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου που παρουσιάσθηκε στο φύλλο της Τετάρτης της ισπανικής εφημερίδας «El Mundo», o υπεύθυνος για την οικονομική πολιτική της χώρας εξηγεί τις συνθήκες και τις πολιτικές αποφάσεις που οδήγησαν στην υπογραφή της συμφωνίας με τις Βρυξέλλες, η οποία θα επιτρέψει την τελική εφαρμογή του μοντέλου διακυβέρνησης που η Αθήνα επιδιώκει. Σπεύδει δε να τονίσει πως τόσο ο ίδιος, όσο και η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα διατηρούν κόκκινες γραμμές, όσον αφορά την προστασία των αδυνάμων τάξεων και των ανέργων.

Ο υπουργός Οικονομικών στην ερώτηση που τον καλούσε να αξιολογήσει εάν η συμφωνία με την τρόικα απετέλεσε μία ήττα της ριζοσπαστικής Αριστεράς στην Ελλάδα, απάντησε «πως υπήρξαν πράγματα που κερδίσαμε και πράγματα που χάσαμε. Εάν η συμφωνία ήταν καλή, ή όχι, αυτό μόνο ο χρόνος θα το δείξει».

«Ένας από τους λόγους που υπογράψαμε τη συμφωνία είναι διότι για εμάς δεν είναι σαφές εάν έξω από το ευρώ, η Ελλάδα θα μπορούσε να αποφύγει τη σύναψη συμφώνου με τους δανειστές της», γιατί υπάρχουν ζητήματα που «δεν εξαφανίζονται απλώς εγκαταλείποντας το ευρώ».

Ο ίδιος επέμεινε πως «η συμφωνία που υπογράψαμε ήταν καλύτερη από εκείνη που μας πρότειναν αρχικά» και προέβλεπε μόλις ένα πεντάμηνο πρόγραμμα, ενώ τώρα «έχουμε τρία χρόνια για να θέσουμε σ’ εφαρμογή τα ίδια μέτρα» που καλούμασταν να εφαρμόσουμε στο πεντάμηνο.

Επίσης, θεωρεί πως η διοργάνωση του δημοψηφίσματος ήταν επιτυχημένη απόφαση «καθώς αυτό μας επέτρεψε να επιτύχουμε μία καλύτερη απόφαση», εμπλέκοντας στην διαδικασία και τον λαό: «εμείς πιστεύουμε πως ο λαός δεν είναι πρόβλημα, αλλά είναι μέρος της απάντησης».

Ο Τσακαλώτος υπογράμμισε πως η απάντηση στις σημερινές πολιτικές που υπαγορεύονται από τις Βρυξέλλες, τις αγορές και τις πολυεθνικές είναι να συγκροτηθεί μέτωπο της Αριστεράς, όχι μόνον στην Ισπανία, αλλά και στην Ιταλία και στην Πορτογαλία, διότι αυτές οι δυνάμεις «αναλαμβάνουν τούτη τη στιγμή μία τεράστια ευθύνη, που είναι η πρόταση εναλλακτικών λύσεων στους λαούς».

Ο υπουργός πρόσθεσε επίσης πως ο ίδιος αισθάνεται πάντοτε Μαρξιστής οικονομολόγος και πως μέσα στο περιθώριο της άσκησης πολιτικής στην Ευρώπη είναι αναγκαίο να κερδίσει έδαφος η Αριστερά, καθώς αυτή μπορεί να προωθήσει και να επιδιώξει κοινωνικές πολιτικές και εναλλακτικές οικονομικές διορθώσεις για τα εκατομμύρια πολιτών, που πλήττονται από την ανεργία, τον μαρασμό και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έκλεισε την συνέντευξή του στην «El Mundo» με την περιγραφή των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης στο άμεσο μέλλον για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που οδηγούν στο κεφαλαιώδες ζήτημα κατ’ αυτήν, τη ρύθμιση του χρέους.

Κατά τον υπουργό, το πρώτο μέτρο αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, κατόπιν ακολουθεί τον Ιανουάριο η αξιολόγηση των μέτρων που εφαρμόζονται από την κυβέρνηση και στη συνέχεια η εξεύρεση λύσης για το χρέος, ώστε να επιστρέψει η επενδυτική εμπιστοσύνη στην Ελλάδα.

Ο ίδιος θεωρεί πρώτιστη ανάγκη να δοθεί γρήγορα μια λύση στο θέμα του χρέους, καθώς υπάρχουν σχετικές πιέσεις κι από το ΔΝΤ, και εκφράζει την πεποίθηση ότι θα υπάρξει «καλή θέληση» για να αρθούν οι τεχνικές διαφωνίες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk