Αιφνιδιασμός στον ΣΥΡΙΖΑ από την αντοχή της ΝΔ

Ως νέο δεδομένο και μάλλον ως απρόσμενη εξέλιξη αντιμετωπίζεται στο Μέγαρο Μαξίμου η μέχρι στιγμής έκβαση της κούρσας για την ηγεσία της ΝΔ.

Ως νέο δεδομένο και μάλλον ως απρόσμενη εξέλιξη αντιμετωπίζεται στο Μέγαρο Μαξίμου η μέχρι στιγμής έκβαση της κούρσας για την ηγεσία της ΝΔ. Κάποια από τα στοιχεία που αναδείχθηκαν την προηγούμενη Κυριακή αιφνιδίασαν αισθητά το κυβερνητικό επιτελείο, το οποίο πλέον αρχίζει να αναθεωρεί τη στάση του έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Παράλληλα στην Ηρώδου Αττικού ετοιμάζουν τη δική τους ανασύνταξη, με αιχμή, όπως όλα δείχνουν, τα θέματα της διαφθοράς. Στο πλαίσιο αυτό ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι η κυβέρνηση έχει στη διάθεσή της άλλη μία λίστα με διεθνείς συναλλαγές, η οποία έχει παραδοθεί στις εισαγγελικές αρχές.
Η υπεροψία με την οποία αντιμετώπισε η ηγεσία της κυβέρνησης τις εξελίξεις στη ΝΔ κατά το προηγούμενο διάστημα φαίνεται πως δίνει τη θέση της σε μια περισσότερο προσγειωμένη στάση. Καθοριστική σημασία σε αυτή τη σταδιακή αλλαγή έπαιξε κατ’ αρχάς η προσέλευση των 400.000 ψηφοφόρων της ΝΔ στις κομματικές κάλπες, στοιχείο που στην Κουμουνδούρου και στην Ηρώδου Αττικού προξένησε έκπληξη, καθώς έδειξε πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποτελεί για μεγάλη μερίδα πολιτών έναν ισχυρό πόλο εξελίξεων.
Ο αιφνιδιασμός συμπληρώθηκε λίγες ώρες αργότερα, όταν διαμορφώθηκε η εικόνα για την είσοδο στον β’ γύρο του Κυρ. Μητσοτάκη, απέναντι στον Ευ. Μεϊμαράκη. Ιδιαίτερα δε η δυναμική που εμφάνισε ο κ. Μητσοτάκης έγινε αντικείμενο αναλύσεων και συζητήσεων σε κάποια κυβερνητικά γραφεία.
Συνδυαστικά οι δύο αυτές παράμετροι απασχολούν την τελευταία εβδομάδα κάποια από τα κορυφαία (και τα πλέον έμπειρα) στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς σε μια περίοδο κατά την οποία η κυβέρνηση εμφανίζει κόπωση και έχει να αντιμετωπίσει το Ασφαλιστικό και την ψήφιση των αλλαγών στη φορολογία των αγροτών το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρουσιάζει ενδείξεις ανασύνταξης.
Εντός του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης είναι υπαρκτές οι συζητήσεις και οι προτιμήσεις για την ηγεσία της ΝΔ. Η λογική που κυριαρχεί, πέραν της ανοιχτής γραμμής που υπάρχει με το καραμανλικό στρατόπεδο, συνοψίζεται στο ότι η υποψηφιότητα Μεϊμαράκη συγκεντρώνει περισσότερες πιθανότητες συνεννόησης, ειδικώς δε στο πεδίο του Ασφαλιστικού, όπου η κυβέρνηση θα δοκιμαστεί σκληρά τις επόμενες εβδομάδες. Κατά την ανάλυση της κυβέρνησης, η λαϊκή Δεξιά ή Κεντροδεξιά, όπως την εκφράζει ο κ. Μεϊμαράκης, είναι ένας εν δυνάμει συνομιλητής, με ελάχιστο κοινό παρονομαστή τον κομβικό ρόλο του κράτους.
Από την άλλη πλευρά, η υποψηφιότητα Μητσοτάκη δημιουργεί για την κυβέρνηση ένα νέο δεδομένο και κάποια αβεβαιότητα. Ναι μεν επιμένουν τα κυβερνητικά στελέχη ότι «είναι εκπρόσωπος του νεοφιλελευθερισμού», πλην όμως εκτιμούν ότι η δυναμική που θα προσέδιδε μια επικράτηση της συγκεκριμένης υποψηφιότητας θα μπορούσε να επιταχύνει εξελίξεις. Είναι αξιοσημείωτο σε αυτό το πλαίσιο το γεγονός ότι η κριτική της κυβέρνησης κατά του κ. Μητσοτάκη συμπίπτει με εκείνη της καραμανλικής πτέρυγας της ΝΔ, σύμφωνα με την οποία ο εσωκομματικός αντίπαλος του κ. Μεϊμαράκη δεν είναι απλώς φιλελεύθερος αλλά «θατσερικός».
Παράλληλα, κάποιοι στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι σε περίπτωση επικράτησης του κ. Μητσοτάκη αλλάζουν τα δεδομένα και ως προς κάτι άλλο: οι κυβερνήσεις και τα όργανα της ΕΕ θα αποκτήσουν αυτομάτως έναν νέο συνομιλητή στην ελληνική Κεντροδεξιά, ο οποίος ξεκινά με διαπιστευτήρια «μεταρρυθμιστή» και αξιόπιστου πολιτικού «παίκτη». Υπό αυτή την έννοια, κάποιοι επισημαίνουν ότι μια ενδεχόμενη εκλογή Μητσοτάκη θα μπορούσε να ασκήσει ιδιαίτερη πίεση στην κυβέρνηση, καθώς καθυστερήσεις, στραβοπατήματα ή απόπειρες «διαπραγμάτευσης» θα αντιμετωπιστούν με λιγότερη ανοχή από όση σήμερα επιδεικνύεται έναντι του κ. Τσίπρα, ελλείψει εναλλακτικής.


Αντεπίθεση με όπλο τη μάχη κατά της διαφθοράς
Η βόμβα της νέας λίστας Φαλτσιανί

Με δεδομένη την εκτίμηση περί ανασύνταξης της Κεντροδεξιάς ο κ. Τσίπρας και το επιτελείο του ετοιμάζουν την αντεπίθεσή τους.
Κατά την τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την προηγούμενη Παρασκευή ο Πρωθυπουργός πέταξε μια «βόμβα», η οποία σε πρώτη φάση πέρασε απαρατήρητη.
Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε στη συνεδρίαση αυτή ότι ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Μιχ. Καλογήρου είχε την προηγούμενη εβδομάδα κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Ερβέ Φαλτσιανί, πρώην στέλεχος της HSBC, από τον οποίο προήλθε η «λίστα Λαγκάρντ».
Οπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός προς γενική έκπληξη παρισταμένων και όσων άκουσαν τη συγκεκριμένη αναφορά, κατά τη συνάντηση αυτή ο κ. Φαλτσιανί παρέδωσε στον στενό συνεργάτη του κ. Τσίπρα ένα νέο στικάκι με χιλιάδες διεθνείς συναλλαγές, το οποίο εν συνεχεία παρέδωσε στον εισαγγελέα.
Η δημόσια αναφορά του κ. Τσίπρα, αφενός, και το γεγονός ότι στο πλαίσιο μιας άτυπης όσο και αξιοσημείωτης διαδικασίας το πρωθυπουργικό γραφείο γίνεται αποδέκτης μιας νέας «λίστας Φαλτσιανί», αφετέρου, προξένησαν πολλά ερωτήματα σε πολλούς.
Οι πρώτες εκτιμήσεις συνέκλιναν στο ότι ο Πρωθυπουργός θέλησε να «πάρει πάνω του» την κοινοποίηση της είδησης προκειμένου να «προστατευθεί» εγκαίρως και να αποφευχθούν εξελίξεις ανάλογες με εκείνες που υπήρξαν όταν είχε παραληφθεί η λίστα Λαγκάρντ από την κυβέρνηση Παπανδρέου.
Επιπλέον, κάποια στελέχη επισήμαναν ότι η εξέλιξη αυτή θα πρέπει να συνδυαστεί απολύτως με την τροπολογία που κατατέθηκε την Τρίτη στη Βουλή από τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλο, η οποία δίνει τη δυνατότητα στις δικαστικές αρχές να κάνουν χρήση αποδεικτικών μέσων που έχουν αποκτηθεί με αξιόποινες πράξεις ή μέσω αυτών.
Οι εξελίξεις αυτές ενίσχυσαν την πεποίθηση κυβερνητικών και μη στελεχών για το ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να σηκώσει τους τόνους στα θέματα της διαφθοράς και να αξιοποιήσει επικοινωνιακά όλες τις δυνατότητες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Τσίπρας συμπεριέλαβε στις προτεραιότητες της κυβέρνησης για το επόμενο εξάμηνο πλήθος πρωτοβουλιών στο συγκεκριμένο πεδίο.
Μεταξύ των άλλων, μίλησε για «ξεκαθάρισμα του τοπίου των ΜΜΕ», ειδικό νομοσχέδιο για την αναθεώρηση των δημοσίων συμβάσεων, αλλά ειδική έμφαση έδωσε στην προαναγγελία του νομοσχεδίου για την οικειοθελή αποκάλυψη της φοροδιαφυγής. Η συγκεκριμένη αναφορά του κ. Τσίπρα συνδυάστηκε μάλιστα με μια σαφή προειδοποίηση: «Θα είναι η τελευταία ευκαιρία για όσους απέκρυψαν έσοδα που είχαν μεταβιβάσει σε τράπεζες του εξωτερικού» είπε.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη πυροδότησε εκ νέου σενάρια για την απόφαση της κυβέρνησης να μεταφέρει την πολιτική αντιπαράθεση στο συγκεκριμένο πεδίο, με τη λογική του «ηθικού πλεονεκτήματος» και του «διεφθαρμένου παλαιού συστήματος». Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κάποιων, στο πεδίο της διαφθοράς και του ελέγχου της φοροδιαφυγής η κυβέρνηση επιχειρεί να επιδείξει ιδιαίτερο ζήλο, θέλοντας έτσι να «δώσει στίγμα» και προς τις ξένες κυβερνήσεις και τους δανειστές και αξιώνοντας ανοχή ή ένα ευνοϊκότερο περιβάλλον «διαπραγμάτευσης»…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk