Αλέξης Τσίπρας: 11 προτεραιότητες της κυβέρνησης για το α’ εξάμηνο του 2016

Τις 11 βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης για το πρώτο εξάμηνο του 2016 παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας κατά

Τις 11 βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης για το πρώτο εξάμηνο του 2016 παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο της χρονιάς. Ο Πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη επιτάχυνσης και καλύτερου συντονισμού του κυβερνητικού έργου και κάλεσε τους υπουργούς του να ιεραρχήσουν τις προτεραιότητές τους και να θέσουν χρονοδιαγράμματα. «Δεν δικαιολογούνται οι καθυστερήσεις» τόνισε.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι το 2016 ξεκινά η δεύτερη φάση του στρατηγικού σχεδιασμού για την έξοδο της χώρας από την κρίση και για την ανάπτυξη, η οποία θα έχει δύο όψεις. Η πρώτη είναι η εφαρμογή της συμφωνίας με τους εταίρους και η δεύτερη αφορά στις εσωτερικές δεσμεύσεις προς τα κοινωνικά στρώματα «που προσδιορίζουν το κοινωνικό και ταξικό πρόσημο της κυβέρνησης».

Αναφερόμενος στο Ασφαλιστικό τόνισε ότι μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου θα έχει κατατεθεί η πρόταση, γεγονός που αποτελεί το τελευταίο βήμα πριν την αξιολόγηση. «Στόχος μας είναι η πρώτη αξιολόγηση να ολοκληρωθεί σύντομα αλλά με προστασία των αδυνάτων» είπε.

Τόνισε ότι κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης είναι να μη μειωθούν περαιτέρω οι κύριες συντάξεις και παράλληλα να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.

Ο Πρωθυπουργός παρουσιάσε τις 11 δράσεις της κυβέρνησης για το πρώτο εξάμηνο του 2016:

 • Εφαρμογή του νόμου που έχει ψηφιστεί για τις τηλεοπτικές άδειες. «Τίποτα δεν θα σταθεί εμπόδιο για να ξεκαθαρίσει το τοπίο αυτό» είπε χαρακτηριστικά.
 • Νέος αναπτυξιακός νόμος για την παραγωγική αναδιάρθρωση της χώρας
 • Νομοσχέδιο για την αναδιαμόρφωση της δημόσιας διοίκησης
 • Ψήφιση ρυθμίσεων για την κάρτα ανασφάλιστων και μεταρρυθμίσεις στο χώρο της Υγείας.
 • Νομοσχέδιο για την κοινωνική οικονομία και τις κοινωνικές επιχειρήσεις
 • Νομοσχέδιο για την αλλαγή των όρων χρηματοδότησης της έρευνας
 • Κατάθεση νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό και την παραγωγικότητα των ιδιωτικών και δημόσιων έργων.
 • Κατάθεση νομοσχεδίου για την αναθεώρηση των δημοσίων συμβάσεων.
 • Νομοσχέδιο για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων
 • Έκδοση ΚΥΑ μέχρι το Φεβρουάριο για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων
 • Νόμος για την οικειοθελή αποκάλυψη της φοροδιαφυγής. «Θα είναι η τελευταία ευκαιρία για όσους απέκρυψαν έσοδα που είχαν μεταβιβάσει σε τράπεζες του εξωτερικού» τόνισε.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «τη χρονιά που φεύγει οι Κασσάνδρες διαψεύστηκαν» και ότι η κυβέρνηση άντεξε κάτω από δύσκολες συνθήκες. «Άλλοι δεν άντεξαν και έχουν αστάθεια» είπε.

Απευθυνόμενος στους υπουργούς του ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση θα κριθεί από το έργο της και υπογράμμισε την ανάγκη επιτάχυνσης και βελτίωσης του συντονισμού του κυβερνητικού έργου. «Κάθε υπουργός πρέπει να ιεραρχήσει τις προτεραιότητές του και να θέσει χρονοδιογράμματα. Δεν δικαιολογούνται οι καθυστερήσεις. Όλοι σε αυτή την αίθουσα κρινομαστε» τόνισε.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση στηρίζεται σε μία «συμπαγή και αδιατάραχη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, εχοντας τη στήριξη του λαού» και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το 2016 η χώρα «θα οδηγηθεί στο ξέφωτο με σταδιακή έξοδο από την κρίση».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk