Σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών το Σάββατο για Ασφαλιστικό-διεθνή κατάσταση

Σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αργηγών μετά την επιστροφή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη Ρώμη ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο σε επικοινωνία που είχε μαζί του σήμερα. Γεροβασίλη: Υποχρέωση η συνεννόηση

Σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών μετά την επιστροφή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη Ρώμη ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο σε επικοινωνία που είχε μαζί του σήμερα Πέμπτη. Το συμβούλιο θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος μεθαύριο, Σάββατο.

Ο κ. Τσίπρας επικοινώνησε με τον κ. Παυλόπουλο την ώρα που ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν έτοιμος επιβιβαστεί στο αεροπλάνο για το επίσημο ταξίδι του στη Ρώμη. Του είπε την πρόθεσή του και εξέφρασε την επιθυμία του να γίνει Σάββατο καθώς την Κυριακή θα είναι στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό και την Δευτέρα στο Παρίσι για Συνέδριο για την Κλιματική Αλλαγή.

Ο κ. Παυλόπουλος του είπε να επικοινωνήσει με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς για να καθοριστεί η ημέρα του Συμβουλίου και εν συνεχεία να του υποβάλλει επίσημο αίτημα, κάτι που έγινε, και θα αναλάβει αυτός να τους προσκαλέσει. Τα τηλέφωνα του κ. Παυλόπουλου προς τους πολιτικούς αρχηγούς αναμένεται να γίνουν την Παρασκευή.

Ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε επίσης τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις επαφές στο εν εξελίξει ταξίδι του σε Ισραήλ και Παλαιστίνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρωθυπουργός θεωρεί ότι χρειάζεται απόφαση όλων των πολιτικών αρχηγών για τα μεγάλα θέματα θα έθουν στη Βουλή, όπως το Ασφαλιστικό αλλά και για τη διεθνή κατάσταση όπως διαμορφώνεται με το προσφυγικό και την ρωσοτουρκική κρίση. Επίσης η ατζέντα του συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών θα περιλαμβάνει επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, και τα θέματα Παιδεία και Συνταγματική Αναθεώρηση.

Στο συμβούλιο δεν θα συμμετάσχει η Χρυσή Αυγή, ενώ θα συμμετέχουν η Ενωση κεντρώων υπό τον κ. Λεβέντη. Η Νέα Δημοκρατία θα λάβει μέρος με τον μεταβατικό πρόεδρ της κ. Γ. Πλακιωτάκη.

Ο κυβερνητικός εταίρος και πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος δήλωσε στο Βήμα ότι ανταποκρίνεται αμέσως στη σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών.

Σε δήλωσή του επίσης στο Βήμα ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε ότι «εφόσον γίνει υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας βεβαίως και θα συμμετάσχω. Θα επικοινωνήσω αμέσως με τον κ. Παυλόπουλο για να μάθω πότε θα γίνει». Σε ερώτηση ποια θα είναι η στάση του αν του ζητηθεί συναίνεση για το Ασφαλιστικό είπε: «Το Ασφαλιστικό είναι μια υποχρέωση της κυβέρνησης. Εμείς είμαστε αντιπολίτευση».

«Η αγωνία μου για τη σωτηρία της χώρας με κάνει να ζητήσω από το Συμβούλιο των Πολιτικών αρχηγών τον σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης» δήλωσε ο Βήμα ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης ο οποίος αναφέρει επίσης ότι δεν πρόκειται αν του ζητηθεί να δώσει τη συναίνεσή του για το Ασαφλιστικό λέγοντας χαρακτηριστικά «Συναίνεση αλά καρτ δεν δίνω».

Η πρόεδρος του ΠαΣοΚ Φώφη Γεννηματά συνεδριάζει με τα στελέχη του κόμματος για τη στάση που θα κρατήσουν στην πρόταση του Πρωθυπουργού.

Ο προσωρινός πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Γ. Πλακιωτάκης σε δήλωσή του στο Βήμα ανέφερε: «θα πρέπει να μάθουμε την ατζέντα του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών και αμέσως μετά θα συνεννοηθώ με τους 4 υποψήφιους προέδρους σε κοινή σύσκεψη. Θα διαμορφώσουμε τη θέση μας την οποία θα αναπτύξουμε στο Συμβούλιο χωρίς παρέκλιση».

«Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να πάρει μέρος σε ένα διάλογο-παρωδία, που έχει στόχο να κάνει το λαό συνένοχο στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και κεφαλαίου και σε μέτρα, όπως είναι η διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης, που αποτελούν αιτία πολέμου για το εργατικό-λαϊκό κίνημα» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το κόμμα.

Αναλυτικά: «Η πρόταση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, για σύγκληση του Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, γίνεται για να πετύχει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση των αστικών πολιτικών δυνάμεων, ώστε να εξασφαλίσει ένα και μοναδικό στόχο: Να καλλιεργήσει κλίμα ψευδεπίγραφης συναίνεσης, δήθεν «εθνικής ομοψυχίας», έτσι ώστε να αποσπάσει την ανοχή των κομμάτων και του λαού στα μέτρα σφαγιασμού του, που έχει ήδη δρομολογήσει μετά την ψήφιση του τρίτου μνημονίου, την ψήφιση, με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και fast track διαδικασίες, προαπαιτούμενων και την προετοιμασία νέων αντιλαϊκών μέτρων.

»Επίσης, η σύγκληση του Συμβουλίου συνδέεται και με τις πρόσφατες διεθνείς εξελίξεις, στο πλαίσιο των οποίων η κυβέρνηση προωθεί την περαιτέρω εμπλοκή της χώρας μας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή, με τεράστιους κινδύνους για τον ελληνικό λαό, απαιτώντας απ’ αυτόν επίσης ανοχή και συναίνεση στις επιδιώξεις του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ.

»Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να πάρει μέρος σε ένα διάλογο-παρωδία, που έχει στόχο να κάνει το λαό συνένοχο στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και κεφαλαίου και σε μέτρα, όπως είναι η διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης, που αποτελούν αιτία πολέμου για το εργατικό-λαϊκό κίνημα. Η όποια συζήτηση και η κατάθεση των προτάσεων των πολιτικών κομμάτων, κάλλιστα μπορεί να γίνει στα πλαίσια των διαδικασιών της βουλής.

»Καμία συναίνεση, καμία ανοχή. Ο λαός να ορθώσει το ανάστημα του, να οργανώσει την πάλη του, για να παρεμποδίσει τα βάρβαρα μέτρα, να ανατρέψει τελικά το ίδιο το σύστημα, που φέρνει κρίσεις, φτώχεια, ανεργία και πολέμους».


Γεροβασίλη: Υποχρέωση η συνεννόηση

«Η σύγκληση του συμβούλιου πολιτικών αρχηγών αμέσως μετά την επιστροφή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη Ρώμη, που ζήτησε σήμερα το πρωί ο Πρωθυπουργός Α. Τσίπρας από τον Π. Παυλόπουλο, έχει αντικείμενο την ενημέρωση σχετικά με τις εξελίξεις γύρω από το προσφυγικό (μετά και τις σχετικές επαφές του Πρωθυπουργού στο εξωτερικό), καθώς και τον διάλογο για την κοινωνική ασφάλιση» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η κυβερνητική εκπρόσωπος.

«Δεδομένου ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση έχει κατ’ εξοχήν χαρακτήρα μακράς πνοής, η κυβέρνηση θεωρεί υποχρέωσή της να αναζητήσει κοινά σημεία με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, ενόψει και της επικείμενης διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk