Ολάντ: Πρέπει να αρχίσει η συζήτηση για το χρέος

Στο ελληνικό χρέος, στο προσφυγικό και στο Κυπριακό αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος υποδεχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Στο ελληνικό χρέος, στο προσφυγικό και στο Κυπριακό αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος υποδεχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Τι θα ήταν η Γαλλία χωρίς την Ελλάδα και η Ελλάδα χωρίς τη Γαλλία, ήταν το μήνυμα στήριξης του Ολάντ, που πρόσθεσε ότι η συζήτηση για το χρέος πρέπει να αρχίσει, ενώ πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις.

Ο γάλλος πρόεδρος έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο λίγο μετά τις 6 το απόγευμα της Πέμπτης και αφού κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη.

Στις δηλώσεις μπροστά στις κάμερες ο κ. Παυλόπουλος διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα τηρήσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της, ωστόσο επισήμανε ότι δεν μπορούμε να παραμείνουμε στις πολιτικές λιτότητας.

Πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρξουν αλλαγές αναφορικά με το πρόγραμμα και την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, πάντα με σεβασμό στις διατάξεις του ESM.

Για το προσφυγικό ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε πως μόνο όσοι δεν γνωρίζουν τι έχει προσφέρει ο ελληνικός λαός στους πρόσφυγες έχουν αιτιάσεις για τους ελληνικούς χειρισμούς και κάλεσε την Ευρώπη να λύσει το πρόβλημα με όρους αλληλεγγύης και συνεργασίας. «Πρέπει να φυλάξουμε τα σύνορά μας και από την άλλη πρέπει να προστατεύσουμε τον άνθρωπο» ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος.

Ζήτησε, δε, να ενεργοποιηθεί η Ευρώπη και να ασκήσει η Γαλλία το ειδικό της βάρος, για να σταματήσει ο πόλεμος στην Συρία που δημιουργεί το προσφυγικό πρόβλημα και αποτελεί πηγή ανθρωπιστικής κρίσης.

Για το Κυπριακό ανέφερε πως δεν μπορούμε να ανεχτούμε την παράταση της κατοχής στο βόρειο τμήμα της Κύπρου.

Κλείνοντας, διαβεβαίωσε τον πρόεδρο Ολάντ: «Η Ελλάδα θα παραμείνει και θα αγωνιστεί μέσα στην Ευρώπη και μέσα στην Ευρωζώνη, θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα τιμήσει την εμπιστοσύνη που της δείξατε».

«Να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος»

Από την πλευρά του ο γάλλος πρόεδρος ανέφερε πως είναι γνωστές οι προσπάθειες του ελληνικού λαού και οι μεταρρυθμίσεις που έχουν λάβει χώρα, πρόσθεσε όμως πως χρειάζονται κι άλλες προσπάθειες. «Το έχω πει, το επόμενο βήμα θα είναι η συζήτηση για το χρέος, βεβαίως πρέπει να ξεκινήσει» είπε.

Τόνισε ότι η Γαλλία στήριξε την Ελλάδα στις διαπραγματεύσεις του Ιουλίου και ζήτησε να μείνει πιστή στις δεσμεύσεις της.

Αναγνώρισε ότι η Ελλάδα είχε πολύ σημαντικές προκλήσεις να αντιμετωπίσει και εξήρε τον ρόλο του κ. Παυλόπουλου την επομένη του δημοψηφίσματος στο να δεσμευτούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις στην παραμονή της χώρας στην ΕΕ.

«Ο ρόλος σας ήταν σημαντικός» είπε ο κ. Ολάντ και πρόσθεσε ότι «η Γαλλία στήριξε αυτή την πρωτοβουλία. Αλλωστε τι θα ήταν η Ελλάδα χωρίς την Γαλλία και η Γαλλία χωρίς την Ελλάδα». Συνεχίζοντας ανέφερε ότι «η Γαλλία ήταν σε όλες τις σημαντικές στιγμές της ιστορίας της Ελλάδας στο πλευρό της Ελλάδας».

«Η επίσκεψή μου έχει και έναν άλλο σκοπό, να πείσουμε γαλλικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα. Το ζητούμενο είναι η δημιουργία θέσεων απασχόλησης και όχι μόνο η πειθαρχία, αν και η πειθαρχία είναι απαραίτητη. Αν κάποιος αγαπάει την Ελλάδα, επενδύει στην Ελλάδα» είπε ο γάλλος πρόεδρος.

Απαντώντας σε όσα είπε ο έλληνας πρόεδρος για το προσφυγικό ο κ. Ολάντ υπογράμμισε πως πρέπει να στηρίξουμε την Ελλάδα, γιατί τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα. «Ο πόλεμος στην Συρία έχει οδηγήσει περισσότερους από τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες να περιφέρονται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη. Η λύση πρέπει να είναι πολιτική και η Γαλλία θα συνεισφέρει προς αυτή την κατεύθυνση».

Για το κυπριακό ανέφερε ότι είναι ένα καθαρά ευρωπαικό ζήτημα που αφορά μία χώρα μέλος της ΕΕ, που πρέπει να στηρίξουμε για να βρει τον προσανατολισμό της και τάχθηκε υπέρ της εξεύρεσης λύσης.

Κατά την τελετή της επίσημης υποδοχής ο κ. Ολάντ έγινε θερμά δεκτός από τον κ. Παυλόπουλο και επιθεώρησε το τιμητικό άγημα της Προεδρικής Φρουράς.

Στην είσοδο του Προεδρικού Μεγάρου τον γάλλο πρόεδρο υποδέχτηκαν ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης.

Λίγο μετά τις 8μμ της Πέμπτης ολοκληρώθηκε η κατ’ ιδίαν συνάντηση των Προκόπη Παυλόπουλου και Φρανσουά Ολάντ ενώ ακολούθησε η παρασημοφόρηση του γάλλου προέδρου. Ο κ. Ολάντ παρασημοφορήθηκε με τον Μεγαλόσταυρο του Σωτήρος και ο κ. Παυλόπουλος με τον Μεγαλόσταυρο της Λεγεώνας της Τιμής.

Το επίσημο δείπνο

Στην προσφώνησή του κατά το επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο ο κ. Παυλόπουλος έθεσε το θέμα της διευθέτησης του δημόσιου χρέους και του τερματισμού της πολιτικής λιτότητας. Υπογράμμισε ότι ο ελληνικός λαός θα φανεί απολύτως συνεπής στις υποχρεώσεις του, ωστόσο παρατήρησε ότι στην πορεία, και ενόψει αυτής της συνέπειας του ελληνικού λαού, και οι εταίροι μας οφείλουν να προβούν στις αναγκαίες διορθώσεις.


Η προσφώνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

«Η ως σήμερα πορεία της Ευρωζώνης αποδεικνύει ότι η άνευ όρων πολιτική αυστηρής λιτότητας και σιδηράς δημοσιονομικής πειθαρχίας δεν οδηγεί νομοτελειακώς στην αναπτυξιακή προοπτική, την οποία τόσον έχει ανάγκη η Ευρωζώνη και, εν τέλει, η Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της» ανέφερε ο Πρόεδρος.

Υπογράμμισε ότι όπως απέδειξαν οι τελευταίες εκλογές, οι Έλληνες εκφράσθηκε υπέρ της παραμονής στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη, γνωρίζοντας τις τεράστιες θυσίες που συνεπαγόταν μια τέτοια επιλογή.

Αναφερόμενος στο ρόλο της Γαλλίας και του κ. Ολάντ στις δύσκολες στιγμές που πέρασε η Ελλάδα, ο κ. Παυλόπουλος, αφού τόνισε ότι καλωσορίζει στην Αθήνα έναν ευπατρίδη και μεγάλο φίλο της Ελλάδας, ευχαρίστησε θερμά τον γάλλο πρόεδρο λέγοντας ότι «σε μια δύσκολη συγκυρία για την χώρα μου η Γαλλία και εσείς προσωπικώς συμβάλατε τα μέγιστα προκειμένου η Ελλάδα να μείνει στην Ευρωπαϊκη Ένωση και στον σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης».

Για το προσφυγικό ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι οι Ευρωπαίοι οφείλουμε να διαχειρισθούμε το πρόβλημα προστατεύοντας τα σύνορα της ΕΕ, αλλά πρωτίστως τους πρόσφυγες.

Ισχυρό μήνυμα στήριξης προς τον ελληνικό λαό απηύθυνε ο Φρ.Ολάντ κατά την αντιφώνησή του στο δείπνο.

«Κάνατε μια επιλογή ευθύνης» είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό για τη Συμφωνία της 13ης Ιουλίου. Η Ευρώπη τότε επέλεξε την αλληλεγγύη και πλέον πρέπει να υπάρξει πρόοδος όσον αφορά το δημόσιο χρέος, πρόσθεσε.

«Παραμένοντας στην ευρωζώνη, μπορείτε να υπολογίζετε στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη» υπογράμμισε σημειώνοντας ότι «στις 19 Αυγούστου, ο ESM υιοθέτησε τριετές πρόγραμμα 86 δισ. ευρώ. Μέχρι το τέλος του μηνός, 2 δισ. ευρώ θα εκταμιευθούν ως πρώτη υποδόση κατόπιν εξέτασης των δεσμεύσεων που ήδη έχουν εφαρμοσθεί, ενώ η εκταμίευση 15 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα λάβει χώρα αμέσως μετά. Η Γαλλία θα παρακολουθεί το θέμα στενά» είπε.

Για το χρέος είπε: «Επιθυμία μου είναι να προχωρήσουμε, ώστε να γίνει ελάφρυνση του χρέους για την οικονομία. Αυτό αποτελεί τμήμα της συνολικής απόφασης».

Ο κ. Ολάντ αναφέρθηκε στην προσπάθεια που πρέπει να ολοκληρώσει η Ελλάδα. «Θα πρέπει να επανιδρυθεί το ελληνικό κράτος, ώστε να είναι σε θέση να απαντήσει στις προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά του, όπως για παράδειγμα να εξασφαλίσει την πραγματική ισότητα όλων ενώπιον της φορολογίας, να προσφέρει στους πολίτες ποιοτικές δημόσιες υπηρεσίες, ιδιαίτερα στους τομείς της παιδείας και της υγείας, να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις της ανάπτυξης και της απασχόλησης, ενώ το ποσοστό της ανεργίας παραμένει στο ιλιγγιώδες ποσοστό του 26,5% του ενεργού πληθυσμού».

Σχετικά με το προσφυγικό ο κ. Ολάντ τόνισε ότι «η Ελλάδα είναι τα σύνορά μας, ο προμαχώνας μας, είναι ευρωπαϊκά σύνορα και πρέπει να τα προστατεύσουμε», ενώ αναφερόμενος στα «hot spots», τόνισε ότι πρέπει να είναι αξιοπρεπή.

Ειδική αναφορά επιφύλαξε ο κ. Ολάντ και στον Προκόπη Παυλόπουλο, εξαιρώντας τη μακρά πολιτική σταδιοδρομία και την ευρυμάθεια του, κάνοντας λόγο για έναν «φίλο της Γαλλίας».

Πολλές φορές ο Ολάντ, μίλησε εκτός χειρογράφου ενω εντυπωσιάστηκε με τα γαλλικά του Προκόπη Παυλόπουλου. Ο τελευταίος είχε επιλέξει και ένα πρωτότυπο δρώμενο για να τιμήσει τον καλεσμένο του. Είκοσι αγόρια και κορίτσια του Λυκείου Ελληνίδων φορούσαν παραδοσιακές ελληνικές φορεσιές.

Στο δείπνο παρευρέθησαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ.Δραγασάκης, ο πρόεδρος της Βουλής Ν.Βούτσης, καθώς και αρκετοί υπουργοί όπως μεταξύ αλλων οι Κοτζιάς, Μπαλτάς, Γεροβασίλη, Μουζάλα, Φίλης, Ξυδάκης, η στρατιωτική ηγεσία του τόπου, ο γάλλος πρέσβης. ο πρώην πρεσβευτής της Γαλλίας στην Αθήνα, ο Πέτρος Μολυβιάτης, η κυρία Λαλαούνη, η Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα, ο Σπ. Φλογαΐτης, ο Ανδρ. Καραμπίνης, προσωπικός γιατρός του Προέδρου της Δημοκρατίας. Καθώς και έλληνες επιχειρηματίες που είτε εμπορεύονται γαλλικά προιόντα είτε δραστηριοποιούνται στη Γαλλία, Την Νέα Δημοκρατία εκπροσώπησε η Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ παρευρέθηκαν αρκετοί διπλωμάτες καθώς και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού και επιστημονικού κόσμου. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ενώ είχαν προσκληθεί 100 καλεσμένοι παραβρέθηκαν 90 ενώ απουσίαζαν οι πρώην Πρόεδροι της Δημοκρατίας Παπούλια και Σαρτζετάκης.

Εγκάρδιο το κλίμα που επικράτησε στο επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο. Γνωστός ψαροφάγος ο Φρανσουά Ολάντ, το δείπνο το οποίο επιμελήθηκε ο σεφ του Προεδρικού Μεγάρου – περιελάμβανε γαρίδες με ούζο, ρύζι με μπρόκολο και αρωματικά βότανα, σφυρίδα ψητή με χόρτα καρότα και αρωματικά φυτά, τούρτα σοκολάτα και γαλλικό καφέ. Επίσης ήπιαν γαλλικά και ελληνικά κρασιά. Χωροταξικά το τραπέζι ακολούθησε το σχήμα «Π» με αποτέλεσμα ο Φρανσουά Ολάντ να είχε συνεχώς επαφή με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Προκόπη Παυλόπουλο. Ενώ η Ντόρα Μπακογιάννη καθόταν απέναντι. Η τελευταία είχε σύντομη ομιλία με τον Ολάντ, ενώ κάποια στιγμή «έστησαν» πηγαδάκι μαζί με τον Π. Καμμένο.

Καλεσμένος στο επίσηο δείπνο ήταν και ο πρώην αρχιμάγειρας του Μεγάρου επί Κ. Καραμανλή. Στη συνομιλία που είχε με τον γάλλο πρόεδρο του είπε ότι είναι προσωπικός φίλος του αρχιμάγειρα του Μεγάρου των Ιλυσσίων. Οι δύο τους μίλησαν για αρκετή ώρα ακόμη και για συνταγές. Οταν ο Ολάντ τον ρώτησε αν έχει επαφή με τον γάλλο αρχιμάγειρα του, του απάντησε ότι συναντιώνται κάθε χρόνο στη Γαλλία σε ένα κάμπ αρχιμαγείρων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk