Noυάρ στην Αθηναία
Η κλασική «Διπλή ταυτότητα» («Double indemnity», ΗΠΑ, 1944) που επαναπροβάλλεται στην Αθηναία (Χάρητος 50, Κολωνάκι, τηλ. 210 7215.717) είναι μία από τις πρώτες σπουδαίες ταινίες του Μπίλι Γουάιλντερ. Αρχετυπικό φιλμ νουάρ από μυθιστόρημα του Τζέιμς Κέιν, που με τη σειρά του εμπνεύστηκε από αληθινό περιστατικό (το είχε καλύψει ως αστυνομικός ρεπόρτερ). Είναι η κατάμαυρη ιστορία του σχεδίου δολοφονίας ενός ανθρώπου από τη σύζυγο (απόλυτη μοιραία γυναίκα η Μπάρμπαρα Στάνγουικ) που θέλει τα λεφτά της ασφάλειας και τον ασφαλιστή εραστή της (Φρεντ Μακ Μάρεϊ). Ατμόσφαιρα, πλοκή, μουσική και φυσικά χαρακτήρες, με έναν θαυμάσιο Εντουαρντ Τζ. Ρόμπινσον να κλέβει την παράσταση στον β’ ρόλο του ντετέκτιβ της ασφαλιστικής εταιρείας που αντιλαμβάνεται την κομπίνα. Προτάθηκε για επτά Οσκαρ αλλά δεν κέρδισε σε καμία κατηγορία.

«Kάρμεν» από τη Νότια Αφρική
Η εκρηκτική χορεύτρια και χορογράφος Ντάντα Μασιλό από τη Νότια Αφρική βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των ευρωπαϊκών σκηνών με την ανατρεπτική «Λίμνη των κύκνων» της, που παρουσιάστηκε και στην Αθήνα. Τώρα εμφανίζεται στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού της Καλαμάτας προτείνοντας, από κοινού με τους 13 χορευτές της ομάδας The Dance Factory, μια «Κάρμεν» ιδωμένη για πρώτη φορά με τα μάτια μιας γυναίκας χορογράφου. Μια Κάρμεν ερωτική, προκλητική και παράλληλα ανεξάρτητη, εικονοκλαστική, πέρα από κάθε κλισέ. Θεαματική, ανατρεπτική και σίγουρα εκπληκτικά χορευτική, αυτή η «Κάρμεν» φιλοδοξεί να συγκλονίσει και να κερδίσει το κοινό δοξάζοντας τον χορό σε όλες του τις διαστάσεις. Στις 19/7, στην Κεντρική Αίθουσα του Μεγάρου Χορού, στις 22.00.


Μικρή Επίδαυρος

«Τραγούδια με αίμα»
«Τραγούδια με αίμα. Τραγούδια από πέτρα. Τραγούδια για το όνειρο που πάντα θα κυνηγάμε. Τραγούδια για να ξορκίσουμε τους εφιάλτες, που και τότε και τώρα μας περικυκλώνουν». Αυτό είναι το σκεπτικό των δύο συναυλιών του Θάνου Μικρούτσικου, όπως το περιγράφει ο ίδιος και αφορά τις δύο συναυλίες του, στις 24 και 25 Ιουλίου, στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου. Ο συνθέτης θα καθήσει στο πιάνο. Ερμηνεύουν οι: Αφροδίτη Μάνου, Κώστας Θωμαΐδης. Συμμετέχουν: Θύμιος Παπαδόπουλος, πνευστά, και Θοδωρής Οικονόμου, πιάνο. Ωρα έναρξης: 21.30.

θέατρο


Σαίξπηρ στην Πειραιώς

Τον «Ιούλιο Καίσαρα» του Σαίξπηρ ανεβάζει ο γνωστός στη χώρα μας λιθουανός σκηνοθέτης Τσέζαρις Γκραουζίνις. Προσεγγίζει τη σαιξπηρική τραγωδία με φόντο το ηθικό κενό αλλά και την «κουλτούρα του φόβου» που ενδημούν στον σύγχρονο δυτικό κόσμο του 21ου αιώνα. Μέσα από τον σαρκασμό των πολιτικών μεθοδεύσεων αναστοχάζεται πάνω στα ζητήματα εξουσίας αλλά και επίλυσης των συγκρούσεων που τέθηκαν από τον μεγάλο ελισαβετιανό δραματουργό. Μετάφραση: Μίνως Βολανάκης, δραματουργική επεξεργασία: Τσέζαρις Γκραουζίνις – Μάρω Παπαδοπούλου, σκηνικά – κοστούμια: Kenny MacLellan, μουσική: Martynas Bialobzeskis, φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος. Παίζουν: Παναγιώτης Αθανασόπουλος, Αφροδίτη Αντωνάκη, Γιώργος Γάλλος, Δημοσθένης Ελευθεριάδης, Δημήτρης Ημελλος, Αλέξανδρος Λογοθέτης, Κώστας Μπερικόπουλος, Μάρω Παπαδοπούλου, Χρήστος Σαπουντζής, Γιάννης Στάνκογλου, Συμεών Τσακίρης. Παραστάσεις την Τετάρτη και την Πέμπτη στην Πειραιώς 260 (21.00).
Ο «Αίας» περιοδεύει

Ο Νίκος Κουρής ερμηνεύει τον Αίαντα στην ομώνυμη τραγωδία του Σοφοκλή που ανεβαίνει σε σκηνοθεσία του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου. Θέμα της το πολεμικό – ηρωικό ιδεώδες και η αντιπαράθεση με τον πολιτικό συμβιβασμό. Μετάφραση: Δ. Ν. Μαρωνίτης, μουσική: Νίκος Κυπουργός, σκηνογραφία: Ελένη Μανωλοπούλου, χορογραφίες: Αγγελική Στελλάτου, φωτισμός: Σάκης Μπιρμπίλης. Παίζουν: Μαρία Πρωτόπαππα, Γιάννης Τσορτέκης, Ελένη Ουζουνίδου, Γιάννος Περλέγκας, Παντελής Δεντάκης κ.ά. Την Παρασκευή 24 Ιουλίου στην Αρχαία Ολυμπία (Αρχαίο Θέατρο Φλόκα), στις 21.00.
«Προμηθέας Δεσμώτης»

Ο «Προμηθέας Δεσμώτης» του Αισχύλου παρουσιάζεται σε περιοδεία σε μετάφραση Γιώργου Μπλάνα και σκηνοθεσία Κώστα Φιλίππογλου. Κίνηση – καλλιτεχνική συνεργασία: Φρόσω Κορρού, σκηνικά -κοστούμια: Kenny MacLellan, μουσική: Lost Bodies, σχεδιασμός φωτισμών: Νίκος Βλασόπουλος. Τον Προμηθέα ερμηνεύει ο Τάσος Νούσιας. Παίζουν: Γεράσιμος Γεννατάς (Ηφαιστος, Ωκεανός), Δημήτρης Κουρούμπαλης (Κράτος, Ερμής), Marlene Kaminski (Ιώ). Κορυφαίες του Χορού οι Αικατερίνη Λούρα και Ιριδα Μάρα.
«Ρήσος» στη Ρηγίλλης

Τον «Ρήσο» του Ευριπίδη (;) παρουσιάζει, σε μετάφραση Κώστα Τοπούζη, η Κατερίνα Ευαγγελάτου, σε δική της σκηνοθεσία και δραματουργία. Χορογραφία: Πατρίσια Απέργη, κοστούμια: Βασιλική Σύρμα, φωτισμοί: Γιώργος Τέλλος και Στέλλα Κάλτσου, σχεδιασμός ήχου – ηχοληψία: Κώστας Μιχόπουλος, συνεργάτις αρχιτέκτων: Ιλυα Τασιούλα. Βοηθοί σκηνοθέτη: Αμαλία Νίνου, Ελένη Τσιμπρικίδου, Ελένη Κουτσιούμπα. Παίζουν: Προμηθέας Αλειφερόπουλος, Ορφέας Αυγουστίδης, Αντριάν Κολαρίτζ, Γιώργος Κουτλής, Ερρίκος Μηλιάρης, Αργύρης Πανταζάρας κ.ά. Παραστάσεις ως τις 9 Αυγούστου στο Λύκειον του Αριστοτέλους στην οδό Ρηγίλλλης (20.30).
«Αχαρνής»

Ο Γιάννης Κακλέας σκηνοθετεί τους «Αχαρνής» του Αριστοφάνη, σε δική του απόδοση. Η δραματουργική επεξεργασία είναι της Εύης Σαραγά. Σκηνικά: Μανόλης Παντελιδάκης, κοστούμια: Εύα Νάθενα, μουσική: Σταύρος Γασπαράτος, χορογραφία: Αγγελική Τρομπούκη, φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης και μουσική διδασκαλία: Λία Βίσση. Παίζουν: Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Αρης Σερβετάλης, Φάνης Μουρατίδης, Λεωνίδας Καλφαγιάννης, Σωκράτης Πατσίκας κ.ά. Παραστάσεις στις Σέρρες (20/7), στην Αλεξανδρούπολη (21/7), στην Κομοτηνή (22/7) και στην Καβάλα (25-26/7). Στις 21.00.
«Ηλέκτρα» στο Badminton

Η «Ηλέκτρα» του Ευριπίδη από τον Σπύρο Ευαγγελάτο στο θέατρο Badminton. Μετάφραση: Κ. Χ. Μύρης, σκηνογραφία: Γιώργος Πάτσας. Με τους Μαρίνα Ασλάνογλου, Ρένη Πιττακή, Γιάννη Βόγλη, Θανάση Κουρλαμπά, Θοδωρή Κατσαφάδο, Γιώργο Ψυχογιό, Αγγελο Μπούρα κ.ά. Από Τετάρτη ως Σάββατο στις 20.30, ως τις 26.9.2015. Με υπέρτιτλους σε ξένες γλώσσες.
«Το τάβλι» στην Ακαδημία

Σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Λάλου παίζεται «Το τάβλι» του Δημήτρη Κεχαΐδη στην αυλή του θεάτρου της Ακαδημίας Πλάτωνος (Βοτανικός). Παίζουν: Σαμουήλ Ακίνολα και Στέφανος Μουαγκιέ. Πέμπτη – Σάββατο στις 21.15 και Κυριακή στις 20.00.
μουσική


Το «Canto General» του Μίκη

Το «Canto General» του Πάμπλο Νερούδα, σε μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, παρουσιάζεται στις 25 Ιουλίου στο Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου και στις 27 Ιουλίου στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Ωρα έναρξης: 21.00. Μουσική διεύθυνση: Jean Golgevit. Συμμετέχει χορωδία από τη Βρετάνη. Ωρα έναρξης: 21.00.
εκθέσεις


Χαδούλης στη Μύκονο

Ο Γιώργος Χαδούλης παρουσιάζει στην Γκαλερί Σκουφά Μυκόνου την έκθεσή του με τίτλο «Βράχοι και κεραμικά». Πρόκειται για μια έκθεση που εστιάζει στις ιδιότητες και στη φυσική δομή των χρωμάτων, στοιχεία που πάντα γοητεύουν τον ζωγράφο. Θα παρουσιασθούν μια σειρά ζωγραφικά έργα με λάδι και μεικτές τεχνικές, όπως και χειροποίητα ζωγραφισμένα κεραμικά. Διάρκεια ως την Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015.
Φωτογραφίες στο Φεστιβάλ

Η φωτογραφική ενότητα του Βασίλη Βρεττού «Mise en abyme / Ο εαυτός μέσα στον εαυτό» αναφέρεται σε «ιστορίες μέσα στις ιστορίες» γνωστών και αγνώστων ηρώων που σκηνοθετούν οι ίδιοι τον τρόπο και τον τόπο του εαυτού τους για τον φακό αποδομώντας και επαναδομώντας τη συμβατή τους ταυτότητα και ενθέτοντας στην εικόνα τα αντικείμενα – υποκείμενα που επιθυμούν να τους περιβάλλουν. Επιμέλεια: Ιρις Κριτικού. Πειραιώς 260 (ως 31/7). Ωρες λειτουργίας: 19.00-23.00. Είσοδος δωρεάν.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ