Σε ισχύ από τα τέλη Μαΐου η υγειονομική κάλυψη ανασφαλίστων

Περί τα τέλη Μαΐου εκτιμάται ότι θα τεθεί σε εφαρμογή η κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ), η οποία είναι σε διαβούλευση, για την καθολογική εφαρμογή όλων των ανασφάλιστων πολιτών στις δημόσιες δομές υγείας.

Περί τα τέλη Μαΐου εκτιμάται ότι θα τεθεί σε εφαρμογή η κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ), η οποία είναι σε διαβούλευση, για την καθολογική εφαρμογή όλων των ανασφάλιστων πολιτών στις δημόσιες δομές υγείας. Αυτό σημαίνει ότι εκείνο το χρονικό διάστημα οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να κάνουν αίτηση στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) προκειμένου να προμηθευτούν το βιβλιάριο υγείας ανασφαλίστων.

Όπως αναφέρθηκε το απόγευμα της Δευτέρας από τους αναπληρωτές υπουργούς Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Δημήτρη Στρατούλη, πρόσβαση στις δημόσιες δομές υγείας θα έχουν όλοι ανεξαιρέτως οι ανασφάλιστοι πολίτες οι οποίοι κατοικούν μόνιμα στην Ελλάδα και έχουν νομιμοποιητικά έγγραφα. Αυτό ισχύει για όσους είναι άνω των 18 ετών. Για τα παιδιά και τους εφήβους η ύπαρξη νομιμοποιητικών εγγράφων δεν είναι απαραίτητη.
«Είναι πολιτική απόφασή μας να μην υπάρξουν εισοδηματικά κριτήρια» τόνισε ο κ. Στρατούλης, ενώ ο κ. Ξανθός εξέφρασε τον φόβο μη τυχόν δοθεί με το μέτρο αυτό «σήμα» για απασφάλιση του πληθυσμού. «Είναι κάτι το οποίο δεν επιθυμούμε» πρόσθεσε. Παράλληλα, παραδέχθηκε ότι με το μέτρο αυτό δεν υπάρχει αυτόματη εξίσωση των ανασφάλιστων πολιτών με τους ασφαλισμένους στις διαγνωστικές – εργαστηριακές εξετάσεις.
Σήμερα οι ασφαλισμένοι στην πλειονότητά τους καταφεύγουν για προληπτικές εξετάσεις στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα αφού λόγω μειωμένων προϋπολογισμών τα νοσοκομεία αδυνατούν να τους καλύψουν. Οι δε λίστες αναμονής είναι μεγάλες.
Οι ανασφάλιστοι όμως θα πρέπει να εξυπηρετούνται από τα ιατρεία των νοσοκομείων. «Τα εργαστήρια των δημοσίων νοσοκομείων και τα Κέντρα Υγείας βρίσκονται σε δύσκολη θέση λόγω ελλείψεων υλικών και προσωπικού» παραδέχθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, σημειώνοντας ότι το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί με την ενδυνάμωση του τομέα της Υγείας.
«Σήμερα το σύστημα υγείας δοκιμάζεται στην καθημερινότητά του. Είναι σε τροχιά λειτουργικής κατάρρευσης πάρα πολλές δομές και υπάρχει κίνδυνος σιγά-σιγά οι ασφαλισμένοι, με τις συμμετοχές που πληρώνουν, να μετατραπούν σε λειτουργικά ανασφάλιστους» είπε ο κ. Ξανθός.
«Θα εφαρμόσουμε το πρόγραμμα μέχρι τέλους»
Όπως ανέφερε ο κ. Στρατούλης, «η αντιμνημονιακή κυβέρνηση της Αριστεράς θα επιμείνει στο πρόγραμμά της και θα πάει μέχρι τέλους για την εφαρμογή του. Όποια συμφωνία γίνει με τους δανειστές δεν θα ακυρώνει τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις και τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού που εγκρίθηκαν με 161 ψήφους».
Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η αναμόρφωση του προϋπολογισμού για την Υγεία το δεύτερο εξάμηνο του 2015. «Πρέπει να υπάρξει ένας έντιμος συμβιβασμός και η κυβέρνηση να κάνει στη συνέχεια τις αναπροσαρμογές που πρέπει να κάνει» είπε. Επίσης, εξέφρασε την ανάγκη αναδιανομής του πλούτου στην Ελλάδα μέσα από ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk