Το ζήτημα των υδρογονανθράκων αφορά σε όλο το νησί και όχι μόνο ένα μέρος του νησιού ξεκαθάρισε ο Έσπεν Μπαρθ Άιντε, δίνοντας το στίγμα των προσπαθειών που θα γίνουν προκειμένου να ξεκινήσουν πάλι οι συνομιλίες στην Κύπρο. Ο ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά από τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο, υπήρξε σαφής ότι το ενεργειακό δεν μπορεί παρά να συζητηθεί μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων πριν από τη λύση. Ωστόσο, απέφυγε να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

«Εργάζομαι ενεργά και με τις δύο πλευρές στην Κύπρο, με την Ελλάδα και την Τουρκία. Σκοπός είναι η αποκλιμάκωση και η επιστροφή στις συνομιλίες, η συνέχιση των οποίων είναι προς το συμφέρον όλων» σημείωσε ο κ. Άιντε, καλώντας όλες τις πλευρές να αποφύγουν την κλιμάκωση.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας υπογράμμισε ότι πρέπει να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για την επιστροφή στις συνομιλίες. «Αυτό σχετίζεται με διάφορους παράγοντες. Η παρουσία του «Μπαρμπαρός» είναι ένας από αυτούς τους παράγοντες» δήλωσε, για να προσθέσει χαρακτηριστικά: «Πρέπει όμως όλοι στην Κύπρο να πιστεύουν αξιόπιστα ότι το ζήτημα των υδρογονανθράκων αφορά σε όλο το νησί και όχι μόνο μέρος του νησιού, αλλά και να υπάρξει ένας εποικοδομητικός τρόπος να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο εντός του οποίου οι δύο πλευρές μπορούν να σκεφτούν επί του κοινού μέλλοντός τους» που θα αφορά και στα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες.
Ο κ. Άιντε αναφέρθηκε σε «ένα πακέτο ιδεών που είναι αλληλοσυνδεδεμένες και προσπαθούμε να τις αναπτύξουμε». Αυτές θα συζητηθούν με τον Νίκο Αναστασιάδη και τον Ντερβίς Έρογλου. Ο κ. Άιντε εξέφρασε την πεποίθηση ότι και οι δύο ηγέτες είναι αφοσιωμένοι στη λύση. Όπως είπε όμως, «οι δύο πλευρές είναι, παγκοσμίως, ειδικοί στο πώς να μη λύνουν το πρόβλημά τους».
Το πρόβλημα είναι κοινό άρα απαιτούνται λύσεις που θα βρεθούν από κοινού εξήγησε ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών. «Οι υδρογονάνθρακες», είπε, «είναι μία πολύ καλή ευκαιρία διότι αν αξιοποιηθούν έπειτα από μία συμφωνία, από ένα κράτος με μία οικονομία, θα είναι πολύ ευκολότερο να βρεθεί τρόπος να μεταφερθεί το αέριο στις αγορές, ενώ θα υπάρχουν σταθεροί πολιτικοί θεσμοί που θα διευκολύνουν τις επενδύσεις από ξένες εταιρείες. Υπάρχουν επιχειρήματα που άπτονται θεμάτων ασφαλείας εναντίον της λύσης και επιχειρήματα που άπτονται οικονομικών θεμάτων υπέρ της λύσης. Όταν το λέω στα μέρη συμφωνούν, αλλά όταν επιστρέφουν στο τραπέζι κοιτούν ποιος θα κινηθεί πρώτος» κατέληξε.
Από την πλευρά του, ο κ. Βενιζέλος, στις δικές του, χωριστές, δηλώσεις τόνισε ότι η Αθήνα στηρίζει την επανάληψη των συνομιλιών «στο πλαίσιο που έχει συμφωνηθεί το Φεβρουάριο του 2014» με το Κοινό Ανακοινωθέν. «Αλλά για να γίνει αυτό δεν πρέπει να υπάρχουν προσβολές και περισπάσεις. Υπάρχουν τρόποι να επαναληφθούν οι συνομιλίες. Χρειάζονται, όμως, πρωτοβουλίες, τις οποίες πρέπει πρώτα να πάρουν αυτοί που έχουν την ευθύνη για την κρίση που δημιουργήθηκε» σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών, απευθυνόμενος στην Άγκυρα.
Ερωτηθείς δε για το αν η αποχώρηση του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Μπαρμπαρός» εξακολουθεί να αποτελεί προϋπόθεση ώστε να επανεκκινήσουν οι συνομιλίες, ο κ. Βενιζέλος απάντησε στέλνοντας σαφές μήνυμα: «Η παρουσία του «Μπαρμπαρός» και οι δραστηριότητές του συνιστούν μία προσβολή του διεθνούς δικαίου. Εδώ μιλάμε για μία διαδικασία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος είναι ο θεσμός που κατ’εξοχήν υπηρετεί το διεθνές δίκαιο».
Την ίδια στιγμή, στην Κύπρο, ο αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα ενέργειας Έιμος Χοκστάιν και ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Άβιγκντορ Λίμπερμαν είχαν επαφές με την κυπριακή ηγεσία. Όπως προκύπτει, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Αναστασιάδης αναμένεται να επισκεφθεί το Τελ Αβίβ στις 2 Δεκεμβρίου για συνομιλίες με τον Βενιαμίν Νετανιάχου.
Παράλληλα, η τουρκική εφημερίδα «Milliyet» προβάλει εκτενώς με δημοσίευμα της τη διεξαγωγή, από την Πέμπτη, μεγάλης νατοϊκής άσκησης με κωδική ονομασία «Γαλάζια Φάλαινα 2014» στην οποία συμμετέχουν η Τουρκία, που είναι η φιλοξενούσα χώρα, οι ΗΠΑ, η Βρετανία και το Πακιστάν. Η Άγκυρα επιδιώκει την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προβολή της άσκησης και η «Milliyet» αναφέρει ότι επελέγη η περιοχή κοντά στο «Οικόπεδο 12» της κυπριακής ΑΟΖ για να σταλούν μηνύματα στη Λευκωσία και διεθνώς.