Η ιδέα είναι απλή και ως εκ τούτου καλή. Βλέπετε, οι γειτονικοί λαοί έχουν συνήθως πολλά κοινά στην κουζίνα τους, ακόμη κι αν τους χωρίζει μια όμορφη θάλασσα και μερικές άσχημες αναμνήσεις. Ετσι, λοιπόν, η Μαρία Εκμεκτσίογλου, καθηγήτρια γαστρονομίας στο Πανεπιστήμιο Halic και ιδιοκτήτρια του εστιατορίου Maria’s στο Ετιλέρ, με πολλές ακόμη περγαμηνές στη συνταγογραφία, ανέλαβε να καταγράψει τις γεύσεις τής από ’δω πλευράς του Αιγαίου, ενώ ο Γκιοκτσέν Αντάρ, ερευνητής της γαστρονομίας, με 13 σχετικά βιβλία στο ενεργητικό του, τις από ’κει. Το αποτέλεσμα είναι μια συλλογή δεκάδων πιάτων, που χωρίζονται σε κατηγορίες (σούπες, πιλάφια, πίτες, θαλασσινά και ψάρια, γλυκά κ.ά.) και εκφράζουν το πάντρεμα δύο γαστρονομικών πολιτισμών, του ελληνικού και του τουρκικού. Αν και οι συνταγές της Εκμεκτσίογλου φαίνονται εκ πρώτης όψεως πιο οικείες στα γευστικά μας δεδομένα, έχει μεγάλο ενδιαφέρον να εντοπίσει κανείς την οικειότητα και σε εκείνες του Αντάρ και να πειραματιστεί φτιάχνοντάς τες, εμπλουτίζοντας το τραπέζι του με γεύσεις… κοντινές. Λαχανικά με κιμά, χταπόδι γιαχνί με μαστίχα, φαρφάλες με αγκινάρες και γαρίδες, πίτα με καπνιστό σολομό και φασολάδα με σπανάκι και παστουρμά είναι μερικές από αυτές.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 15 Ιουνίου 2014.