Προχωρά η κυβέρνηση στη δημιουργία της «μικρής ΔΕΗ», κάνοντας παράλληλα όσες βελτιώσεις είναι δυνατόν να γίνουν στο νοσμοσχέδιο, το οποίο δεν θα κατατεθεί την Πέμπτη αλλά την ερχόμενη Τετάρτη στη Βουλή. Αυτή η καθυστέρηση δεν οφείλεται στην ουσία του νομοσχεδίου αλλά στο γεγονός ότι ο αρμόδιος υπουργός Ι. Μανιάτης θα συνοδεύσει την Πέμπτη τον Πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά στη Σύνοδο Κορυφής, ενώ από την Δευτέρα ως την Τετάρτη θα βρίσκεται στο Λονδίνο όπου θα έχει συνάντησεις με επενδυτές προκειμένου να τους ενημερώσει για τις έρευνες και τους διαγωνισμούς για τους υδρογονάνθρακες.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου, έπειτα από πρωτοβουλία του ΠαΣοΚ για το θέμα αυτό -συμμετείχαν οι Ι. Μανιάτης, Π. Κουκουλόπουλος, Χρ. Πρωτόπαπας, Π. Ρήγας Δημ. Καρύδης και Α. Παπαγεωργίου, Κ. Μαθιουδάκης, Δ. Σταμάτης και Στ. Παπασταύρου- αποφασίστηκε να προχωρήσει η κυβέρνηση στην απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας παρά τις έντονες αντιδράσεις. Το σκεπτικό είναι ότι δεν πρέπει να δοθεί η εντύπωση ότι δεν σέβεται τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και ότι υπαναχωρεί στα προαπαιτούμενα. Παράλληλα όμως στο νομοσχέδιο θα ενσωματωθεί σειρά βελτιώσεων που θα λαμβάνουν υπόψη τις ανησυχίες των τοπικών κοινωνιών αλλά θα διασφαλίζουν και τα συμφέροντα όλων των καταναλωτών.

Συγκεκριμένα αποφασίστηκαν οι ακόλουθες αλλαγές και δόθηκαν οι εξής διευκρινήσεις :

– Διασφαλίζονται πλήρως τα ασφαλιστικά δικαιώματα όσων εργαζομένων μετακινηθούν στη μικρή ΔΕΗ και εξακολουθούν να ισχύουν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

-Οι υδάτινοι πόροι της ΔΕΗ που χρησιμοποιούνταν για άρδευση θα συνεχίσουν να αξιοποιούνται από τους αγρότες.

-Η μικρή ΔΕΗ δεν θα πάρει ένα πελατολόγιο – φιλέτο από τη ΔΕΗ αλλά οι πελάτες θα είναι ισομερώς και δίκαια ι κατανεμημένοι στις δύο επιχειρήσεις.

-Σε όσες περιοχές υπήρχε σχεδιασμός για νέο εργοστάσιο από τη ΔΕΗ όπως πχ η Φλώρινα, θα τεθεί πρόβλεψη για «επενδυτικό πριμ», δηλαδή θα έχει προβάδισμα στον διαγωνισμό όποιος ενδιαφερόμενος δεσμευτεί για νέες επενδύσεις. Με άλλα λόγια θα υπάρξει ένα εύλογο τίμημα και δεν θα ληφθεί υπόψη μόνο η χρηματιστηριακή αξία.

-Τα ισχύοντα δικαιώματα των πελατών του δικτύυ της ΔΕΗ θα μεταφερθούν ως υποχρεώσεις στον ιδιώτη.

-Η σύμβαση για την παραχώρηση του 30% της ΔΕΗ σε ιδιώτες θα συζητηθεί στη Βουλή ώστε να διασφαλιστεί η μέγιστη διαφάνεια.

Τ’έλος, όλα το ποσό που θα προκύψει από την συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση δεν θα ενισχύσει τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά το επενδυτικό έργο της ΔΕΗ.