Η Ρωσία προωθεί νέο σχέδιο ψηφίσματος για την ουκρανική κρίση, που περιστρέφεται γύρω από την «ανθρωπιστική καταστροφή» που διαπιστώνει στις ανατολικές επαρχίες -κάτι που δεν συμμερίζονται οι δυτικές χώρες- και περιλαμβάνει έκκληση για παύση πυρός και «εθνικό διάλογο».

Παράλληλα, οι φιλορώσοι αυτονομιστές στο Ντονέτσκ κατέλαβαν και το υποκατάστημα της Κεντρικής Τράπεζας, οδηγώντας το Κίεβο σε αναστολή της λειτουργίας της.

Η ρωσική αντιπροσωπεία στα Ηνωμένα Έθνη κυκλοφόρησε νέο προσχέδιό της για την ουκρανική κρίση, το οποίο περιλαμβάνει τα σημεία δύο προηγούμενων κειμένων που τελικά δεν πέρασαν. Το νέο προσχέδιο καλεί σε άνοιγμα διαύλων για παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στην ανατολική Ουκρανία, κατάπαυση πυρός και διάλογο.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο ρώσος πρεσβευτής Βιτάλι Τσούρκιν, το ψήφισμα περιλαμβάνει αυτή τη φορά και αναφορά στην εδαφική κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας. Η προσθήκη αυτή, υποστήριξε, έχει ως στόχο να κινήσει την υποστήριξη όλων των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Το κλίμα στο Συμβούλιο δεν είναι ευνοϊκό για την Ρωσία σε σχέση με την ουκρανική κρίση. Ακόμη και σχέδιο για ανακοίνωση το Σάββατο που καταδίκαζε τα επεισόδια στη ρωσική πρεσβεία στο Κίεβο δεν πέρασε τελικά επειδή καταψήφισε η Λιθουανία, θεωρώντας πως έλειπε η απαραίτητη καταδίκη στην πολύνεκρη κατάρριψη του ουκρανικού αεροσκάφους από φιλορώσους ενόπλους.

Στο ίδιο το ουκρανικό έδαφος, το πρωί της Τρίτης οι φιλορώσοι ένοπλοι στο Ντονέτσκ είχαν θεμελιώσει τον έλεγχό τους στο εκεί υποκατάστημα της Κεντρικής Τράπεζας (NBU). Οι υπάλληλοι της τράπεζας είχαν απομακρυνθεί την προηγούμενη ημέρα ενώ θέσεις στην είσοδο και στην περίμετρο του κτιρίου έπαιρναν οι ένοπλοι.

Όπως ανέφερε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων μέλος της «φρουράς», η επιχείρηση προετοιμαζόταν τον τελευταίο μήνα. Στόχος είναι η οικονομική ανεξαρτησία του «αυτόνομου Ντονέτσκ» με κατάληψη των υπηρεσιών νομισματικής πολιτικής.

Η περιφέρεια παραμένει μετέωρη μεταξύ του ελέγχου των φιλορώσων ενόπλων και τον κλοιό των ουκρανικών δυνάμεων. Η κατάρριψη του ουκρανικού αεροσκάφους το Σάββατο από τους ενόπλους, με 49 νεκρούς στρατιώτες, έχει βαθύνει το αδιέξοδο.

Βερολίνο: Ανοικτό το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων

Οι ηγέτες της ΕΕ ενδεχομένως να επωφεληθούν της Συνόδου Κορυφής την ερχόμενη εβδομάδα για να συζητήσουν το ζήτημα της επιβολής περαιτέρω κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

«Αν η Ρωσία ευθύνεται για τη συνεχιζόμενη αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας, τότε θα είναι αναπόφευκτες οι περαιτέρω αποφάσεις. Δεν καταλήξαμε αν βρισκόμαστε τώρα σε αυτό το σημείο» εξήγησε.