Ο Χουάν Μανουέλ Σάντος επανεξελέγη στην προεδρία της Κολομβίας εξασφαλίζοντας στον β’ γύρο το 50,9% των ψήφων έναντι 45% του αντιπάλου του Όσκαρ Σουλουάγα.

Η αποχή κινήθηκε στο 53% ποσοστό σαφώς μικρότερο από το 60% του πρώτου γύρου, ο οποίος είχε γίνει στις 25 Μαΐου.

Ο νυν πρόεδρος έδωσε το στίγμα του από την πρώτη στιγμή της νίκης: έγραψε τη λέξη PAZ (ειρήνη) στην παλάμη του χεριού του. Και την έστρεψε προς τους δημοσιογράφους και τους φωτογράφους που βρέθηκαν στο εκλογικό του κέντρο τη στιγμή της νίκης.

«Η ιστορία έχει τις στιγμές της και αυτή είναι η στιγμή να τελειώσουμε με αυτή την σκληρή διαμάχη. Η ειρήνη είναι η ευκαιρία να βάλουμε μπροστά βαθιές μεταρρυθμίσεις.

» Το μήνυμα σήμερα απευθύνεται επίσης και στους αντάρτες των FARC και του ELN: Αυτό είναι το τέλος. Αυτό είναι το τέλος 50 χρόνων βίας. Δεν ήταν, δεν είναι και δεν θα είναι εύκολο» είπε ο νικητής των εκλογών στην πρώτη του ομιλία μετά την επισημοποίηση του αποτελέσματος.

Ο ίδιος έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι ειρήνη δεν σημαίνει ατιμωρησία. «Θα είναι μια δίκαιη ειρήνη».

Ο Σάντος κατάφερε να ανατρέψει το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των προεδρικών, όταν ο αντιπαλός του Όσκαρ Σουλουάγα κατάφερε να πάρει σημαντική διαφορά.

Υπενθυμίζεται ότι ο Σουλουάγα είχε ταχθεί κατά των ειρηνευτικών συνομιλιών με τους αριστερούς αντάρτες των FARC, δεσμευόμενος να «παγώσει» την διαδικασία, η οποία ξεκίνησε το 2012.

Ο Σουλουάγα αποτελούσε την «επέκταση» του τέως προέδρου της Κολομβίας Άλβαρο Ουρίμπε, ο οποίος στα χρόνια τις προεδρίας τους πολέμησε σκληρά τους αντάρτες με υπουργό Άμυνας τον νυν πρόεδρο Μανουέλ Σάντος. Σημειώνεται ότι ο Ουρίμπε δεν έχει κρύψει το ενδιαφέρον του να επανέλθει στα πράγματα.