Λοβέρδος: Ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την προκήρυξη 600 θέσεων

Μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία ανάθεσης της αξιολόγησης των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ κανένας διοικητικός υπάλληλος δεν χάνει τη δουλειά του, συμφώνησαν σήμερα, Δευτέρα, ο υπουργός Παιδείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος και οι πρυτάνεις των οκτώ πανεπιστημίων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων.

Μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία ανάθεσης της αξιολόγησης των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ κανένας διοικητικός υπάλληλος δεν χάνει τη δουλειά του, συμφώνησαν σήμερα, Δευτέρα, ο υπουργός Παιδείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος και οι πρυτάνεις των οκτώ πανεπιστημίων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων.

Στη συνέχεια, φυσικά, θα τηρηθεί η συμφωνία για την προκήρυξη 600 θέσεων διοικητικών υπαλλήλων που θα μπουν στη διαδικασία της διαϊδρυματικής κινητικότητας, δηλαδή δεν θα απολυθούν, από το σύνολο των 1.046 που είναι σε διαθεσιμότητα.

Ήδη με ανακοίνωση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης ξεκίνησαν οι διαδικασίες που είχαν συμφωνηθεί από την κυβέρνηση για την επανατοποθέτηση 600 συνολικά διοικητικών υπαλλήλων που τελούν σε διαθεσιμότητα από οκτώ ΑΕΙ, σε δεκαπέντε συνολικά ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Από εδώ και πέρα οι διοικητικοί υπάλληλοι που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα καλούνται εντός αποκλειστικής προθεσμίας 15 ημερών από τη δημοσίευση της ανακοίνωσης στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης να υποβάλουν αίτηση προτίμησης, συνοδευόμενη από τα απαραίτητα δικαιολογητικά, στις Διευθύνσεις Διοικητικού – Προσωπικού των φορέων προέλευσης.

Εντός πέντε ημερών από την υποβολή των αιτήσεων, οι διευθύνσεις διοικητικού των ΑΕΙ προέλευσης θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τη σύνταξη των πινάκων συνδρομής κριτηρίων. Στη συνέχεια, αποστέλλουν το σύνολο των σχετικών στοιχείων στο ΑΣΕΠ, το οποίο εκδίδει τους προσωρινούς πίνακες διάθεσης των υπαλλήλων.

Οι διοικητικοί υπάλληλοι που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα καλούνται εντός 5 ημερών από την έκδοση των προσωρινών πινάκων να καταθέσουν τις ενστάσεις τους οι οποίες εξετάζονται στη συνέχεια από το αρμόδιο Τριμελές Ειδικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Στη συνέχεια, το ΑΣΕΠ καταρτίζει και εκδίδει τους τελικούς πίνακες διάθεσης των υπαλλήλων. Μετά την υποβολή τυχόν αιτήσεων θεραπείας και την εξέτασή τους, εκδίδονται οι οριστικοί πίνακες διάθεσης των υπαλλήλων. Τελικά, ο φορέας υποδοχής (ΑΕΙ και ΤΕΙ) εκδίδει τις αποφάσεις μετάταξης – μεταφοράς.

Αξιολόγηση

Όσον αφορά την ανάθεση της αξιολόγησης σε εταιρεία, που ανέφερε ο υπουργός κ. Λοβέρδος στη συνάντησή του με τους πρυτάνεις, αυτή αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί ως τις 30 Ιουνίου οπότε θα ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις επί του θέματος. Το πρωί της Τρίτης, όπως αναφέρουν πηγές, θα αναρτηθεί στον δικτυακό τόπο του υπουργείου η σχετική προκήρυξη για την εταιρεία που θα αναλάβει το έργο.

Ο υπουργός Παιδείας ζήτησε στη συνάντησή του τη Δευτέρα με τους πρυτάνεις, να τηρηθούν αυστηρά τα χρονοδιαγράμματα που τέθηκαν και να στείλουν οι διοικήσεις των πανεπιστημίων τα οργανογράμματα με τις ανάγκες τους σε διοικητικό προσωπικό.

«Η διαθεσιμότητα στα ΑΕΙ έγινε χωρίς αξιολόγηση» είπε ο νέος υπουργός Παιδείας και σε αυτό δέχτηκε συγχαρητήρια από την πλευρά των πρυτάνεων.

Αιχμές για την προηγούμενη ηγεσία

Την ίδια στιγμή συνεχίζεται η αναστάτωση στον χώρο των ΑΕΙ, καθώς οι διοικητικοί υπάλληλοι των ιδρυμάτων κρατούν κλειστό το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και η διοίκηση της πανελλαδικής ομοσπονδίας τους συνεδριάζει αύριο, Τρίτη, για να λάβει αποφάσεις για το συγκεκριμένο θέμα.

Στην επίκληση από πλευράς πρυτάνεων του περιεχομένου έκθεσης αξιολόγησής τους από την προηγούμενη διοίκηση του υπουργείου Παιδείας, ο κ. Λοβέρδος απάντησε: «Δεν έχω λάβει καμία τέτοια έκθεση· αν την είχα θα την είχα κάνει σημαία, να είστε σίγουροι».

«Κάποιοι μου λένε -δεν τολμώ να το υιοθετήσω γιατί δεν ξέρω- ότι υπήρξαν επί μέρους συμφωνίες με κατευναστικό χαρακτήρα για το θέμα των διοικητικών υπαλλήλων, τις οποίες όμως άλλα μέλη της κυβέρνησης δεν αποδέχονταν» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος. «Για τον λόγο αυτό θα κάνουμε όλες τις συναντήσεις μας δημόσια· δημόσια θα τα λέμε με την κυβέρνηση» συνέχισε.

Τα κενά σε υπαλλήλους

Οι πρυτάνεις από την πλευρά τους έθεσαν τα προβλήματα με τα κενά σε διοικητικούς υπαλλήλους. Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου της Πάτρας κ. Γ. Παναγιωτάκης είπε ότι εφέτος η φύλαξη του ιδρύματος θα γίνει με εθελοντική εργασία, στην οποία θα συμμετάσχει και ο ίδιος, ενώ ο αντιπρύτανης του ΑΠΘ κ. Γ. Παντής ανέφερε ότι έχουν καταργηθεί ολόκληροι κλάδοι εργαζόμενων στα ΑΕΙ.

«Ο αριθμός των 880 ατόμων που είχε προβλεφθεί από την προηγούμενη διοίκηση του υπουργείου δεν υπάρχει αν δεν προκύψει από την αξιολόγηση» είπε ο κ. Λοβέρδος και ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Ευ. Βενιζέλο για τη συναινετική λύση στην οποία κατέληξαν στο θέμα.

Αξιολόγηση με διεθνή στάνταρ

Ο νέος υπουργός Παιδείας είπε ότι η αξιολόγηση θα γίνει με βάση διαδικασία του ΕΣΠΑ και με διεθνή στάνταρ και δείκτες ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα πελατειοκρατίας.

Πρόσθεσε ακόμη ότι ο ίδιος δεν θα βάλει την υπογραφή του χωρίς αξιολόγηση. «Δεν μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας αξιολόγηση. Με το μάτι θα την κάνουμε; Δεν μπορούμε να παίζουμε με τις ζωές των ανθρώπων» συνέχισε.

«Ένα δεκάμηνο περίπου τα πανεπιστήμια βρίσκονται σε μια απίστευτη διαδικασία λόγω της διαθεσιμότητας» είπε ο αντιπρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Β. Καρδάσης. «Ξέρετε τι θα βγάλει αξιολόγηση; Ότι πρέπει να κάνουμε προσλήψεις στα πανεπιστήμια. Έχουμε σοβαρές ενστάσεις για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε ως σήμερα» συνέχισε.

«Αυτή τη στιγμή στο Πανεπιστήμιο Αθήνας δεν υπάρχει λογιστής» είπε ο αντιπρύτανης του ιδρύματος κ. Θ. Σφηκόπουλος. Όπως είπε, ο ειδικός λογαριασμός του Πανεπιστημίου έχει χάσει τους μισούν υπαλλήλους του και τη διευθύντριά του, ενώ σε διαθεσιμότητα βγήκαν όλοι οι υπάλληλοι που ήταν υπεύθυνοι για την πυρόσβεση στην Πανεπιστημιόπολη Ζωγράφου. «Αυτό το καλοκαίρι η Πανεπιστημιόπολη θα καεί» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σφηκόπουλος, ο οποίος αποκάλυψε ότι σχεδόν κάθε ημέρα γίνονται κλοπές και βανδαλισμοί σε τμήματά του λόγω της έλλειψης σε φύλακες.

«Το πρόβλημα δεν είναι ποσοτικό αλλά κομβικό. Το σύστημα έχει καταρρεύσει γιατί έχουν αφαιρεθεί κρίσιμοι κόμβοι» συνέχισε χαρακτηριστικά ο κ. Σφηκόπουλος.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk