Επιστολή πίεσης για να ξεκινήσει η διαδικασία συγκρότησης της κεντροαριστερής παράταξης απευθύνει η Μεταρρυθμιστική Αριστερά (συμμετέχει στην Ελιά) στον πρόεδρο του ΠαΣοΚ Ευ. Βενιζέλο, στον πρόεδρο της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα, στον πρόεδρο της Δυναμικής Ελλάδας, στις Κινήσεις Πρωτοβουλία Β, Πολιτεία 2012, Νέοι Μεταρρυθμιστές και στους υποψηφίους της Ελιάς στις Ευρωεκλογές.
Τα μέλη της Κίνησης «Μεταρρυθμιστική Αριστερά» συναντήθηκαν την προηγούμενη Πέμπτη και αφού εκτίμησαν το μετεκλογικό τοπίο συνέταξαν την παρακάτω επιστολή, την οποία υπογράφουν οι Ν. Μπίστης, Κ. Θεοδωρόπουλος, Μ. Γλαπεδάκης, και προτείνουν να πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες κοινή συνεδρίαση όλων των συνιστωσών της Ελιάς – Δημοκρατικής Παράταξης ώστε να σχεδιαστούν τα επόμενα πολιτικά και οργανωτικά βήματα της παράταξης.
Αναλυτικά, οι εκτιμήσεις και οι προτάσεις που περιλαμβάνονται στην επιστολή είναι οι ακόλουθες:
«1. Στο αποτέλεσμα των πρόσφατων ευρωεκλογών εκφράστηκε η θέληση των πολιτών
για την συνέχιση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας με την αναγκαία κυβερνητική και πολιτική σταθερότητα. Με την ψήφο τους προς την Ελιά Δημοκρατική Παράταξη οι πολίτες κράτησαν ζωντανό το όραμα της ανασυγκρότησης και της κοινής συμπόρευσης δυνάμεων από τον χώρο της μεταρρυθμιστικής και δημοκρατικής αριστεράς, της οικολογίας, της σοσιαλδημοκρατίας και του φιλελεύθερου κέντρου. Σε αυτό το πλαίσιο η κίνηση θα συμβάλλει με κάθε δυνατό και πρόσφορο τρόπο στο μέτρο των δυνάμεων της ώστε να παρθούν οι αναγκαίες πρωτοβουλίες που αφενός θα δώσουν νέα πνοή στην προσπάθεια ανασυγκρότησης και διεύρυνσης της δημοκρατικής παράταξης με την συμμετοχή νέων δυνάμεων και σχημάτων αφετέρου να συνεχιστεί ο δημόσιος διάλογος για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στο κράτος, στην δημόσια διοίκηση, την οικονομία και την διασφάλιση της αναγκαίας κοινωνικής συνοχής με όλες τις δυνάμεις που κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση με τελικό στόχο την κοινή συμπόρευση και σύμπραξη.
2. Στο πλαίσιο αυτό θεωρούμε αναγκαίο να πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες κοινή συνεδρίαση των συνιστωσών της Ελιάς – Δημοκρατικής Παράταξης και των υποψηφίων για τις ευρωεκλογές που θα σχεδιάσει την πολιτική και οργανωτική συγκρότηση του σχήματος με το οποίο δώσαμε την εκλογική μάχη καθώς και τα επόμενα βήματα.
Παράλληλα θα πάρει όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες που θα οδηγήσουν στην συγκρότηση της Δημοκρατικής παράταξης, αξιοποιώντας κάθε πρόταση που έχει κατατεθεί στον δημόσιο διάλογο. Οι επαφές με κόμματα κινήσεις και πρόσωπα που έχουν κατά καιρούς καταθέσει παράλληλους προβληματισμούς πρέπει να ενταθούν με πρώτο στόχο την συμφωνία πάνω σε ένα πρόγραμμα ριζικών μεταρρυθμίσεων το οποίο θα αποτελέσει και την βάση για την κοινή συμπόρευση.
3. Θεωρούμε αναγκαίο να επισημάνουμε ότι τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά και η πρωτοβουλία πρέπει να εκδηλωθεί άμεσα».