Ο δικηγόρος και συγγραφέας Γιώργος Εμμ. Στεφανάκης είναι ο νέος πρόεδρος του Εθνικού Θεάτρου, με απόφαση του υπουργού Πολιτισμού Πάνου Παναγιωτόπουλου. Να θυμίσουμε ότι η θέση είχε μείνει κενή από την παραίτηση του Σταύρου Ξαρχάκου, το περασμένο καλοκαίρι, λίγο μετά την τοποθέτησή του ως επικεφαλής του Εθνικού. Παράλληλα μέλος του Δ.Σ., στη θέση που κατείχε η Κίττυ Αρσένη έως το θάνατό της, τοποθετήθηκε η ηθοποιός Κατερίνα Χέλμη.
Γεννημένος στην Αθήνα το 1945, ο Γιώργος Εμμ. Στεφανάκης είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής Αθηνών και της Φιλοσοφικής Σχολής του Φράιμπουργκ Ελβετίας, ενώ ολοκλήρωσε τις σπουδές του στα πανεπιστήμια της Χαιδελβέργης και του Βερολίνου. Tο Δικηγορικό Γραφείο «Γεώργιος Eμμ. Στεφανάκης – Aλέξης Στεφανάκης & Συνεργάτες» καλύπτει τομείς οικονομικού εγκλήματος, πνευματικής ιδιοκτησίας, MME, εμπορικού και ευρωπαϊκού δικαίου.
Εχει συμμετάσχει σε επιστημονικές ενώσεις και σωματεία: Μέλος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (1977-1979), Μέλος της Ένωσης Ποινικολόγων, Μέλος της Ένωσης Διεθνούς Ποινικού και Ρωμαϊκού Δικαίου, Μέλος του ΔΣ του URTI (Πανεπιστημιακή Ευρωπαϊκή Τηλεόραση -Παρίσι), Εκλεγμένο μέλος EBU (1981- 1983), Πρόεδρος ΔΣ της Ορχήστρας των Χρωμάτων (από το 1994 έως σήμερα), Αντιπρόεδρος του ΔΣ του Ιδρύματος «Ψύχα» (που επιδοτεί τις αρχαιολογικές ανασκαφές), Φιλος του Ιδρύματος «Ελευθέριος Βενιζέλος», Φίλος του Ιδρύματος «Διεθνής Εταιρεία Ν. Καζαντζάκης».
Διετέλεσε εκπρόσωπος της Αντιπολιτεύσεως στη Γενική Συνέλευση της ΕΡΤ (1977), Αναπληρωτής γενικός διευθυντής της EPT (1979-1981), και Πρόεδρος του Ινστιτούτου των φίλων Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας (2002- 2005).
Εχει υπογράψει πολλά έργα και δεκάδες δημοσιεύματα με θέμα την νομική επιστήμη και την τέχνη.