Λαφαζάνης: Η κυβέρνηση δεν έχει πολιτική νομιμοποίηση

Η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ θα ωφελήσει τη Δημοκρατία και το λαό, τονίζει ο Π.Λαφαζάνης, λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε ότι το ποσοστό του 2012 δεν ήταν ευκαιριακό. Μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5 συμπλήρωσε ότι υπάρχει θέμα πολιτικής νομιμοποίησης της κυβέρνησης.

Η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ θα ωφελήσει τη Δημοκρατία και το λαό, τονίζει ο Π.Λαφαζάνης, λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε ότι το ποσοστό του 2012 δεν ήταν ευκαιριακό. Μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5 συμπλήρωσε ότι υπάρχει θέμα πολιτικής νομιμοποίησης της κυβέρνησης.{{{ audio1 }}}

«Πολιτική νομιμοποίηση η κυβέρνηση αυτή δεν είχε για να εφαρμόζει αυτό το τροϊκανό μνημονιακό πρόγραμμα, διότι άλλα μάς έλεγε πριν τις εκλογές και άλλα εφάρμοσε μετεκλογικά. Όλο αυτό το διάστημα, αυτή η πολιτική και λαϊκή έγκριση δεν υπάρχει.

» Πολύ περισσότερο τώρα, μετά τις ευρωεκλογές, διότι η ΝΔ είναι δεύτερο κόμμα και το ΠΑΣΟΚ ή Ελιά, όπως μεταλλάχθηκε, είναι τέταρτο κόμμα και με ένα ποσοστό χαμηλότερο από το εθνικό του ΠΑΣΟΚ και δεν υπάρχει κοινοβουλευτική, αριθμητική βάση για τη συνέχιση αυτής της πολιτικής.»

Ο κ. Λαφαζάνης είπε ακόμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έκανε κυβέρνηση με όσους ήταν διατεθειμένοι να στηρίξουν ένα συνεπές, σταθερό, αντιμνημονιακό και προοδευτικό πρόγραμμα.

«Θα κάνουμε κυβέρνηση με δυνάμεις αριστερές, προοδευτικές, αυτές που είναι αποφασισμένες να στηρίξουν με σταθερότητα και συνέπεια ένα αντιμνημονιακό, προοδευτικό πρόγραμμα. Το πρόγραμμα δηλαδή που είναι στον πυρήνα των αντιλήψεων του ΣΥΡΙΖΑ.

» Εάν είχαμε εθνικές εκλογές και το ερώτημα ετίθετο από εμάς σε αυτή τη βάση και ψήφιζαν οι πολίτες σε αυτή τη βάση, θα ήταν όλοι υποχρεωμένοι να κάνουν αντίστοιχες τοποθετήσεις και το αποτέλεσμα θα ήταν νομίζω πολύ διαφορετικό και υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ πολύ διαφορετικό.»

Συγκεκριμένα τη Δευτέρα 26 Μαΐου ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ,Παναγιιώτης Λαφαζάνης μίλησε στους Μπάμπη Παπαπαναγιώτου και Άρη Ραβανό για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος.

Για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος

«Είναι πρωτιά που θα ωφελήσει τη Δημοκρατία, τον τόπο και το λαό. Είναι καθαρή, αδιαμφισβήτητη νίκη και πρώτη φορά που ένα κόμμα της Αριστεράς και μάλιστα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς έρχεται πρώτο σε εκλογές, στη σύγχρονη πολιτική ιστορία. Ο ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε ότι το ποσοστό που πήρε στις προηγούμενες εθνικές εκλογές δεν ήταν περιστασιακό και ποσοστό μιας εφήμερης ανόδου που ήρθε από το 4% στο 27% για να φύγει.

Βεβαίως υπάρχει (θέμα πολιτικής νομιμοποίησης της κυβέρνησης). Πολιτική νομιμοποίηση η κυβέρνηση αυτή δεν είχε για να εφαρμόζει αυτό το τροϊκανό μνημονιακό πρόγραμμα, διότι άλλα μάς έλεγε πριν τις εκλογές και άλλα εφάρμοσε μετεκλογικά. Όλο αυτό το διάστημα, αυτή η πολιτική και λαϊκή έγκριση δεν υπάρχει. Πολύ περισσότερο τώρα, μετά τις ευρωεκλογές, διότι η Ν.Δ. είναι δεύτερο κόμμα και το ΠΑΣΟΚ ή Ελιά, όπως μεταλλάχθηκε, είναι τέταρτο κόμμα και με ένα ποσοστό χαμηλότερο από το εθνικό του ΠΑΣΟΚ και δεν υπάρχει κοινοβουλευτική, αριθμητική βάση για τη συνέχιση αυτής της πολιτικής. Είχαμε ευρωεκλογές, αλλά με ειδικά χαρακτηριστικά και βασικό εθνικό, πολιτικό ρόλο, διότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία στηρίζεται στο μπόνους των 50 εδρών του καλπονοθευτικού εκλογικού νόμου. Αυτό το δώρο δίδεται στο πρώτο κόμμα και η Ν.Δ., όπως και να δείτε το εκλογικό αποτέλεσμα, δεν είναι πρώτο κόμμα.

Εμείς, θα κάναμε κυβέρνηση με όσους ήταν διατεθειμένοι να στηρίξουν ένα συνεπές, σταθερό, αντιμνημονιακό και προοδευτικό πρόγραμμα. Θα κάνουμε κυβέρνηση με δυνάμεις αριστερές, προοδευτικές, αυτές που είναι αποφασισμένες να στηρίξουν με σταθερότητα και συνέπεια ένα αντιμνημονιακό, προοδευτικό πρόγραμμα. Το πρόγραμμα δηλαδή που είναι στον πυρήνα των αντιλήψεων (του ΣΥΡΙΖΑ). Εάν είχαμε εθνικές εκλογές και το ερώτημα ετίθετο από εμάς σ’ αυτή τη βάση και ψήφιζαν οι πολίτες σ’ αυτή τη βάση, θα ήταν όλοι υποχρεωμένοι να κάνουν αντίστοιχες τοποθετήσεις και το αποτέλεσμα θα ήταν νομίζω πολύ διαφορετικό και υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ πολύ διαφορετικό.»

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk