Στις 12 τα μεσάνυχτα της Πέμπτης το υπουργείο Οικονομικών ανακάλεσε την εγκύκλιο με τις οδηγίες για τη δήλωση του φόρου υπεραξίας από μεταβιβάσεις ομολόγων του ελληνικού δημοσίου από ξένους επενδυτές.

Συγκεκριμένα από το γραφείο του υπουργού κ. Γιάννη Στουρνάρα ανακοινώθηκαν τα εξής:
-«To Υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνει ότι η εγκύκλιος 1117 της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων που αναφέρεται στη διαδικασία δήλωσης του φόρου υπεραξίας από μεταβιβάσεις ομολόγων του ελληνικού δημοσίου από ξένους επενδυτές, ανακαλείται».

Νωρίτερα, την Πέμπτη σήμανε συναγερμός στις διεθνείςαγορές με τα ελληνικάομόλογα, τα οποία δέχθηκαν ισχυρότατες πιέσεις, οι οποίες μάλιστα αποδίδονται σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία σεφορολογικούςλόγους.

Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερ, σήμερα κυκλοφόρησε μεταφρασμένη στα Αγγλικά στο Χρηματιστήριο της Γερμανίας, η εγκύκλιος του γενικού γραμματέα Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρη με την οποία επιβάλλεται αναδρομικός φόρος, από τον Φεβρουάριο του 2012 έως τον Ιανουάριο του 2014, στους ξένους κατόχους ελληνικών κρατικών και εταιρικών ομολόγων.

Συγκεκριμένα, ο φόρος που κυμαίνεται από 20% για τα φυσικά πρόσωπα και φθάνει το 33% για τα νομικά πρόσωπα θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι την 25η Ιουνίου. Η εγκύκλιος ορίζει ότι οι επενδυτές του εξωτερικού, που δικαιούνται απαλλαγής του φόρου, θα πρέπει να προσκομίσουν στην εφορία όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά προκειμένου να απαλλαγούν από τη φορολόγηση.

Ενδεικτικά, η απόδοση του 10ετούς έχει εκτοξευτεί στο 6,77% (από 6,32% χθες) και το περιθώριο (διαφορά απόδοσης έναντι του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου) έχει φθάσει το 5,44%. Η απόδοση του νέου 5ετούς ομολόγου έφθασε στο 5,11%, ενώ είχε εκδοθεί με επιτόκιο χαμηλότερο του 5%.

Μετά τον συναγερμό στις διεθνείς αγορές αλλά και την κατακόρυφη πτώση του ελληνικού χρηματιστηρίου, το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να αντιδράσει και χαρακτηρίζει «παντελώς αναληθή» τα δημοσιεύματα για αναδρομική φορολόγηση ή πρόθεση αναδρομικής φορολόγησης της υπεραξίας από μεταβιβάσεις ομολόγων του Δημοσίου που κατέχουν ξένους επενδυτές και οι οποίες γίνονται από την 1ηΙανουαρίου εφέτος και εφεξής.

Σύμφωνα με το υπουργείο, ουδεμία φορολόγηση υφίσταται στις υπεραξίες αυτές, ενώ οι υπεραξίες που προέκυψαν από 29/2/2012 έως 31/12/2013, φορολογούνται με τις παλιές διατάξεις του νόμου 4051/2012, εκτός και εάν προβλέπεται ευμενέστερη μεταχείριση στις συμβάσεις αποφυγής διπλής φορολογίας. Μάλιστα, προστίθεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, η κυβέρνηση έχει στόχο τη μείωση της φορολογίας και αυτό αποδεικνύεται και από την κατάργηση του συγκεκριμένου νόμου (4051/2012) από 1/1/2014.

Σημειώνεται ότι, τα δημοσιεύματα αυτά προκάλεσαν την αύξηση τωνspreadsστα 10ετή ελληνικά ομόλογα ακόμη και στις 680 μονάδες βάσης σε σύγκριση με τα αντίστοιχα γερμανικά ομόλογα. Στην ελληνική δευτερογενή αγορά ομολόγων (ΗΔΑΤ) υπήρξαν, σύμφωνα με στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, εντολές πώλησης ελληνικών ομολόγων ύψους 188 εκατ. ευρώ.