Το μέτρο των πραγμάτων

Πριν ακόμη ψηφιστεί από τον ελληνικό λαό, πριν ακόμη ασκήσει οιαδήποτε εθνική ή διεθνή αρμοδιότητα, ο Αλέξης Τσίπρας πέτυχε κάτι που δεν έχει πετύχει κανένας άλλος πολιτικός: ένα ντοκιμαντέρ για τον εαυτό του.

Το μέτρο των πραγμάτων | tovima.gr
Πριν ακόμη ψηφιστεί από τον ελληνικό λαό, πριν ακόμη ασκήσει οιαδήποτε εθνική ή διεθνή αρμοδιότητα, ο Αλέξης Τσίπρας πέτυχε κάτι που δεν έχει πετύχει κανένας άλλος πολιτικός: ένα ντοκιμαντέρ για τον εαυτό του.
Δεν το κατάφεραν έως τώρα ούτε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ούτε ο Ανδρέας Παπανδρέου, ακόμη λιγότερο οι διάδοχοί τους.
Δεν το κατάφεραν ο Τσόρτσιλ, ούτε ο Ντε Γκωλ, ούτε ο Αντενάουερ, ούτε ο Μιτεράν, ούτε ο Μπλερ… Και μόνο στο τέλος της μακράς ζωής της η Μάργκαρετ Θάτσερ ευτύχησε να γίνει ταινία με τη Μέριλ Στριπ στον ομώνυμο ρόλο.
Αντιθέτως ο κ. Τσίπρας αποτελεί ήδη αντικείμενο ενός ντοκιμαντέρ το οποίο κινηματογράφησαν (με τη συναίνεση και τη συμμετοχή του) οι σκηνοθέτες Αλέξανδρος Παπανικολάου και Εμιλυ Γιαννούκου.
Λέγεται «Στο νήμα». Προβάλλεται σε τουλάχιστον μία αίθουσα κινηματογράφου. Και αν δεν απατώμαι, είναι το μεγαλύτερο προεκλογικό σποτ που έχει φτιαχτεί ποτέ: διαρκεί 73 λεπτά.
Δεν θα σταθώ στην καλλιτεχνική αξία του προϊόντος, άλλωστε δεν είμαι αρμόδιος. Υποψιάζομαι απλώς ότι θα μπορούσε μια χαρά να είχε γυριστεί και από το Τμήμα Προπαγάνδας της ΚΠΕ του ΣΥΡΙΖΑ – αν υπάρχει κάτι τέτοιο…
Αλλά ούτε αυτό είναι το θέμα μου.
Τα κόμματα έχουν κάθε δικαίωμα να επιλέγουν τις μεθόδους επικοινωνίας τους, να γυρίζουν ντοκιμαντέρ ή σποτ, να αγιογραφούν τον αρχηγό τους ή τον θυρωρό της πολυκατοικίας τους.
Αντιθέτως, με εντυπωσιάζει η βεβαιότητα (των σκηνοθετών, αλλά και του ιδίου του αρχηγού) ότι ένας νέος πολιτικός στην αρχή της σταδιοδρομίας του είναι τόσο ξεχωριστή και σημαντική προσωπικότητα ώστε η δράση του δικαιούται την καταγραφή της σε ένα ντοκιμαντέρ.
Κάποιοι θα το έλεγαν θράσος. Προτιμώ να μιλήσω για έλλειψη αυτογνωσίας.
Δεν αμφιβάλλω ότι η ιδέα κολάκεψε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και το περιβάλλον του. Κάποιος άλλος στη θέση τους ίσως να προτιμούσε τη σεμνότητα του μέτρου των πραγμάτων.
Μια επιλογή, όμως, που δύσκολα συμβαδίζει με όποιον (καθημερινά σχεδόν) τοποθετεί τη δράση του στο πεδίο του ακαταμάχητου και του πρωτοφανούς ή που πρεσβεύει ότι η ύπαρξή του αρκεί για να αλλάξει την Ελλάδα, την Ευρώπη και ίσως την ανθρωπότητα ταυτοχρόνως.
Ως γνωστόν, η σεμνότητα δεν κρύβεται.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk