Εντονο επιχειρηματικό ενδιαφέρον εκδηλώθηκε για την ανάληψη του μάνατζμεντ του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» στο πλαίσιο του διαγωνισμού που προκήρυξε η Τράπεζα Πειραιώς ως βασικός πιστωτής. Το νοσοκομείο υπολειτουργεί και οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι για αρκετούς μήνες, αλλά πλέον διαφαίνεται ότι θα υπάρξει λύση καθώς τη νοσηλευτική μονάδα διεκδικούν πέντε μεγάλα ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα.
Πρόκειται για το Ιατρικό Αθηνών του κ. Αποστολόπουλου, το Υγεία που ανήκει στον όμιλο της MIG, το πολυμετοχικό ΙΑΣΩ, το Μετροπόλιταν του οποίουβασικοί μέτοχοι του οποίου είναι ο εφοπλιστής Περικλής Παναγόπουλος και ο επιχειρηματίας Β. Θεοχαράκης και η Ευρωκλινική συμφερόντων της Global Finance του Αγγέλου Πλακόπητα.
Το «Ερρίκος Ντυνάν» αν και σύγχρονο νοσοκομείο έπεσε θύμα της οικονομικής κρίσης και των οφειλών των Ταμείων σε συνδυασμό με τα μεγάλα οικονομικά ανοίγματα του μάνατζμεντ.
Δεν είναι τυχαίο ότι τα οικονομικά βάρη του «Ντυνάν» συνολικά ξεπερνούν τα 300 εκατομμύρια ευρώ. Η Τράπεζα Πειραιώς έχει αναλάβει το δάνειο που είχε το «Ερρίκος Ντυνάν», ύψους 96 εκατομμυρίων, με τη Marfin Popular Bank στην Κύπρο, γι’ αυτό και αποφασίζει για την τελική τύχη του νοσοκομείου.
Τα υπόλοιπα αφορούν χρέη σε προμηθευτές και υποχρεώσεις σε Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Το «Ερρίκος Ντυνάν» οφείλει 117,8 εκατ. ευρώ σε προμηθευτές και άλλα 37,4 εκατ. ευρώ στο ΙΚΑ και στο ΤΣΑΥ. Επίσης, οφείλει 5,1 εκατ. ευρώ στην Εφορία, 3 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ και 5,1 εκατ. ευρώ σε άλλους.
Επιπλέον οφείλονται μισθοί κατά μέσο όρο 11 μηνών στους εργαζομένους (συνολικά το νοσοκομείο μετρά 824 εργαζομένους – νοσηλευτικό, παραϊατρικό, διοικητικό προσωπικό – και 180 γιατρούς).
Οι τελικές αποφάσεις για το μέλλον του «Ερρίκος Ντυνάν» θα ληφθούν από το ΔΣ της Τράπεζας Πειραιώς, αλλά άγνωστο παραμένει το χρονοδιάγραμμα. Οπως είναι γνωστό, στα τέλη Μαρτίου υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στο υπουργείο Υγείας, στο ΔΣ του κοινωφελούς ιδρύματος, αλλά και στην Τράπεζα Πειραιώς, με στόχο να αρθεί το αδιέξοδο στο καταχρεωμένο «Ντυνάν».
Υπενθυμίζεται ότι επί υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου επιχειρήθηκε η ένταξή του στο ΕΣΥ, αλλά η πρόταση απορρίφθηκε από την τρόικα. Από πλευράς υποδομών (κτίρια, διαρρύθμιση, εξοπλισμός) το νοσοκομείο μαζί με το καρδιοχειρουργικό κέντρο Ωνάσειο είναι ό,τι καλύτερο διαθέτει ο τομέας Υγείας στην Αττική.
Οι πέντε διεκδικητές θα δώσουν σκληρή μάχη για την απόκτηση του μάνατζμεντ καθώς παρά τα χρέη, το «Ντυνάν» έχει δύο μεγάλα ατού: Πρώτον, λόγω του κοινωφελούς του χαρακτήρα απαλλάσσεται από το ΦΠΑ ύψους 13% που ισχύει σε όλες τις υπόλοιπες ιδιωτικές κλινικές. Και δεύτερον, έχει έκπτωση προς τον ΕΟΠΥΥ μόλις 5%, ενώ οι υπόλοιποι 15%. Οποιος αναλάβει το Ντυνάν θα έχει μεγαλύτερα περιθώρια κερδοφορίας.

Ποιοι είναι οι μνηστήρες

Ιατρικό Αθηνών του κ. Αποστολόπουλου
Υγεία του ομίλου της MIG
ΙΑΣΩ (πολυμετοχικό)
Μετροπόλιταν των Π. Παναγόπουλου, Β. Θεοχαράκη
Ευρωκλινική της Global Finance

HeliosPlus