Εφικτή η έξοδος στις αγορές το 2014 εκτιμά ο ΟΔΔΗΧ

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε κάτω από την αντίστοιχη του 30ετούς την Πέμπτη, για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2013, καθώς υποχωρεί η αβεβαιότητα σε σχέση με την ικανότητα της Ελλάδας να αποπληρώσει το χρέος της.

Εφικτή θεωρεί την έξοδο στις αγορές το 2014 ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ). Ο κ. Στ. Παπαδόπουλος προέβλεψε ότι η αξιολόγηση της χώρας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης θα είναι ανοδική, αποτυπώνοντας την εξυγίανση των δημοσιονομικών μεγεθών, συμβάλλοντας έτσι στην έξοδο της χώρας στις διεθνείς αγορές.

Να σημειωθεί ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 6,6% από 6,86% που διαμορφώθηκε χθες το απόγευμα στο κλείσιμο της ΗΔΑΤ. Έτσι, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου (με απόδοση 1,6%) περιορίζεται στο 5% από 5,25% που έκλεισε χθες.

Παράλληλα, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε κάτω από την αντίστοιχη του 30ετούς την Πέμπτη, για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2013, καθώς υποχωρεί η αβεβαιότητα σε σχέση με την ικανότητα της Ελλάδας να αποπληρώσει το χρέος της.

Η βελτίωση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας σε συνδυασμό με την υποχώρηση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη έχει οδηγήσει το επιτόκιο των ελληνικών ομολόγων στο χαμηλότερο επίπεδο από την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους τον Μάρτιο του 2012.

«Σε γενικές γραμμές, το ελληνικό story παρουσιάζει σαφή βελτίωση. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η οικονομία αποκτάει δυναμική. Το πρωτογενές πλεόνασμα επετεύχθη νωρίτερα από το αναμενόμενο», σχολίασε ο Μάρκ Γουόλ, επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank για την ευρωζώνη.«Έχεις και τις ενδείξεις από την ΕΕ ότι είναι πρόθυμοι να καθίσουν κάτω και να συζητήσουν για την ελάφρυνση του χρέους, αν και αργότερα μέσα στο καλοκαίρι. Έτσι λοιπόν υπάρχει ένα θετικό φόντο που συνεχίζει να επηρεάζει σημαντικά τις αγορές ελληνικών ομολόγων».

Η απόδοση του 10ετούς υποχωρούσε κατά 20 μονάδες βάσης στο 6,66% την Πέμπτη, ενώ του 30ετούς έπεφτε 13 μονάδες στο 6,68%, με την καμπύλη να αποκτάει και πάλι θετική κλίση. H υψηλότερη μέχρι πρόσφατα απόδοση του 10ετούς σε σχέση με αυτή τίτλων μεγαλύτερης διάρκειας αποτύπωνε τις ανησυχίες της αγοράς για το ενδεχόμενο να μην αποπληρωθούν τα ομόλογα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk