ΥΛΙΚΑ (για 6 άτοµα)

1 λάχανο τουρσί (µέσα σε άλµη) ή έτοιµα φύλλα λάχανου τουρσί σε βάζο

4 φλ. τουρσοζούµι (ζωµός από το λάχανο που είναι σε άλµη)

1 µεγάλος χωριάτικος κόκορας

4 κληµατόβεργες {{{ moto }}}

4 κ.σ. βούτυρο αγελάδος

1 κ.σ. µαύρο πιπέρι, φρεσκοτριµµένο

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ

1 φλ. έ.π. ελαιόλαδο

1 µεγάλο κρεµµύδι, ψιλοκοµµένο

1 πράσο, το λευκό µέρος, ψιλοκοµµένο

400 γρ. συκωτάκια πουλιών, ψιλοκοµµένα

1 φλ. ρύζι

1 φλ. πλιγούρι

1 κ.σ. γλυκιά πάπρικα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Γέµιση: Σε µια φαρδιά και χαµηλή κατσαρόλα, σε µέτρια φωτιά, ρίχνουµε το ελαιόλαδο και σοτάρουµε το κρεµµύδι και το πράσο. Μόλις µαλακώσουν, προσθέτουµε τα συκωτάκια. Οταν πάρουν χρώµα, ρίχνουµε το ρύζι, το πλιγούρι και 2 φλ. τουρσοζούµι και τα αφήνουµε να µαγειρευτούν όλα µαζί, ούτως ώστε να µαλακώσει το ρύζι, αλλά να µη βράσει. Πασπαλίζουµε µε την πάπρικα και ανακατεύουµε.

Ανοίγουµε ένα ένα τα φύλλα του λάχανου. Πλένουµε καλά τον κόκορα και τον γεµίζουµε µε τη γέµιση. Οση γέµιση περισσέψει την κρατάµε στην άκρη. Στον πάτο µιας µεγάλης κατσαρόλας στρώνουµε τις κληµατόβεργες και τις καλύπτουµε µε µερικά λαχανόφυλλα, τόσα ώστε να µη διακρίνεται καθόλου ο πάτος. Τοποθετούµε τον κόκορα στο κέντρο της κατσαρόλας.

Παίρνουµε ένα ένα τα υπόλοιπα λαχανόφυλλα και βάζουµε στο καθένα λίγη από τη γέµιση. Τυλίγουµε σε ντολµαδάκια και τα τοποθετούµε στην κατσαρόλα γύρω από τον κόκορα. Σκεπάζουµε το φαγητό µε τα υπόλοιπα λαχανόφυλλα.

Ρίχνουµε στην κατσαρόλα τα άλλα 2 φλ. από το τουρσοζούµι και το βούτυρο. Σκεπάζουµε µε ένα βαθύ πιάτο το φαγητό και το αφήνουµε να σιγοβράσει για περίπου 3 ώρες, µέχρι να µαγειρευτεί ο κόκορας. Προτού σερβίρουµε, πασπαλίζουµε µε φρεσκοτριµµένο πιπέρι.

Παραδοσιακή συνταγή.