Η συρρίκνωση των βιοτόπων και η ανεξέλεγκτη χρήση χημικών δηλητηρίων αποτελούν τις κύριες αιτίες πολλαπλασιασμού του πληθυσμού των ακρίδων. Κι αυτό διότι οδηγούν στην εξαφάνιση των φυσικών θηρευτών τους. Τα φυτοφάρμακα δεν σκοτώνουν μόνο τα επιβλαβή για τις καλλιέργειες ζιζάνια ή παράσιτα αλλά και τα ωφέλιμα έντομα. Την ίδια στιγμή η καταστροφή των φυσικών οικοσυστημάτων (δασών, υγροτόπων κ.ά.) έχει απομακρύνει από πολλές περιοχές πολλά πολύτιμα εντομοφάγα είδη όπως πουλιά, βατράχια, μυγαλές, λιακόνια κ.ά.

Αυτό εκτιμά ότι έχει συμβεί και στην Αχαΐα ο κ. Πάνος Πετράκης, από το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων στο Εθνικό Ιδρυμα Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ). «Αν εξαιρέσεις το πευκοδάσος της Στροφυλιάς, δεν υπάρχουν σημαντικοί βιότοποι στην ευρύτερη περιοχή. Επιπλέον η χρήση φυτοφαρμάκων σκοτώνει πολύτιμα για το οικοσύστημα έντομα. Για παράδειγμα τα φάρμακα (πυρεθροειδή) που συνήθως χρησιμοποιούν για την δακοκτονία εξολοθρεύουν και άλλα 40 με 50 ωφέλιμα έντομα», σημειώνει.

Η γηγενής ακρίδα ζει περίπου έναν χρόνο. «Πριν πεθάνει αφήνει τα αυγά της τα οποία σε κατάλληλες συνθήκες εκκολάπτονται. Οταν δεν υπάρχουν φυσικοί εχθροί τότε μπορεί οι ακρίδες σε μια περιοχή να εκατονταπλασιαστούν», επισημαίνει ο κ. Πετράκης. Ωστόσο, όπως τονίζει, για να διαπιστώσουνε αν μια περιοχή είναι «ακριδόπληκτη» θα πρέπει να έχει υλοποιηθεί ειδική μελέτη.

Ψεκασμοί όπου άφησαν τα αυγά

Πάντως, τμήματα της Αχαΐας κηρύχθηκαν αυτή την εβδομάδα από την Περιφέρεια Πελοποννήσου ως ακριδόπληκτα μετά την «επίθεση» ακρίδων σε γεωργικές καλλιέργειες. Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Αχαΐας εξέδωσε οδηγίες προς τις αρμόδιες υπηρεσίες για τον εντοπισμό των εκτάσεων όπου οι ακρίδες έχουν εναποθέσει τα αυγά τους ώστε να ξεκινήσει έγκαιρα η καταπολέμηση με γεωργικά φάρμακα.

«Το πιο βασικό και εξωφρενικό λάθος είναι να πολεμάς ένα έντομο με φυτοφάρμακο. Ετσι δεν σκοτώνεις μόνο το συγκεκριμένο έντομο αλλά και τη δυνατότητα να το ελέγξεις αργότερα, διότι με τα φάρμακα σκοτώνεις τα ωφέλιμα έντομα, τα πουλιά, τα βατράχια κ.ά. Είναι προτιμότερο να μην γίνουν ψεκασμοί ώστε να μπορέσουν να έρθουν και να «δουλέψουν» οι πολλοί φυσικοί εχθροί των ακρίδων», αναφέρει ο κ. Πετράκης ο οποίος επισημαίνει ότι στην Ελλάδα οι μεγάλες μεταναστεύσεις ακρίδων γίνονται προς το τέλος του καλοκαιριού, σε ώριμα δημητριακά.

Οι επικίνδυνες περιοχές

Οι περιοχές οι οποίες κινδυνεύουν φέτος από επιδρομές ακρίδων, σύμφωνα με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, είναι η Αιγιαλεία με τις μεγάλες εκτάσεις αμπελώνων και εσπεριδοειδών, τα Καλάβρυτα, ο δήμος Ερυμάνθου και ο δήμος Δυμαίων. Στις περιοχές αυτές, σύμφωνα με τις οδηγίες της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας, πρέπει πριν τους ψεκασμούς, να ενημερώνονται έγκαιρα οι κτηνοτρόφοι ώστε να αποφεύγεται η βόσκηση στις εκτάσεις όπου θα γίνεται η καταπολέμηση των ενοχλητικών ορθόπτερων με φυτοφάρμακο. Εντούτοις, είναι αξιοπερίεργο το γεγονός ότι ως νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης, για το θέμα δεν είχε ενημερωθεί η Διεύθυνση Δασών του Νομού Αχαΐας. Μάλιστα, όπως λέει δασολόγος της υπηρεσίας, οι ακρίδες δεν έχουν κάνει ακόμη την εμφάνισή τους στην Πάτρα και στα περίχωρά της, όπως διαδίδεται.