Πόσες ώρες αφιερώνετε, γυμνάζοντας το σώμα σας, την εβδομάδα; Ποιες είναι οι ενδεδειγμένες, ώστε η γυμναστική να …φορτίσει τις μπαταρίες σας, και να σας χαρίσει ευεξία και ζωντάνια; Η λύση είναι οι πρωϊνές ασκήσεις : αρκεί μία ώρα προτού πάτε στο γραφείο.

Η γυμναστική μεταξύ 7 και 8 το πρωί θέτει το σώμα σε εγρήγορση, σε σημείο ώστε να μην χρειάζεται καν η κλασική κούπα καφέ, για να τονωθεί το νευρικό σύστημα. Σύμφωνα δε με τους ειδικούς, συνιστά την καλύτερη «προπόνηση» για όσους έχουν απαιτητικές δουλειές, εργαζόμενοι πολλές ώρες την ημέρα.

Η αεροβική γυμναστική θεωρείται η πλέον αποδοτική : μισή ώρα ελαφρύ τρέξιμο ή γρήγορο περπάτημα, δεν θα σας γυμνάσει απλώς, θα βελτιώσει εντυπωσιακά και τη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος.

Η άσκηση ενεργοποιεί τον μεταβολισμό, θέτοντας τον σε ένα είδος «αυτόματου πιλότου». Η πρωϊνή γυμναστική διασφαλίζει ότι ο οργανισμός θα «καίει» θερμίδες καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ακόμη και όταν εσείς ασχολείστε με πράγματα που ουδεμία σχέση έχουν με τα …σπορ.

Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά, ακόμη και σε επίπεδο διανοητικό, αφού η άσκηση συνεπάγεται την καλύτερη οξυγόνωση του εγκεφάλου και εγγυάται την μέγιστη απόδοσή του για 4 ως και 10 ώρες αργότερα.

Προϋπόθεση, βεβαίως, για να μπορείτε να ανεβείτε στον διάδρομο ή να τρέξετε στο αλσύλλιο δίπλα στο σπίτι σας, είναι να έχετε κοιμηθεί επαρκώς (7 – 8 ώρες) και βαθιά, την προηγούμενη νύχτα.

Όσοι και όσες απεχθάνονται το πρωϊνό ξύπνημα, έχουν ασφαλώς εναλλακτικές. Μπορείτε να γυμνάζεστε το μεσημέρι ή νωρίς το απόγευμα, σημασία έχει να εντάξετε την άσκηση στο πρόγραμμα σας.

Ο περιορισμός είναι ένας και μοναδικός : μην επιλέγετε να αθληθείτε αργά το βράδυ, ειδικά μετά τις 10.00 μμ., καθώς υπάρχει κίνδυνος να μετακυλιστεί τις μεταμεσονύκτιες ώρες ο ύπνος σας! Αντιθέτως, η γυμναστική ελεγχόμενης έντασης που γίνεται νωρίς το απόγευμα, μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην ποιότητα του ύπνου_ ακόμη και στις περιπτώσεις εκείνων που ταλαιπωρούνται από διαταραχές του.