Για την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να εκκινήσει τη διαδικασία της Αναθεώρησης του Συντάγματος, έχετε ακούσει και διαβάσει. Μεταξύ των άρθρων που θέλει να αλλάξει, είναι το 16, καθώς βασική γραμμή είναι η ίδρυση των μη κρατικών ΑΕΙ.

Μέχρι να αλλάξει το Σύνταγμα, θέλει πολύ δρόμο και χθες στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατούσε ικανοποίηση από την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε, κατά πλειοψηφία, συνταγματικό και συμβατό με το Ενωσιακό Δίκαιο, τον νόμο 5094/2024, που έφερε την υπογραφή του Κυριάκου Πιερρακάκη, τότε υπουργού Παιδείας και νυν Οικονομίας, για την ίδρυση των μη κρατικών πανεπιστημίων.

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο θεωρούν ότι είναι μια σημαντική νίκη αυτή η εξέλιξη. Για την ιστορία, κατά της συνταγματικότητας του νόμου είχαν προσφύγει η ΠΟΣΔΕΠ, επτά πανεπιστημιακοί και ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος, υπό την ιδιότητα του πανεπιστημιακού.

Μαθαίνω, πάντως, ότι η κυβερνητική ηγεσία θέλει τώρα να τρέξουν οι διαδικασίες, ούτως ώστε να γίνει εφικτή η λειτουργία των πρώτων τμημάτων από τα νέα μη κρατικά ΑΕΙ. Το εγχείρημα, όμως, δεν είναι εύκολο, διότι θα πρέπει να προηγηθεί η πιστοποίηση από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) των προγραμμάτων σπουδών και των υποδομών των υπό ίδρυση τμημάτων.

Προβλέπω, τα στελέχη της ΕΘΑΑΕ να κάνουν υπερωρίες όλο το καλοκαίρι, αλλά και πάλι δεν μπορώ να καταλάβω, αν θα προλάβουν να πιστοποιήσουν τα εκατοντάδες προγράμματα σπουδών για τα οποία έχουν ζητηθεί εγκρίσεις.

***

Τα δώρα του Ανδρουλάκη

Καλάθια με τοπικά εδέσματα και διαφορά σουβενίρ μαθαίνω πως δέχθηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης, στην περιοδεία που έκανε στη Μεσσηνία. Ωστόσο, αυτό που έκανε εντύπωση στα στελέχη που τον πλαισίωσαν σε αυτή τη μίνι περιοδεία, είναι η συνεδρίαση με τους παραγωγικούς φορείς. Για περισσότερες από 2,5 ώρε,ς ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ είχε διάλογο με εκπροσώπους σωματείων ακούγοντας τα προβλήματα και τα παράπονά τους.

Όπως μου μετέφεραν, ξεχώρισε η τοποθέτηση του «αιώνιου» πρόεδρου του τοπικού εργατικού κέντρου Σωτήρη Τσώνη, ο οποίος, αν και δεξιός, ευχαρίστησε δημόσια τον Νίκο Ανδρουλάκη, καθώς, όπως είπε η πηγή μου, ανέφερε ότι «από το 2000 είχε να πραγματοποιηθεί τέτοια συνάντηση».

Όπως είναι φυσικό, αυτό δεν άρεσε καθόλου στους κομματικούς της Νέας Δημοκρατίας, που ξεκίνησαν τη μουρμούρα, ενώ με όλα αυτά τα… «ανοίγματα», είναι λογικό να έχει ανοίξει η όρεξη σε πολλούς να είναι υποψήφιοι με το πράσινο ψηφοδέλτιο στη Μεσσηνία. Μάλιστα, οι πρώτες σκέψεις στελεχών έχουν αρχίσει να εκφράζονται ανοιχτά.

***

Οι γκρίνιες του Δούκα

Και να μείνω στο πασοκικό στρατόπεδο, αλλά αυτή τη φορά να πάω στον Χάρη Δούκα, όχι ως κεντρικό στέλεχος του ΠαΣοΚ, αλλά ως Δήμαρχο Αθηναίων.

Ο Χ. Δούκας απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιο και στον Διευθύνοντα Σύμβουλο των Κτιριακών Υποδομών Α.Ε. Αθανάσιο Γιάνναρη, στην οποία εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά για το γεγονός ότι από τα 26 σχολεία του Δήμου Αθηναίων, που περιλαμβάνονταν αρχικά στον σχεδιασμό του προγράμματος «Μαριέττα Γιαννάκου», μόλις 13 περιλαμβάνονται στην τελική λίστα.

***

Δια βοής ο Σκρέκας

Εν χορδαίς και οργάνοις, ο Κώστας Σκρέκας αναμένεται να πάρει… ψήφο εμπιστοσύνης στην Πολιτική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας, τη Δευτέρα και να είναι ο επόμενος γραμματέας του κόμματος, διαδεχόμενος τη Μαρία Συρεγγέλα. Στην ψηφοφορία δια βοής θα συμμετάσχουν οι 155 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, τα 150 μέλη που έχουν εκλεγεί από το προηγούμενο συνέδριο και οι πρώην πρόεδροι της ΟΝΝΕΔ.

Μετά το ρεκόρ αποχής στις ευρωεκλογές του 2024, όπου οι απέχοντες ήταν περισσότεροι από τους συμμετέχοντες (σ.σ η αποχή έφτασε το 59%), ο νέος γραμματέας πρέπει να δουλέψει πολύ σκληρά για να σηκώσει τους δυσαρεστημένους γαλάζιους από τον καναπέ. Και αυτοί δεν ήταν λίγοι, καθώς υπολογίζονται περί το 1.000.000 πολίτες.

***

Κεντρική… έξοδος

Είτε ήπια, όπως προβλέπουν πλέον οι περισσότεροι, είτε σε πιο ροκ ρυθμούς, το 5ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα ολοκληρωθεί, όπως και να’ χει, την Κυριακή το μεσημέρι. Το διακύβευμα αφορά την «επόμενη ημέρα». Ποιοι και πώς θα την απαρτίζουν την πλειοψηφία, από Δευτέρα. Ήδη έχουν αποχωρήσει μικρομεσαία στελέχη.

Μην εκπλαγείτε, ως εκ τούτου, αν για τη νέα Κεντρική Επιτροπή (που θα εκλεγεί στις 30/6), δεν θέσουν υποψηφιότητα στελέχη με μακρά πορεία στα κομματικά όργανα. Δεύτερες σκέψεις τούς απασχολούν από καιρό και ίσως κοιτάξουν να απεμπλακούν. Η πρώτη κίνηση έγινε κιόλας από τον αναπληρωτή γραμματέα Γιώργο Βασιλειάδη. Μόνο που ήταν η αρχή. Απευθείας κι αναπόφευκτα, θα πω εγώ, θα γίνει διασύνδεση με τις πρωτοβουλίες του Αλέξη Τσίπρα.

***

Έπεσε η προσέλευση και… η θερμοκρασία

Η δεύτερη ημέρα των εργασιών του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ άρχισε υποτονικά το πρωί της Παρασκευής και με λίγους παρόντες. Καθημερινή πρωί, προσήλθαν στο Περιστέρι, κυρίως τα κεντρικά στελέχη και σύνεδροι που είτε δεν είχαν άλλες υποχρεώσεις είτε είχαν ταξιδέψει επί τούτου στην Αθήνα.

Μ’ ενημέρωσαν ωστόσο πως, συγκριτικά με την εναρκτήρια ημέρα, βελτιώθηκε κατά πολύ η μέση θερμοκρασία του χώρου. Επιστρατεύτηκαν κι άλλες μονάδες ψύξης, που έστω και στο… πέντε τοποθετήθηκαν από συνεργείο στη σάλα του κλειστού, διότι όσοι έδωσαν το «παρών» την Πέμπτη «μαρτύρησαν» από την αφόρητη ζέστη.

***

Η ώρα Πολάκη και Παππά

Μού είπαν επίσης, για να παραμείνω λέει σε εγρήγορση, ότι αν μια μέρα θα ανεβάσει ξανά τη θερμοκρασία, είναι η σημερινή. Διότι, τόσο ο Παύλος Πολάκης όσο και ο Νίκος Παππάς θα τοποθετηθούν επί παντός επιστητού απόψε.

Ο πρώτος έχει προγραμματιστεί να μιλήσει γύρω στις 17:30. Του Χανιώτη βουλευτή η ομιλία έχει προγραμματιστεί για μετά τις 20:00. Δεν θα εκπλαγώ, αν αμφότεροι κινηθούν εν τέλει σε χαμηλούς τόνους και στα επιτρεπτά όρια της αμφισβήτησης της ηγεσίας. Χωρίς να σηκώσουν το γάντι.

***

Τιμή στον Μίκη Θεοδωράκη

Την πρώτη μέρα του Συνεδρίου, ο ΣΥΡΙΖΑ τίμησε τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Μίκη Θεοδωράκη. Στο Συνέδριο βρέθηκε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Μουσείου «Μίκη Θεοδωράκη Ζάτουνας», Παρασκευάς Παρασκευόπουλος, ο οποίος εκπροσώπησε και την οικογένεια του μεγάλου μας μουσικοσυνθέτη. Ο Σωκράτης Φάμελλος δώρισε συμβολικά στην οικογένεια ένα επίχρυσο αντίγραφο ενός χρυσού στεφανιού με φύλλα κισσού, δείγμα της χρυσοχοϊκής τέχνης των ελληνιστικών χρόνων.

Ο κ. Παρασκευόπουλος έδωσε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το «Μανιφέστο των Λαμπράκηδων» και μία από τις 96 συλλεκτικές σημαίες του Μουσείου «Μίκης Θεοδωράκης» στη Ζάτουνα. Στη συνέχεια, ακολούθησε συναυλία με τους Καλλιόπη Βέττα, Δώρο Δημοσθένους, Κώστα Θωμαΐδη και Μανώλη Φάμελλο.

***

Εμφυλιοπολεμικός διχασμός στην Άρτα για τον Βελουχιώτη

Ημέρες 1946-1949 ζει η Άρτα, πατρίδα του Αλέξη Τσίπρα, που είδε επί των ημερών του, λόγω εντοπιότητάς του και δεξιοί να ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ. Η τοπική κοινωνία είναι διχασμένη για τη σημερινή εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων της προτομής του αρχικαπετάνιου του ΕΛΑΣ Άρη Βελουχιώτη στην πλατεία Νικολάου Σκουφά.

Τα αποκαλυπτήρια θα γίνουν παρουσία του γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα και εντάσσονται στις εκδηλώσεις που διοργανώνει το ΚΚΕ προς τιμήν των επετείων των 80 χρόνων από τον θάνατο του Άρη Βελουχιώτη και της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών.

Για το πώς ελήφθη η απόφαση, σάς αποκάλυψα προ ημερών στον Βηματοδότη, αλλά χθες είχαμε και την αντίδραση του κυβερνητικού βουλευτή και πρώην υφυπουργού Γιώργου Στύλιου.

«Η προσπάθεια κομματικής εκμετάλλευσης της περιόδου 1945 – 1949, ακόμα και σήμερα, δεν υπηρετεί την εθνική συμφιλίωση και αναπαράγει τον διχασμό. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η απόφαση τοποθέτησης της προτομής του Άρη Βελουχιώτη στην πόλη της Άρτας», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Γ. Στύλιος και αφήνει αιχμές στον προηγούμενο δήμαρχο Χρήστο Τσιρογιάννη, στέλεχος της ΝΔ, υπογραμμίζοντας: «Η απόφαση του προηγούμενου Δημοτικού Συμβουλίου λήφθηκε σχεδόν εν κρυπτώ. Αντί να ενώνει, διχάζει την τοπική κοινωνία. Προσωπικά, το ίδιο θα έλεγα για οποιαδήποτε ανάλογη απόφαση ή κίνηση από κάθε πλευρά του πολιτικού φάσματος».

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γράφονται απίθανες τοξικότητες που καταδεικνύουν περίτρανα ότι οι πληγές του εμφυλίου δεν έχουν κλείσει. Κρίμα…

***

Η έλλειψη ΑΤΜ

Το πρόβλημα της έλλειψης ΑΤΜ που «σήκωσε» με ανάρτηση του ο γαλάζιος βουλευτής Β΄ Πειραιά Δημήτρης Μαρκόπουλος, δεν εμφανίζεται μόνο στη δική του εκλογική περιφέρεια, αλλά και σε άλλες , με τους συνταξιούχους να αναγκάζονται να κάνουν πολλά χιλιόμετρα μακριά για να βγάλουν τη σύνταξη τους.

Το κόστος για να ανοίξει μια τράπεζα ΑΤΜ στο κατάστημα της είναι 9.000 ευρώ και 19.000 για τα εκτός καταστήματος. «Με 4,5 δισ. ευρώ κέρδη, ο τραπεζικός τομέας μπορεί να επιδείξει ανθρώπινο πρόσωπο», λένε παράγοντες της αγοράς, που γίνονται επίσης δέκτες του προβλήματος.