Στις 6 Μαρτίου 2024 συμπληρώνονται 30 χρόνια από την ημέρα που η Μελίνα Μερκούρη πέρασε στην αιωνιότητα, αφήνοντας για πάντα στραμμένους τους προβολείς στην θεαματική διαδρομή της στην Έβδομη Τέχνη, το θέατρο και την πολιτική, ως Υπουργός Πολιτισμού.

Mε αφορμή αυτή την θλιβερή επέτειο, η εκδήλωση που έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη 6 Μαρτίου έχει ιδιαίτερη σημασία. Η εκδήλωση θα αρχίσει στις 19.00 στο Auditorium Theo Angelopoulos του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος (Σίνα 31) παρουσία της Laurence Auer, Πρέσβειρας της Γαλλίας στην Ελλάδα και την οργάνωσή της έχει αναλάβει ο δημοσιογράφος Γιώργος Αρχιμανδρίτης. Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

Μέχρι σήμερα, η Μερκούρη η οποία έκανε την πρώτη κινηματογραφική της εμφάνιση το 1955 στην ταινία «Στέλλα» του Μιχάλη Κακογιάννη, είναι η μοναδική Ελληνίδα ηθοποιός που έχει προταθεί για το Οσκαρ Α γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία «Ποτέ την Κυριακή» του Ζιλ Ντασέν που υπήρξε σύζυγός της από το 1966 μέχρι τον θάνατό της και την σκηνοθέτησε σε πολλές ταινίες.

Κατά τη διάρκεια αυτής της βραδιάς, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να κάνει ένα ταξίδι στη ζωή και το έργο της μέσα από μια συζήτηση μεταξύ των Σπύρου Αρσένη και Γιώργου Αρχιμανδρίτη,  συγγραφέων του βιβλίου «Μελίνα. Μία σταρ στην Αμερική» (Εκδόσεις Πατάκη) και Γιάννη Ζουμπουλάκη, δημοσιογράφου και κριτικού κινηματογράφου.

Η βραδιά θα περιλαμβάνει μια επιλογή ανέκδοτων οπτικοακουστικών ντοκουμέντων και μαρτυριών, τόσο με την ίδια όσο και προσωπικοτήτων που τη γνώρισαν και συνεργάστηκαν μαζί της.

Τα τεκμήρια αυτά θα αναδείξουν τη μοναδική διαδρομή της «τελευταίας Ελληνίδας Θεάς» που άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά της στην διεθνή πολιτιστική σκηνή.