Η εικόνα του Πάπα Φραγκίσκου τυλιγμένου μέσα σε ένα puffer jacket στο χρώμα του πάγου, που έκανε την εμφάνισή της στη διαδικτυακή μας πραγματικότητα μέσα στο Σαββατοκύριακο που μόλις πέρασε, έγινε viral. Η εικόνα όμως, που μονοπώλησε το ενδιαφέρον εκατομμύρια χρηστών σε όλες τις πλατφόρμες και κατάφερε να ξεγελάσει αρκετούς, ήταν προϊόν Τεχνητής Νοημοσύνης.

Η εικόνα δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο Reddit την Παρασκευή (24/03), με τον τίτλο «The Pope Drip», αφού πρώτα δημιουργήθηκε από το πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης Midjourney, που τον τελευταίο καιρό έχει αναστατώσει το Ίντερνετ εξαιτίας της ευκολίας και της ταχύτητας με την οποία μπορεί να δημιουργεί ρεαλιστικές εικόνες και πρωτότυπα έργα τέχνης.

Στη συνέχεια, η εικόνα του Πάπα Φραγκίσκου κυκλοφόρησε σε πλατφόρμες όπως το Twitter, με τις αναρτήσεις να λαμβάνουν εκατοντάδες χιλιάδες likes και πολλούς να πιστεύουν ότι είναι αληθινή, συμπεριλαμβανομένων πολλών διασημοτήτων και προσωπικοτήτων υψηλού προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η Chrissy Teigen, για παράδειγμα, έγραψε στο Twitter: «Νόμιζα ότι το puffer jacket του Πάπα ήταν αληθινό χωρίς δεύτερη σκέψη. Δεν υπάρχει περίπτωση να επιβιώσω από το μέλλον της τεχνολογίας».

Μετά την εικόνα του Εμανουέλ Μακρόν ως διαδηλωτή στους δρόμους του Παρισιού και του Ντόναλντ Τραμπ ως συληφθέντος από την αστυνομία, η εικόνα του Πάπα Φραγκίσκου μέσα σε ένα μακρύ λευκό πουπουλένιο μπουφάν έρχεται να μας θυμίσει πόσο δύσκολο έχει γίνει πλέον το να διαχωρίσει κανείς τις ψευδείς από τις πραγματικές εικόνες – κι επομένως και ειδήσεις – στο Ίντερνετ.

Όπως και στην περίπτωση των δύο προηγούμενων παραδειγμάτων που αναφέρθηκαν, η εικόνα αυτή του Πάπα Φραγκίσκου έπεισε τόσους πολλούς χρήστες για την αυθεντικότητά της, που το Twitter επισύναψε τελικά ένα προειδοποιητικό μήνυμα κάτω από μία από τις δημοσιεύσεις που αναμεταδόθηκαν περισσότερο, η οποία υποδεικνύει την τεχνητή φύση της εικόνας.