Στην αναστολή της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στη Φινλανδία προχωρά από αύριο, Σάββατο, η Ρωσία.

Πρόκειται για μια εξέλιξη που έρχεται εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων σχετικά με την πιθανότητα ένταξης του Ελσίνκι στο ΝΑΤΟ, εν μέσω της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, η ρωσική εταιρεία κοινής ωφελείας Inter RAO θα σταματήσει τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας στη Φινλανδία από το Σάββατο στις 01:00 τοπική ώρα, καθώς δεν έχει πληρωθεί, όπως ανακοίνωσε η φινλανδική εταιρεία διαχείρισης των δικτύων.

Οι εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από τη Ρωσία θα ανασταλούν «προς το παρόν», λόγω δυσκολιών στη λήψη πληρωμών, ανακοίνωσε ο διαχειριστής, Fingrid, επικαλούμενος τη ρωσική Inter RAO.

«Δεν υπάρχει κίνδυνος»

«Δεν υπάρχει κίνδυνος για την επάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας στη Φινλανδία» ανέφερε ακόμη η εταιρεία, προσθέτοντας ότι η ηλεκτρική ενέργεια από τη Ρωσία αντιπροσώπευε περίπου το 10% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας της Φινλανδίας.

«Οι ποσότητες ρεύματος που εισάγονταν από τη Ρωσία μπορούν να αντικατασταθούν με την εισαγωγή περισσότερης ηλεκτρικής ενέργειας από τη Σουηδία και εν μέρει από την εγχώρια παραγωγή» συμπλήρωσε.

Η Fingrid ανέφερε ακόμα στην ανακοίνωσή της ότι η Nord Pool, το πανευρωπαϊκό χρηματιστήριο ηλεκτρικής ενέργειας, δεν είχε πραγματοποιήσει πληρωμές στην Inter RAO από τις 6 Μαΐου.

«Η Nord Pool είναι αρμόδια για τις πληρωμές. Η Fingrid δεν συμμετέχει σε αυτό το εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας, παρέχουμε απλώς τη σύνδεση για τη μεταφορά από τη Ρωσία στη Φινλανδία» δήλωσε στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters η Ρέιμα Πάιβινεν, ανώτερο στέλεχος της Fingrid.