Περίπου 10.000 με 20.000 μισθοφόροι της ρωσικής παραστρατιωτικής εταιρείας Βάγκνερ ή Σύροι και Λίβυοι μαχητές πολεμούν στο πλευρό των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, σύμφωνα με έναν Ευρωπαίο αξιωματούχο.

Οι άνδρες αυτοί «δεν έχουν οχήματα ή βαρύ οπλισμό» και έρχονται για να ενισχύσουν τα ρωσικά στρατεύματα, ανέφερε ο αξιωματούχος αυτός που μίλησε σε δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον, ζητώντας να μην κατονομαστεί.

Σύμφωνα με αυτήν την πηγή, έχουν παρατηρηθεί «μεταφορές, από ζώνες όπως η Συρία και η Λιβύη, προς την ανατολική περιοχή του Ντονμπάς», όπου η Ρωσία έχει εξαπολύσει τη νέα φάση των στρατιωτικών επιχειρήσεών της. Ο αξιωματούχος είπε ότι είναι δύσκολο να εκτιμηθεί πόσοι ακριβώς από αυτούς τους «10-20.000 άνδρες» είναι της Βάγκνερ και πόσοι είναι μαχητές από τη Λιβύη ή τη Συρία.

Στα τέλη Μαρτίου, το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας ανέφερε ότι «περισσότεροι από 1.000 μισθοφόροι» της Βάγκνερ, μεταξύ των οποίων και στελέχη της εταιρείας, επρόκειτο να αναπτυχθούν στην ανατολική Ουκρανία για να συμμετάσχουν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε επίσης ότι μέσα σε διάστημα «τεσσάρων έως έξι μηνών» οι ρωσικές δυνάμεις θα έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους την περιοχή του Λουχάνσκ, ένα μέρος του Ντονμπάς και μια μικρή «γέφυρα ξηράς» στην περιοχή της Ζαπορίζια. Αναμένει, όπως είπε, ότι η Μαριούπολη θα καταστραφεί «πλήρως» και εξέφρασε τον φόβο ότι οι απώλειες θα είναι «χειρότερες από την Μπούτσα».

«Ισοπεδώστε το Αζοφστάλ»

Την ίδια ώρα η Ρωσία πλήττει το αχανές χαλυβουργείο Αζοφστάλ, έναν από τους τελευταίους θύλακες αντίστασης στη Μαριούπολη, με βόμβες καταστροφής καταφυγίων (bunker-buster), σύμφωνα με τον σύμβουλο της ουκρανικής προεδρίας Μιχαΐλο Ποντολιάκ.

«Ο κόσμος παρακολουθεί τις δολοφονίες παιδιών στο διαδίκτυο και παραμένει σιωπηλός» έγραψε ο Ποντολιάκ στο Twitter.

Χθες Δευτέρα, το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης ανέφερε ότι περισσότεροι από 1.000 άμαχοι έχουν βρει καταφύγιο στα υπόγεια, κάτω από το εργοστάσιο αυτό.

Η Ρωσία αρνείται ότι στοχοθετεί αμάχους.


Νωρίτερα η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) έδωσε στη δημοσιότητα μια φερόμενη υποκλοπή επικοινωνιών ενός διοικητή ρωσικής χερσαίας μονάδας, ο οποίος δήλωσε ότι ρωσικά αεροσκάφη σχεδιάζουν να «ισοπεδώσουν τα πάντα» γύρω από το Azovstal, το εργοστάσιο χάλυβα που αποτελεί το τελευταίο οχυρό των Ουκρανών υπερασπιστών στη Μαριούπολη.

Η ηχογράφηση που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη φέρεται να περιλαμβάνει τη φωνή του αρχηγού μιας ρωσικής διμοιρίας 4 χιλιόμετρα (ή περίπου 2,5 μίλια) από το Azovstal.

Η φωνή του άνδρα λέει: «Περιμένουμε «εκπλήξεις» από τη Ρωσία εδώ».

«Τι είδους εκπλήξεις;» απαντά μια γυναικεία φωνή.

«Τριών τόνων, από τον ουρανό», απαντά ο άνδρας, προσθέτοντας ότι η εντολή που έλαβε έλεγε «να ισοπεδώσουμε τα πάντα στο έδαφος».

Η ασφάλεια των ρωσικών επικοινωνιών στην Ουκρανία

Το CNN που δημοσιεύει τη συνομιλία ξεκαθαρίζει ότι δεν μπορεί να εξακριβώσει τη γνησιότητα της ηχογράφησης. Η SBU έχει δώσει στο παρελθόν στη δημοσιότητα ήχο από υποκλαπείσα επικοινωνία όπου Ρώσοι στρατιώτες συζητούν για τη δολοφονία και το βιασμό αμάχων, ενισχύοντας τους ισχυρισμούς για εγκλήματα πολέμου από τα ρωσικά στρατεύματα.

Η υπηρεσία πληροφοριών της Γερμανίας έχει επίσης υποκλέψει ραδιοφωνικές επικοινωνίες όπου Ρώσοι στρατιώτες μιλούσαν για πυροβολισμούς στρατιωτών και αμάχων στην Ουκρανία. Στρατιωτικοί παρατηρητές έχουν επίσης παρατηρήσει μια τάση των ρωσικών στρατευμάτων να χρησιμοποιούν μη ασφαλείς επικοινωνίες στην Ουκρανία.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δεν απάντησε αμέσως στο αίτημα του CNN για σχολιασμό του δημοσιεύματος.

«Όλοι έφυγαν»

«Όλοι έφυγαν», λέει η φωνή στην ηχογράφηση. «Όλοι όσοι ήθελαν, όλοι έφυγαν. Το μόνο που έμεινε είναι οι πατριώτες και οι πολύ έξυπνοι».

Περιγράφοντας τον επικείμενο αεροπορικό βομβαρδισμό στο Azovstal, ο άνδρας προσθέτει: «Ήρθε ένας αντισυνταγματάρχης και είπε: «Θα νιώσετε το αποτέλεσμα μόνοι σας».

Ο άνδρας στην ηχογράφηση αναφέρεται επίσης σε μια άλλη ουκρανική πόλη στην περιοχή του Λουγκάνσκ, το Λισιτσάνσκ, λέγοντας ότι «εξαφανίζεται από προσώπου γης. Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα».